עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2018 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 03/05/2018

 

האם פעילות גופנית תהפוך אתכם למאושרים יותר? ומה הקשר בין מסת השריר ורקמת השומן לבין סיכויי ההישרדות בקרב נשים עם סרטן השד? כך נפתחת הסקירה השבועית שלנו. 
לאחר מכן, נציג את אסטרטגיות הטיפול ב-IBS ומחקרים במגוון תחומים: 

  • תזונה: התרומה של הדרכה תזונתית לטיפול בחולי סוכרת סוג 2, דיאטת הרזיה מותאמת אישית להורדת לחץ הדם, תזונה למניעת סרטן המעי הגס. 
  • צמחי מרפא: פורמולת צמחי מרפא סינית לטיפול במחלות כבד ומיצוי לענה לנשים עם סוכרת הריון. 
  • תוספי תזונה: פרוביוטיקה למבוגרים בריאים ותוסף טבעי לשיפור הביצועים הגופניים. 
  • טכניקות גוף נפש: טאי-צ'י לשיפור תפקודי הנשימה בקרב מטופלים עם COPD, תרגול נשימות למטופלות עם פיברומיאלגיה והתרומה של תרגול יוגה בבית הספר היסודי. 
  • מנגנונים: רכיבים צמחיים לוויסות הפעילות החיסונית בסרטן השד ופיטוכימיקלים כבסיס לפיתוח טיפול תרופתי לשמנות

הכותרות השבועיות שלנו מגלות האם יש קשר בין חשיפה לסותרי חומצה ואנטיביוטיקה בראשית החיים להתפתחות אלרגיות? כיצד אימוני גוף-נפש מובילים לירידה בלחץ הדם? האם צריכת חלבון גבוהה תורמת לקשישים? מה ההשפעה של שמנים אתריים בקרב נשים לקראת גיל המעבר? מהי ההשפעה של עשב חיטה על הכבד? ומהי ההשפעה הבריאותית של סודה לשתייה? 

 

 

האם פעילות גופנית תהפוך אתכם למאושרים יותר? 

בסקירה שיטתית הוערך הקשר בין פעילות גופנית לבין אושר. בסקירה נכללו 15 מחקרים תצפיתיים (13 מחקרי חתך ו-2 מחקרי אורך) ו-8 מחקרים התערבותיים (6 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-2 מחקרים מבוקרים לא אקראיים). מחקרים אלה כללו קבוצות אוכלוסייה ממדינות ומאזורים שונים בעולם. בכל המחקרים התצפיתיים נמצא קשר חיובי בין פעילות גופנית לבין אושר, כך שגם פעילות גופנית מועטה (כ-10 דקות בשבוע או פעילות ביום אחד בשבוע) הייתה קשורה ברמה גבוהה יותר של אושר.

מהמחקרים השונים עולה כי ייתכן וקשר זה מושפע מגורמים שונים כגון שיפור המצב הבריאותי והתפקוד החברתי. ממחקרים אקראיים מבוקרים, אשר התמקדו בעיקר באוכלוסייה מבוגרת ובמטופלים המחלימים מסרטן, עולה כי הן פעילות אירובית והן אימונים הכוללים מתיחות ושיווי משקל היו יעילים לשיפור רמת האושר. יחד עם זאת, מדובר במספר מועט של מחקרים שאינו מאפשר לקבוע מסקנה חד משמעית לגבי קשר סיבתי בין פעילות גופנית לבין שיפור מידת האושר. נדרשים מחקרים נוספים על מנת להבהיר מהם המנגנונים העומדים בבסיס ממצאים אלה ולבחון מהו סוג ומשך הפעילות המיטיבי המוביל לשיפור במידת האושר. 

Zhanjia ZhangWeiyun Chen. A Systematic Review of the Relationship Between Physical Activity and Happiness. Journal of Happiness Studies, 2018. 
https://doi.org/10.1007/s10902-018-9976-0

 

 

הקשר בין מסת השריר ורקמת שומן לבין סיכויי ההישרדות בקרב נשים עם סרְטן השד

במחקר תצפיתי הוערך הקשר בין שלושה מדדי גוף, אשר הוערכו באמצעות CT - מסת שריר נמוכה, איכות שריר נמוכה ורקמת שומן עודפת - לבין הסיכון לתמותה בקרב נשים עם סרטן שד שאינו גרורתי.

במחקר נכללו 3,241 נשים, אשר אובחנו בין השנים 2000-2013 עם סרטן שד בשלב 2 או 3. החוקרים בחנו את הקשר בין מדדי הגוף לבין משך זמן ההישרדות והסיכון לתמותה מכל גורם לאורך תקופת מעקב חציונית של כ-6 שנים. מבין כלל הנשים, 34% הוגדרו כבעלת מסת שריר נמוכה (סרקופניה) ו-37% כבעלות איכות שריר נמוכה (צפיפות שריר נמוכה).

נמצא כי בקרב נשים עם סרטן שד שאינו גרורתי, סרקופניה הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-41% לתמותה בהשוואה לנשים ללא סרקופניה. כמו כן, הנשים בעלות סך רקמת השומן הגבוהה ביותר (שליש עליון) היו בסיכון גבוה ב-35% לתמותה בהשוואה לנשים עם סך רקמת השומן הנמוכה ביותר (שליש תחתון). בקרב נשים עם סרקופניה ורקמת שומן גבוהה, הסיכון לתמותה היה גבוה ב89%. לא נמצא קשר בין מדד איכות השריר לבין הסיכון לתמותה. החוקרים מציינים כי BMI בלבד לא היה קשור באופן מובהק לסיכון לתמותה ולא תרם לזיהוי נשים הנמצאות בסיכון מוגבר לתמותה. החוקרים מסכמים כי ישנו אבחון חסר של סרקופניה בקרב חולות סרטן השד, כאשר למדדי CT של סרקופניה ורקמת שומן עשוי להיות ערך פרוגנוסטי ובכך לתרום למיקוד הטיפול וכתוצאה מכך לשיפור שיעורי ההישרדות.

Caan BJ, et al. Association of Muscle and Adiposity Measured by Computed Tomography With Survival in Patients With Nonmetastatic Breast Cancer. JAMA Oncol. 2018 Apr 5. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29621380

 

 

אסטרטגיות הטיפול ב-IִBS

במאמר מוצגות אסטרטגיות הטיפול בתסמונת המעי הרגיש (IBS), בהתאם לצורת הביטוי של המחלה והתגובה לטיפול. ברוב המקרים, בקרב כ-75% מהמטופלים, דיאטה דלת FODMAP הינה יעילה להקלה על התסמינים. בקרב מטופלים שאינם מגיבים לדיאטה, אסטרטגיית הטיפול תלויה בפתופיזיולוגיה הספציפית של המחלה. במסגרת המאמר מוצגות אסטרטגיות הטיפול בהתייחס לארבעה מצבים:

  • רגישות יתר בטנית ו/או תקשורת מוגברת בציר המעי-מוח: בקרב קבוצת מטופלים אלה דיאטה קרא עוד
  • הפרעה בתנועתיות המעי: בקרב מטופלים עם תנועתיות מעי מהירה יש להמליץ על קרא עוד
  • חוסר איזון של פלורת המעי: קרא עוד

Halmos EP. When the low FODMAP diet does not work. J Gastroenterol Hepatol. 2017 Mar;32 Suppl 1:69-72. 

 

 

מחקרים על תזונה: 

 

התרומה של הדרכה תזונתית לטיפול בחולי סוּכרת סוג 2

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של תכנית הדרכה תזונתית לטיפול בחולי סוכרת סוג 2, כחלק מהטיפול האנדוקריני הרגיל, תחת ההשערה לפיה דיאטה צמחונית תוביל לשיפור משמעותי יותר לעומת דיאטה סטנדרטית לטיפול בסוכרת.

במחקר נכללו 45 מטופלים, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה דיאטה צמחונית דלת שומן בעלת אינדקס גליקמי נמוך, שלא כללה הגבלה בכמות הקלוריות או הפחמימות, והקבוצה השניה קיבלה דיאטה סטנדרטית, שכללה הגבלה קלורית בהתאם לצורך והנחייה לגבי גודל המנה. כחלק מתכנית הטיפול האנדוקריני הרגילה, לכל משתתף בשתי הקבוצות הותאמה תכנית תזונתית אישית ע"י דיאטן ונערכו 20 מפגשים שבועיים של הדרכה תזונתית.

בסיום תקופת המחקר נמצא כי קרא עוד

Barnard ND, Levin SM, Gloede L, Flores R. Turning the Waiting Room into a Classroom: Weekly Classes Using a Vegan or a Portion-Controlled Eating Plan Improve Diabetes Control in a Randomized Translational Study. J Acad Nutr Diet. 2018 Feb 1. pii: S2212-2672(17)31845-2. 

 

 

דיאטת הרזיה מותאמת אישית להורדת לחץ הדם

כחלק ממחקר אקראי מבוקר, העוסק בדיאטת הרזיה, במחקר הנוכחי נבדקה התרומה של המלצות מותאמות אישית לירידה בלחץ הדם. 211 משתתפי המחקר חולקו אקראית לשלוש קבוצות הדיאטה, אשר נבדלו בצורת קבלת המידע: מידע תזונתי כללי (קבוצת הביקורת), מידע תזונתי מותאם אישית או מידע תזונתי מותאם אישית בנוסף ל-30 גרם אגוזי מלך ביום. 
נמצא כי קרא עוד

Ndanuko RN, Tapsell LC, Charlton KE, Neale EP, Batterham MJ. Effect of individualised dietary advice for weight loss supplemented with walnuts on bloodpressure: the Health Track study. Eur J Clin Nutr. 2018 Mar 20. 

 

 

הימנעות מצריכת בשר אדום עשויה לתרום להפחתת הסיכון לסרְטן המעי הגס

בהתבסס על נתוני מחקר עוקבה שנערך בבריטניה, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין דפוס התזונה לבין הסיכון לסרטן קולורקטלי.

במחקר הנוכחי נכללו כ-32,000 נשים, אחריהן בוצע מעקב במשך כ-17 שנה בממוצע. בהתבסס על שאלוני תזונה, החוקרים סיווגו את המשתתפות ל-4 דפוסים תזונתיים: צמחוני, דגים, עוף ובשר אדום. בתקופת המעקב אובחנו 462 מקרים של סרטן קולורקטלי, מהם 335 מקרים של סרטן במעי הגס (172 פרוקסימלי ו-119 דיסטלי) ו-152 מקרים של סרטן ברקטום.

בהשוואה לתזונה הכוללת בשר אדום, דפוסי תזונה שאינם כוללים בשר אדום היו קרא עוד

Rada-Fernandez de Jauregui D, et al. Common dietary patterns and risk of cancers of the colon and rectum: Analysis from the United Kingdom Women's Cohort Study (UKWCS). Int J Cancer. 2018 Mar 8. 

 

 

מחקרים על צמחי מרפא:

 

פורמולת צמחי מרפא סינית לטיפול במחלות כבד

בסקירה מסכמים החוקרים את העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי הפעילות הביולוגית של הפורמולה הסינית Yīn-Chén-Hāo והשימוש בפורמולה זו לטיפול במחלות כבד. הפורמולה, בצורת מרתח, מכילה 12 גרם לענה (Artemisia capillaris), גרדניה יסמינית (Gardenia jasminoides) בכמות של 9 גרם ו-9 גרם ריבס (Rheum spp), כאשר הרכיבים הפעילים העיקריים בפורמולה כוללים: chlorogenic acid, rhein, geniposide, emodin ו-scoparone.

מהסקירה עולה כי קרא עוד

Li JY, et al. Therapeutic mechanism of Yīn-Chén-Hāo decoction in hepatic diseases. World J Gastroenterol. 2017 Feb 21;23(7):1125-1138. 

 

 

מיצוי לענַה לנשים עם סוּכרת היריוֹן

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של מיצוי לענה (Artemisia scoparia) על התנגודת לאינסולין ופרופיל השומנים בקרב נשים עם סוכרת הריון.

במחקר נכללו 144 נשים בגילאי 25-35, אשר אובחנו עם סוכרת הריון בטרימסטר השני להריון. המשתתפות חולקו אקראית לנטילת מיצוי לענה או פלסבו- במינון של 400 מ"ג/יום (2 טבליות, אחת לאחר ארוחת הבוקר ואחת לאחר ארוחת הערב), למשך 10 שבועות.

בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי קרא עוד

Sun X, Sun H, Zhang J, Ji X. Artemisia Extract Improves Insulin Sensitivity in Women With Gestational Diabetes Mellitus by Up-Regulating Adiponectin. J Clin Pharmacol. 2016 Dec;56(12):1550-1554. 

 

 

מחקרים על תוספי תזונה:

 

האם לפרוֹביוטיקה תרומה למבוגרים בריאים?

בסקירה בוחנים החוקרים את העדויות לגבי ההשפעה של נטילת תוספי פרוביוטיקה בקרב מבוגרים בריאים. החוקרים מסבירים כי נמצאה תמיכה להשפעה מיטיבה של פרוביוטיקה על היבטים בריאותיים שונים, אולם רוב מחקרים אלה כללו קבוצות אוכלוסייה עם בעיות בריאותיות.

במסגרת הסקירה נכללו 45 מחקרים קליניים מבוקרים, שפורסמו בין השנים 1990-2017. מהמחקרים השונים עולה כי קרא עוד

Khalesi S, et al. A review of probiotic supplementation in healthy adults: helpful or hype? Eur J Clin Nutr. 2018 Mar 26. 

 

 

תוסף טבעי לשיפור הביצועים הגופניים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף - המבוסס על מיצוי מלפפון (Cuvitus™) - על הביצועים הגופניים, מדדי דלקת וכאבי שרירים בקרב גברים בריאים.

במחקר נכללו 24 מתנדבים בני 42 בממוצע עם BMI ממוצע של 30. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 150 מ"ג/יום או פלסבו - פעמיים ביום במשך 6 ימים. בתחילת המחקר וביום ה-7 כל המשתתפים ביצעו מבחן אימון גופני, המיועד להגברת העקה בתאים וכאבי שרירים מאוחרים (DOMS).

נמצא כי קרא עוד

Kalman D, et al. A Randomized Double-Blind Placebo Controlled Clinical Trial Evaluating the Effects of an Investigational Study Product on Exercise Induced Muscle Soreness, Markers of Inflammation, Muscle Damage and Exercise Performance in Healthy Males. J Nutr Health Sci 5(1): 104, 2018

 

 

מחקרים על גוף-נפש:

 

טאי-צ'י לשיפור תפקודי הנשימה בקרב מטופלים עם CִOPD

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תרגול טאי-צ'י, בהשוואה לתכנית רפואית של שיקום ריאות (pulmonary rehabilitation), בקרב מטופלים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).

במחקר נכללו 120 מטופלים, כאשר שבועיים לאחר התחלת טיפול תרופתי ב- indacaterol (בטא-אגוניסט) המטופלים חולקו אקראית להשתתפות בתכנית שיקום ריאות שלוש פעמים בשבוע או בתרגול טאי-צ'י חמש פעמים בשבוע. משך ההתערבות היה 12 שבועות, עם מעקב של 12 שבועות נוספים.

בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי קרא עוד

Polkey MI, et al. Tai Chi and Pulmonary Rehabilitation Compared for Treatment-Naive Patients With COPD: A Randomized Controlled Trial. Chest. 2018 Mar 28. pii: S0012-3692(18)30313-1. 

 

 

תרגול נשימות למטופלות עם פיברוֹמיאלגיה

במחקר פיילוט אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תכנית לתרגול נשימות בקרב נשים עם פיברומיאלגיה. החוקרים מסבירים כי בעיות נשימה עלולות להגביר כאבים בנקודות רגישות בפלג הגוף העליון ולכן משוער כי לשיפור הנשימה תהיה השפעה מיטיבה.

במחקר נכללו 35 נשים בגילאי 34-67, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. הנשים בקבוצת ההתערבות השתתפו במפגשים בני חצי שעה, 7 פעמים בשבוע למשך 12 שבועות, המיועדים לתרגול ולשיפור הנשימה. יעילות ההתערבות הוערכה באמצעות מדידת סף הכאב באמצעות אלגומטר ובאמצעות המדד FIQ (ובשמו המלא: Fibromyalgia Impact Questionnaire) לבחינת השפּעת המחלה על התפקוד היום-יומי.

בסיום ההתערבות נצפה קרא עוד

Tomás-Carús P, et al. Breathing Exercises Must Be a Real and Effective Intervention to Consider in Women with Fibromyalgia: A Pilot Randomized Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2018 Apr 13. 

 

 

התרומה של תרגול יוגה בבית הספר היסודי

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תרגול יוגה בקרב תלמידי כיתות ג' בבית ספר ציבורי בארה"ב. במחקר נכללו תלמידים הסובלים מתסמיני חרדה, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות: 

  1. 20 תלמידים השתתפו בעשרה מפגשי יוגה ומיינדפולנס, כאשר כל מפגש ארך 40 דקות.
  2. 32 תלמידים קיבלו את הטיפול הסטנדרטי, שכלל ייעוץ ופעילויות שונות בהובלת עובדת סוציאלית. 

המורים הוזמנו להשתתף בשני מפגשים מקצועיים העוסקים בשילוב יוגה ומיינדפולנס בתכנית הלימודים. השפּעת ההתערבות הוערכה באמצעות המדד PedsQL, הבודק את איכות החיים של התלמידים בחמישה תחומים: גופני, רגשי, חברתי, פסיכו-חברתי ולימודי.

נמצא כי קרא עוד

Bazzano AN, Anderson CE, Hylton C, Gustat J. Effect of mindfulness and yoga on quality of life for elementary school students and teachers: results of a randomized controlled school-based study. 
Psychol Res Behav Manag. 2018 Apr 10;11:81-89. 

 

 

מחקרים על מנגנוני פעולה:

 

רכיבים צמחיים לוויסות הפעילות החיסונית בסרְטן השד

בסקירה מוצגים הממצאים, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בנוגע לפוטנציאל של מגוון רכיבים צמחיים לתרום לשיפור הפעילות החיסונית בסרטן השד. ישנן עדויות לכך שלרכיבים צמחיים שונים השפעה נוגדת סרטן באמצעות מנגנונים ביולוגיים שונים, כולל ויסות הפעילות החיסונית שהובילה להפחתת גדילת התאים הסרטניים. העדויות מצביעות על הפוטנציאל של צמחי המרפא הבאים לטיפול בסרטן השד: שוש קירח (Glycyrrhiza glabra), אונקריה (Uncaria tomentosa), תה ירוק (Camellia sinensis), ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng), אפרסק (Prunus armenaica), שום (Allium sativum), לפה גדולה (Arctium lappa) וכורכום (Curcuma longa).

במחקרי מעבדה נמצא כי קרא עוד

Baraya YS, Wong KK, Yaacob NS. The Immunomodulatory Potential of Selected Bioactive Plant-Based Compounds in Breast Cancer: A Review. Anticancer Agents Med Chem. 2017;17(6):770-783. 

 

 

פיטוכימיקלים כבסיס לפיתוח טיפול תרופתי לשמנוּת

בסקירה מוצגים הממצאים בנוגע לתפקיד של פיטוכימיקלים במסלולים ביולוגיים שונים הקשורים בשמנות, כבסיס לפיתוח תרופות חדשניות. בנוסף, במסגרת הסקירה מפורטות תרופות שונות הקיימות בשוק לטיפול בשמנות ומנגנון הפעילות שלהם. להלן סיווג הפיטוכימיקלים בעלי תפקיד בשמנות, לפי שש קטגוריות בהתאם להשפּעתם העיקרית, כולל מספר דוגמאות של רכיבים צמחיים שנמצאו בעלי פוטנציאל לשימוש קליני: קרא עוד

Balaji M, et al. A review on possible therapeutic targets to contain obesity: The role of phytochemicals. Obes Res Clin Pract. 2016 Jul-Aug;10(4):363-80. 

 

 

כותרות נוספות...

 

 

חשיפה לסותרי חומצה ואנטיביוטיקה בראשית החיים קשורה בסיכון גבוה יותר להתפתחות אלרגיוֹת

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, בו נכללו כ-800,000 ילדים, נמצא כי נטילת אנטגוניסטים להיסטמין (H2RA), חוסמי משאבת פרוטונים (PPI) או אנטיביוטיקה בששת החודשים הראשונים לחיים הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר למחלות אלרגיות במהלך הילדות, כולל אלרגיה למזון, אלרגיה לתרופות, אנפילקסיס, נזלת אלרגית ואסתמה.  

Mitre E, Susi A, Kropp LE, Schwartz DJ, Gorman GH, Nylund CM. Association Between Use of Acid-Suppressive Medications and Antibiotics During Infancy and Allergic Diseases in Early Childhood. JAMA Pediatr. 2018 Apr 2:e180315. 

 

 

כיצד אימוני גוף-נפש מובילים לירידה בלחץ הדם?

במחקר גנטי קליני, בו נכללו 24 משתתפים עם יתר לחץ דם מדרגה 1, נבדקו המנגנונים המולקולריים באמצעותם תכנית אימוני גוף-נפש באורך שמונה שבועות הובילה לירידה בלחץ הדם. התוכנית כללה: נשימות סרעפתיות, סריקת הגוף, חזרה על מנטרות ומדיטציית מיינדפולנס – תוך התעלמות ממחשבות מפריעות. המנגנונים שנמצאו מעורבים בהשפּעת התוכנית על לחץ הדם הם: ויסות חיסוני, מטבוליזם וויסות השעון הביולוגי.

Bhasin MK, et al. Specific Transcriptome Changes Associated with Blood Pressure Reduction in Hypertensive Patients After Relaxation Response Training. 
J Altern Complement Med. 2018 Apr 4. 

 

 

לא נמצאה תרומה לצריכת חלבון גבוהה בקרב קשישים

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 92 גברים בני 73 בממוצע עם הגבלה תפקודית, לא נמצאו הבדלים במסת הגוף הרזה, או במדדים תפקודיים נוספים, בין משתתפים שצרכו במשך 6 חודשים דיאטה הכוללת 0.8 גרם /ק"ג או 1.3 גרם/ק"ג חלבון - עם או בלי תוסף טסטוסטרון. 

Bhasin S, et al. Effect of Protein Intake on Lean Body Mass in Functionally Limited Older Men: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2018 Apr 1;178(4):530-541. 

 

 

שמנים אתריים לשיפור ריכוזי האסטרוגן בקרב נשים לקראת גִיל המעבר

במחקר קליני מבוקר נמצא כי מבין עשרה שמנים אתריים שנבדקו, חשיפה לשמן גרניום ולשמן ורד בהרחה הובילה לעלייה בריכוזי האסטרוגן ברוק בקרב נשים לקראת גיל המעבר.

Shinohara K, Doi H, Kumagai C, Sawano E, Tarumi W. Effects of essential oil exposure on salivary estrogen concentration in perimenopausal women. Neuro Endocrinol Lett. 2017 Jan;37(8):567-572.

 

 

ההשפעה המגינה של עשב חיטה על הכבד

במחקר מעבדה הוערכה הפעילות הפרמקולוגית של עשב חיטה בצורות מיצוי שונות, בדגש על הפעילות האנטי-פרוליפרטיבית כנגד תאי סרטן הכבד.

Rajoria A, Mehta A, Mehta P, Ahirwal L, Shukla S, Bajpai VK. Evaluation of antiproliferative and hepatoprotective effects of wheat grass (Triticum aestivum). Acta Biol Hung. 2017 Jun;68(2):150-161. doi: 10.1556/018.68.2017.2.3.

 

 

סודה לשתייה למניעת תהליכים דלקתיים 

במחקר, שנערך בקרב חולדות ובקרב בני אדם, נמצא כי שתיית מים המכילים סודה לשתייה (NaHCO3) הובילה להפחתת פעילות דלקתית בטחול ובכך לשיפור התגובה החיסונית, באמצעות מנגנון הקשור בתאים המזותליאליים, תאים התוחמים את חללי הגוף (כמו במערכת העיכול) ומכסים את החלק החיצוני של איברי הגוף בכדי לא לאפשר להם להתחכך זה בזה. לפני כעשור נמצא גם כי לתאים אלה יש סיסים מיקרוסקופיים (microvilli), אשר חשים את הסביבה ומזהירים את האיברים אותם הם מכסים אם יש פולש ואם יש צורך במערכת החיסון. 

Ray SC, et al. Oral NaHCO3 Activates a Splenic Anti-Inflammatory Pathway: Evidence That Cholinergic Signals Are Transmitted via Mesothelial Cells. J Immunol. 2018 Apr 16. pii: ji1701605. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם