עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2020 - מקבץ 5

עודכן בתאריך 29/01/2020

הדיאטה הקטוגנית שוב בפתח סקירת המחקרים שלנו, והפעם לטיפול בגליומה. 

 

נישאר במטבח ונענה על כמה שאלות,

מהי התרומה של מזונות מותססים לבריאות המעי? 

מהי ההשפעה של חומצות שומן רב בלתי רווי על התפתחות סוכרת ועל הטיפול בה? 

מהי ההשפעה של הרכב הפחמימות בדיאטה בקרב נשים עם סוכרת הריון?

מהו התפקיד של מלחים בתזונה בהתפתחות מחלות מטבוליות? 

 

נקבל חיזוק נוסף על התרומה של אוכמניות לתפקוד הקוגניטיבי,

ועל יעילות דיאטה דלת FODMAP למטופלים עם תסמונת המעי הרגיש

 

כמו כן, מבית המרקחת,

ג'ינסנג לשיפור פרופיל השומנים,

ארומתרפיה לשיפור איכות השינה בקרב מטופלים העוברים שיקום לב,

תוסף רזרבטרול לחולי סוכרת סוג 2,

ותוספי ויטמין D בהריון לשיפור תנגודת לאינסולין וצמיחת העובר.

 

ולסיום ננפץ כמה מיתוסים - 

לתוספי רימונים השפעה מטיבה על פרופיל השומנים,

גלוטן גורם לתסמינים במערכת העיכול בקרב האוכלוסייה הבריאה,

צריכת מיץ סלק יעילה לאחר ארוחה עתירת שומן,

וחלב מפחית לחץ דם...

 

בכותרות השבוע: 

חשיבות רמת החומצה הפולית של האב טרום הכניסה להריון,

יין אדום לשיפור בריאות המעי,

ההשפעה הבריאותית המיטיבה של שמן זית ורכיביו הפעילים,

ההשפעה של תוסף קסנטופילים על המוח,

והקשר בין טיפול הורמונלי חליפי והסיכון לסרטן שד.

 

 

דיאטה קטוֹגנית לטיפול בגליוֹמה

בסקירה שיטתית מוצגות העדויות ממחקרים פרה קליניים וממחקרים קליניים ראשוניים לגבי ההשפעה של דיאטה קטוגנית או הגבלה קלורית לטיפול בגליומה. החוקרים מסבירים כי הפרוגנוזה למטופלים עם גליומה ממאירה הינה גרועה, כאשר משוער כי דיאטות התורמות להפחתת רמת הגלוקוז בדם עשויות לסייע בעיכוב התפשטות הגידול ולשפר את משך ההישרדות. בסקירה נכללו 24 מחקרים פרה-קליניים, שבעה מחקרים קליניים ומחקר אחד מעורב. 

  • מהמחקרים הפרה-קליניים עולה כי דיאטה קטוגנית או הגבלה קלורית הובילו לירידה בצמיחת הגידול, אולם רק בחלק מהמחקרים שנערכו בקרב חיות מעבדה נמצאה השפעה מיטיבה על שיעור ההישרדות. ההשפעות המיטיבות היו משמעותיות יותר במחקרים בהם חלה ירידה ברמת הגלוקוז בדם לעומת במחקרים בהם חלה עלייה בריכוז הקטונים, וכן במחקרים בהם נערכו התערבויות נוספות במקביל. במחקרים אלה הודגמו המסלולים המולקולריים-ביולוגיים המעורבים.
  • המחקרים הקליניים הדגימו כי ניתן ליישם דיאטה קטוגנית או הגבלה קלורית בקרב מטופלים עם גליומה וכי ההתערבות הינה בטוחה, אולם העדויות אינן מספיקות על מנת להסיק לגבי יעילות ההתערבות ויש להמשיך ולבחון זאת במחקרים נוספים. 

Noorlag L, De Vos FY, Kok A, et al. Treatment of malignant gliomas with ketogenic or caloric restricted diets: A systematic review of preclinical and early clinical studies. Clin Nutr. 2019;38(5):1986–1994. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30473444/

 

 

התרומה של מזונות מותססים לבריאות המעי

בסקירה מוצגות העדויות הפרה-קליניות והקליניות בהתייחס להשפעה של מזונות מותססים על בריאות המעי. במסגרת הסקירה החוקרים מגדירים ומאפיינים מזונות מותססים - כולל קפיר, קמבוצ'ה, כרוב כבוש, מוצרי סויה מותססים, קימצ'י ולחם מחמצת - ומציגים את מנגנוני הפעילות שלהם ואת העדויות לגבי השְפעתם על בריאות המעי. הם מציעים כי ההשפעה המיטיבה של מזונות מותססים הינה באמצעות השפעה פרוביוטית, ייצור פפטידים פעילים ביולוגית בתהליך ההתססה, יצירת אמינים ביוגנים, הפיכת תרכובות פנוליות לתרכובות פעילות ביולוגית, והפחתת רעלנים ורכיבים המפריעים לפעילות התזונתית כמו חומצה פיטית ו-FODMAPs.

המזון המותסס הנחקר ביותר הינו קפיר, כאשר ישנן עדויות ממחקרים מבוקרים להשפעה מיטיבה במצבים של אי ספיגת לקטוז וליעילות בהכחדת החיידק הליקובקטר פילורי. העדויות בהתייחס לשאר המזונות המותססים הינן מוגבלות ומרבית המחקרים הינם באיכות מתודולוגית נמוכה. החוקרים מציינים כי הבדלים בין-תרבותיים והבדלים בהרכב המזונות מהווים הסבר להטרוגניות בין המחקרים, המקשה על קביעת מסקנה ברורה. 

המחקר מומן על ידי מענק מטעם חברת דנונה והחוקרים מדווחים על מעורבותם במגוון חברות וארגונים בתעשיית המזון. 

Dimidi E, Cox SR, Rossi M, Whelan K. Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease. Nutrients. 2019;11(8):1806. Published 2019 Aug 5. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31387262/

 

 

מהי ההשפעה של חוּמצות שומן רב בלתי רווי על התפתחות סוּכרת ועל הטיפול בה? 

בסקירה שיטתית ובמטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של הגברת צריכת שומן רב בלתי רווי (PUFA) על הסיכון לסוכרת סוג 2 ועל המטבוליזם של גלוקוז. בסקירה נכללו 83 מחקרים, אשר נמשכו 24 שבועות לפחות וכללו סה"כ 121,070 משתתפים, כאשר ב-26 מהמחקרים נכללו משתתפים עם סוכרת או הפרעה במטבוליזם של גלוקוז. להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

Brown TJ, Brainard J, Song F, et al. Omega-3, omega-6, and total dietary polyunsaturated fat for prevention and treatment of type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2019;366:l4697. Published 2019 Aug 21. 

 

 

מהי ההשפעה של הרכב הפחמימות בדיאטה בקרב נשים עם סוּכרת הריוֹן?

בסקירה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של הרכב הפחמימות בדיאטה במצבים של סוכרת הריון. החוקרים מסבירים כי שינוי תזונתי מהווה טיפול קו-ראשון לסוכרת הריון, כאשר האסטרטגיה העיקרית הינה הגבלת הפחמימות בדיאטה. עם זאת, הגבלת הפחמימות במקרים רבים מלווה בעלייה בצריכת השומן, כאשר ישנן עדויות המראות כי צריכת שומן גבוהה עלולה דווקא להגביר תנגודת לאינסולין ולגדילת יתר של העובר. לפיכך, בסקירה הנוכחית נחקרה ההשפעה של מידת הגבלת הפחמימות בטיפול קו-ראשון בסוכרת הריון. 

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Farabi SS, Hernandez TL. Low-Carbohydrate Diets for Gestational Diabetes. Nutrients. 2019;11(8):1737. Published 2019 Jul 27. 

 

 

 

התפקיד של מלחים בתזונה בהתפתחות מחלות מטבוליות

בסקירה שיטתית בוחנים החוקרים את התפקיד של מלחים תזונתיים בהתפתחות שמנות, תנגודת לאינסולין ויתר לחץ דם. החוקרים מסבירים כי למלחים בתזונה – נתרן, אשלגן, מגנזיום וסידן - תפקיד בהתפתחות ובמניעת מחלות מטבוליות, אולם הידע לגבי הפעילות המולקולרית הכללית במחלות אלה הינו מוגבל. בסקירה נכללו 199 מחקרים מסוגים שונים, בהם הוערכה ההשפעה של כל אחד מהמלחים על פעילות האינסולין, שמנות ויתר לחץ דם, תוך פירוט מנגנוני הפעולה המעורבים. 

להלן סיכום כללי של הממצאים:קרא עוד.


Brey CW, Akbari-Alavijeh S, Ling J, et al. Salts and energy balance: A special role for dietary salts in metabolic syndrome. Clin Nutr. 2019;38(5):1971–1985. 

 

 

התרומה של אוכמניות לתפקוד הקוגנִיטיבי

בסקירה מוצגים הממצאים הקליניים אודות ההשפעה האקוטית והכרונית של אוכמניות על התפקוד הקוגניטיבי. בסקירה נכללו 11 מחקרים; בארבעה מחקרים נבדקה ההשפעה של אוכמניות בקרב ילדים בגילאי 7-10, בארבעה מחקרים נכללו קשישים מעל גיל 60 ובשלושה מחקרים נכללו מבוגרים הסובלים מהפרעה קוגניטיבית קלה. להלן הממצאים העיקרייםקרא עוד.

 Hein S, Whyte AR, Wood E, Rodriguez-Mateos A, Williams CM. Systematic Review of the Effects of Blueberry on Cognitive Performance as We Age. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019;74(7):984–995. 

 

 

דיאטה דלת FOִDMAP למטופלים עם תסמונת המעִי הרגיש

במחקר חתך רטרוספקטיבי הוערכה מידת ההיענות והיעילות של דיאטה דלת FODMAP, בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש. במחקר נכללו הנתונים של 90 מבין 234 מטופלים מבית חולים בבלגיה, אשר השיבו על שאלונים למדידת איכות החיים, היענות לדיאטה לאורך זמן, מהלך המחלה וחומרת התסמינים. משך הזמן החציוני בין הייעוץ התזונתי הראשוני לבין המענה על השאלונים היה קרוב לשנתיים. מבין כלל המשיבים, 80% דיווחו כי הם עדיין מקפידים על הימנעות ממזונות מסוימים עתירי FODMAP ו-89% דיווחו על שביעות רצון מכך שביצעו / עדיין מבצעים דיאטה דלת FODMAP קרא עוד.

Weynants A, Goossens L, Genetello M, De Looze D, Van Winckel M. The long-term effect and adherence of a low fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharides and polyols (FODMAP) diet in patients with irritable bowel syndrome. J Hum Nutr Diet. 2019;10.1111/jhn.12706. 

 

 

האם גִ'ינסנג יעיל לשיפור פרופיל השומנים?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של ג'ינסנג (Panax spp.) על פרופיל השומנים. בסקירה נכללו 27 מחקרים, בהם סה"כ 1,839 משתתפים בריאים או משתתפים הסובלים ממגוון מצבים בריאותיים, כגון סוכרת סוג 2, כבד שומני, יתר לחץ דם, תסמונת מטבולית ועוד. במחקרים השונים נעשה שימוש בג'ינסנג במינונים שנעו בין 0.5 לבין 20 גרם/יום, למשך 3 עד 32 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Rahele Ziaei, et al. The efficacy of ginseng supplementation on plasma lipid concentration in adults: A systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Medicine, Volume 48, 2020.

 

 

ארוֹמתרפיה לשיפור איכוּת השינה בקרב מטופלים העוברים שיקום לב

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, אקראי ומוצלב, נבדקה היעילות של תערובת שמנים אתריים לשיפור איכות השינה, בקרב מטופלים שהופנו על ידי קרדיולוג לשיקום לב. במחקר נכללו 42 מטופלים ביחידה לשיקום לב בבית חולים פרטי בארה"ב (טקסס). במסגרת ההתערבות, הונחו ליד מיטות המטופלים כדורי צמר גפן ספוגים בתערובת שמנים אתריים או בפלסבו - כל אחד למשך חמישה ימים רצופים עם חמישה ימים הפסקה ביניהם. תערובת השמנים כללה לבנדר, ברגמוט וילנג ילנג. איכות השינה הוערכה לפי המדד PSQI, שבו ציון נמוך יותר מבטא איכות שינה טובה יותר. 

נמצא כי קרא עוד.

McDonnell B, Newcomb P. Trial of Essential Oils to Improve Sleep for Patients in Cardiac Rehabilitation. J Altern Complement Med. 2019;25(12):1193–1199. doi:10.1089/acm.2019.0222

 

 

התרומה של תוסף רזרְבטרול לחולי סוּכרת סוג 2

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף רזברטרול בקרב חולי סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 71 מטופלים עם עודף משקל (BMI של 25-30), אשר חולקו אקראית לנטילת 1 גרם/יום רזברטרול או פלסבו - למשך 8 שבועות. מדדים אנתרופומטריים וביו-כימיים נאספו בתחילת המחקר ובסיום תקופת ההתערבות. נמצא כי בהשוואה לפלסבו, קרא עוד.

Abdollahi S, Salehi-Abargouei A, Toupchian O, et al. The Effect of Resveratrol Supplementation on Cardio-Metabolic Risk Factors in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Double-Blind Controlled Trial. Phytother Res. 2019;33(12):3153–3162. 

 

 

תוספי וִיטמין D בהריון לשיפור תנגודת לאינסולין וצמיחת העובר

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדק הקשר בין נטילת תוספי ויטמין D בהריון לבין רמת ויטמין D בדם ותוצאות ההריון והלידה. בסקירה נכללו 20 מחקרים אקראיים מבוקרים, ב-14 מהם נכללו נשים ללא תחלואה נלווית, בארבעה מחקרים - נשים עם סוכרת הריון ובשני מחקרים - נשים בסיכון לרעלת הריון

מבין המחקרים, בשבעה מחקרים נכללו נשים עם חסר ויטמין D (פחות מ-30 ננומול/ליטר), בשבעה מחקרים נכללו נשים עם חסר יחסי (30-50 ננומול/ליטר), בארבעה מחקרים נשים עם רמה תקינה (50-75 ננומול/ליטר), ובמחקר אחד לא דווחה רמת הבסיס של המשתתפות. בשמונה מהמחקרים קבוצת הביקורת קיבלה פלסבו. בשבעה מהמחקרים ניתן ויטמין D במינון נמוך של 200-600 יחב"ל. במרבית המחקרים ניתן מינון של 2000-4000 ובמספר מועט של מחקרים הויטמין ניתן בצורה מרוכזת, 50,000 יחב"ל פעם בשבועיים שלושה. בארבעה מהמחקרים קבוצת הביקורת קיבלה את הטיפול הסטנדרטי, שאינו כולל ויטמין D, ובשני מחקרים נערכה השוואה בין צורות נטילה שונות של ויטמין D במינונים יחסית גבוהים (2000-4000). 

להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.

Gallo S, McDermid JM, Al-Nimr RI, et al. Vitamin D Supplementation during Pregnancy: An Evidence Analysis Center Systematic Review and Meta-Analysis [published online ahead of print, 2019 Oct 25]. J Acad Nutr Diet. 2019;S2212-2672(19)30849-4. 

 

 

לא נמצאה השפעה מיטיבה לתוספי רימונים על פרופיל השומנים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של רימונים על פרופיל השומנים. החוקרים מסבירים כי כיום תוספי רימונים משווקים כטיפול אלטרנטיבי ליתר שומנים בדם, אולם יעילותם אינה ידועה והתוצאות ממחקרים קליניים הינן סותרות. בסקירה נכללו 17 מחקרים, בהם 763 משתתפים בריאים או משתתפים הסובלים ממגוון מצבים בריאותיים, כגון סוכרת סוג 2, COPD, עודף משקל ושמנות, תסמונת מטבולית, מטופלי דיאליזה ועוד. במחקרים השונים נעשה שימוש ברימונים בצורת מיץ (7 מחקרים), תמצית (6 מחקרים), שמן זרעים (2 מחקרים), פרי טרי (מחקר אחד) וחומץ רימונים (מחקר אחד). משך המחקרים נע בין 10 ימים ל-52 שבועות. 

בניתוח כולל של הנתונים, קרא עוד.

Zoriah Aziz, et al. Effects of pomegranate on lipid profiles: A systematic review of randomised controlled trials. Complementary Therapies in Medicine, Volume 48, 2020.

 

 

גלוטן אינו גורם לתסמינים במערכת העיכול בקרב האוכלוסייה הבריאה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה לראשונה ההשפעה של צריכת גלוטן בקרב משתתפים בריאים. במחקר נכללו 28 מתנדבים מעל גיל 18, ללא היסטוריה של הפרעות הקשורות בצריכת גלוטן ואשר צורכים תזונה המכילה גלוטן. המחקר כלל שני מפגשי הדרכה בנושא גלוטן בתזונה, וכל המשתתפים התבקשו לצרוך דיאטה נטולת גלוטן למשך שבועיים. בנוסף, המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות, כל קבוצה קיבלה שקיות קמח (10 גרם כל אחת) עם או בלי גלוטן, אותן התבקשו להוסיף לדיאטה (ללא גלוטן) פעמיים ביום, כאשר המשתתפים בקבוצת הגלוטן קיבלו סה"כ 14 גרם גלוטן ליום. החוקרים מראים כי קרא עוד.

Croall ID, Aziz I, Trott N, Tosi P, Hoggard N, Sanders DS. Gluten Does Not Induce Gastrointestinal Symptoms in Healthy Volunteers: A Double-Blind Randomized Placebo Trial. Gastroenterology. 2019;157(3):881–883. 

 

 

לא נמצאה יעילות לצריכת מיץ סלק לאחר ארוחה עתירת שומן

במחקר כפול-סמיות אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה האקוטית והכרונית של צריכת מיץ סלק על תפקוד כלי הדם ועל התגובה הקרדיו-מטבולית לארוחה עתירת שומן. החוקרים מסבירים כי ארוחה עתירת שומן עלולה לגרום לתגובה טרשתית, הכוללת הפרעה בתפקוד כלי הדם בקרב אנשים עם עודף משקל או שמנות

במחקר נכללו 15 משתתפים, אשר השתתפו בארבע התערבויות בסדר אקראי, בהן צרכו 70 מ"ל/יום של:

  • מיץ סלק
  • מיץ סלק נטול ניטראטים
  • פלסבו + ניטראטים
  • פלסבו

כל התערבות נמשכה ארבעה שבועות, עם ארבעה שבועות הפרדה בין כל התערבות. ביום הראשון והאחרון לכל התערבות המשתתפים צרכו ארוחה עתירת שומן לאחר צריכת המשקה קרא עוד.

Litwin NS, Van Ark HJ, Hartley SC, et al. Impact of Red Beetroot Juice on Vascular Endothelial Function and Cardiometabolic Responses to a High-Fat Meal in Middle-Aged/Older Adults with Overweight and Obesity: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Trial. Curr Dev Nutr. 2019;3(11):nzz113. Published 2019 Oct 17. 

 

 

האם חלב יכול להפחית לחץ דם? 

במחקר אקראי מוצלב, שנערך בקנדה, נבדקה ההשפעה של צריכת מוצרי חלב, השונים בתכולת השומן, על לחץ הדם ומדדי סיכון קרדיו-מטבוליים נוספים. ברקע למחקר, נמצאות עדויות אפידמיולוגיות לכך שצריכת מוצרי חלב, ובעיקר מוצרי חלב דלי שומן, קשורה בלחץ דם נמוך יותר ובסיכון מופחת להתפתחות יתר לחץ דם, אולם לא נמצאה לכך תמיכה משמעותית במחקרים מבוקרים. השערת החוקרים היא כי צריכת מוצרי חלב דלי שומן (חלב 1%) תוביל לירידה בלחץ הדם ובמדדי הדלקת בהשוואה לדיאטה נטולת מוצרי חלב, וכן כי צריכה של גבינה קשה עשירה ב-GABA תוביל לירידה בלחץ הדם ולשיפור מדדי הדלקת והשומנים, בהשוואה לדיאטה נטולת מוצרי חלב. במחקר נכללו 55 מבוגרים עם לחץ דם תקין בטווח הגבוה, אשר התבקשו לצרוך 3 דיאטות, כל אחת למשך 6 שבועות עם הפרדה של 4-12 שבועות ביניהן:

  • דיאטת ביקורת נטולת מוצרי חלב.
  • דיאטה הכוללת 3 מנות ליום של חלב 1%.
  • דיאטה הכוללת מנה אחת ליום של גבינת צ'דר 31% שומן, העשירה ב-GABA באופן טבעי.
  • שלוש הדיאטות היו זהות בתכולה הקלורית ובכמות החלבונים, הפחמימות והשומנים, כאשר הקלוריות משומן רווי בדיאטה הכוללת גבינה הוחלפו בשומנים מסוג אומגה 6 בשתי הדיאטות האחרות. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Rancourt-Bouchard M, Gigleux I, Guay V, et al. Effects of regular-fat and low-fat dairy consumption on daytime ambulatory blood pressure and other cardiometabolic risk factors: a randomized controlled feeding trial. Am J Clin Nutr. 2020;111(1):42–51. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

חשיבות רמת החומצה הפוֹלית של האב טרום הכניסה להריוֹן

במחקר עוקבה, בו נכללו הנתונים של 108 זוגות העוברים טיפולי פוריות, נמצא כי בהריונות בהם נולד תינוק חי, משך ההריון היה מעט ארוך יותר בקרב אבות עם צריכה גבוהה יותר של חומצה פולית טרום הכניסה להריון.

Martín-Calvo N, Mínguez-Alarcón L, Gaskins AJ, et al. Paternal preconception folate intake in relation to gestational age at delivery and birthweight of newborns conceived through assisted reproduction. Reprod Biomed Online. 2019;39(5):835–843. doi:10.1016/j.rbmo.2019.07.005

 

 

יין אדום לשיפור בריאות המעי

במחקר, המבוסס על נתונים משלושה מחקרי עוקבה, נמצא כי צריכת יין אדום, גם בכמות קטנה מאוד, הייתה קשורה בשיפור הרכב אוכלוסיית חיידקי המעי, ובכך עשויה לתרום להשפעה הידועה של יין אדום נגד כולסטרול והשמנה.

Le Roy CI, Wells PM, Si J, Raes J, Bell JT, Spector TD. Red Wine Consumption Associated With Increased Gut Microbiota α-Diversity in 3 Independent Cohorts. Gastroenterology. 2020;158(1):270–272.e2. 

 

 

השפעה בריאותית מיטיבה לשמן זית ורכיביו הפעילים

להלן שתי סקירות, העוסקות בהשפעה המיטיבה של שמן זית ועלי זית (Olea europaea). 

בסקירה מוצגים הממצאים לגבי ההשפעה הבריאותית המיטיבה של שמן זית כתית מעולה, תוצרי הלוואי של ייצור השמן ושל עלי זית, כולל הממצאים ממחקרי עוקבה גדולים וכן ממצאים פרה-קליניים המדגימים את הפעילות הביולוגית.

בסקירה השנייה מוצגות העדויות העדכניות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים העוסקות בהשפעה של שמן זית ורכיביו הפעילים על המטבוליזם, בדגש על הגנה מפני תחלואשה קרדיווסקולרית, הפחתת מדדים דלקתיים ושיפור הרכב חיידקי המעי. 

Romani A, Ieri F, Urciuoli S, et al. Health Effects of Phenolic Compounds Found in Extra-Virgin Olive Oil, By-Products, and Leaf of Olea europaea L. Nutrients. 2019;11(8):1776. Published 2019 Aug 1. 

Marcelino G, Hiane PA, Freitas KC, et al. Effects of Olive Oil and Its Minor Components on Cardiovascular Diseases, Inflammation, and Gut Microbiota. Nutrients. 2019;11(8):1826. Published 2019 Aug 7. 

 

 

 

ההשפעה של תוסף קסנטופילים על המוח

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 59 משתתפים בריאים בני 18-25, נמצא כי נטילת תוסף לוטאין, זאקסנטין ומזו-זאקסנטין למשך 6 חודשים הייתה יעילה להעלאת רמת גורם הגדילה המוחי, להפחתת המדד הדלקתי IL-1β ולשיפור התפקוד הקוגניטיבי. 

המחקר מומן על ידי חברת Omniactive Health Technologies שסיפקה את התוסף. 

Stringham NT, Holmes PV, Stringham JM. Effects of macular xanthophyll supplementation on brain-derived neurotrophic factor, pro-inflammatory cytokines, and cognitive performance. Physiol Behav. 2019;211:112650. 

 

 

טיפול הורמונלי חליפי קשור בסיכון מוגבר לסרְטן שד

במטה-אנליזה מקיפה, המבוססת על הנתונים מ-58 מחקרי עוקבה, מראים החוקרים כי שימוש ארוך טווח בטיפול הורמונלי חליפי בקרב נשים בגיל המעבר, בעיקר טיפול המכיל פרוגסטרון, קשור בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן השד. 

Type and timing of menopausal hormone therapy and breast cancer risk: individual participant meta-analysis of the worldwide epidemiological evidence. Lancet. 2019;394(10204):1159–1168. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם