עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

אין תמיכה להמלצות לנטילת תוסף וִיטמין D במינון גבוה באוכלוסייה

עודכן בתאריך 25/12/2016

 

מה נבדק?

נייר עמדה שנכתב על ידי חוקרים מניו-זילנד ומסקוטלנד עוסק בממצאים בנוגע לתרומה של תוסף ויטמין D למניעת תחלואה.

החוקרים מציינים כי כוח המשימה האמריקאי למניעה אינו ממליץ על נטילת תוספי סידן ווִיטמין D לנשים בריאות לאחר גיל המעבר, אולם למרות העדויות הרבות המצביעות על העדר יעילות, ישנם גופים רבים אשר ממשיכים להמליץ על תוסף וִיטמין D (עם או בלי סידן) למניעת נפילות ושברים. 

 

תוצאות המחקר
החוקרים מסכמים את העדויות המחקריות הקיימות ומראים כי במטה-אנליזה מקיפה של מחקרים אקראיים מבוקרים לא נמצאה תמיכה ליעילות של תוסף וִיטמין D בלבד או לעלייה ברמת וִיטמין D בדם לשיפור התוצאות בהקשר של מערכת השריר-שלד.

במטה-אנליזה בה נבדקה ההשפעה של תוסף סידן בשילוב וִיטמין D נמצא כי בשני מחקרים השימוש בתוסף היה יעיל למניעת שברים בקרב נשים קשישות סיעודיות עם חסר קיצוני של וִיטמין D בכמות של 20 ננומול/ליטר בממוצע, אולם ב-7 מחקרים בהם נכללו קשישים בקהילה לא נמצאה תרומה להפחתת הסיכון לשברים. בנוסף, החוקרים עורכים סקירה מקיפה של מטה-אנליזות הבוחנות תוצאות שאינן קשורות במערכת השריר-שלד (כגון תמותה, תחלואה קרדיווסקולרית, סרטן, הריון ולידה, כאב כרוני ואסתמה) ומראים כי הממצאים אינם עקביים וחד-משמעיים.

 

מסקנות החוקרים

על בסיס העדויות הקיימות החוקרים מסכמים כי אין תמיכה לנטילת תוסף וִיטמין D למניעת תחלואה באוכלוסייה הכללית.

עם זאת, בהתייחס לאוכלוסייה בסיכון גבוהה לאוסטאומלציה (ירידה במינרליזציה של עצם חדשה עקב חסר בווִיטמין D) יש להמליץ על חשיפה לשמש ותזונה עשירה בוויטמין D ולשקול שימוש בתוסף וִיטמין D במינון נמוך (400-800 יחב"ל ליום). בדומה להמלצות הקיימות, רמת וִיטמין D בדם צריכה להיות מעל 25 ננומול/ליטר אולם מעקב אחר רמת וִיטמין D בדם לרוב אינה הכרחית.

לקריאה נוספת על חשיבות החשיפה לשמש ראו כאן.

 

מקור

Should adults take vitamin D supplements to prevent disease?
Bolland MJ, Avenell A, Grey A.
BMJ. 2016 Nov 23;355:i6201. doi: 10.1136/bmj.i6201.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27881372




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם