עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מרץ 2018 - מקבץ 5

עודכן בתאריך 29/03/2018

 

האם תוספי פרוביוטיקה ושמן דגים בהריון עשויים לתרום לחיזוק מערכת החיסון של היילוד? ומי טובה יותר לירידה במשקל - דיאטה צמחונית או דיאטה ים-תיכונית? תשובות לשאלות אלו עומדות בפתח הסקירה השבועית שלנו. 
כמו כן, מהו הטיפול הטבעי בויטיליגו? האם לויטמין D השפעה מגינה מפני התפתחות סרטן? מה החשיבות של מגנזיום לפעילות ויטמין D? האם מגורים בסביבה ירוקה בילדות עשויה לתרום להתפתחות המוח? מהי ההשפעה של ויתניה משכרת על בריאות המוח? כיצד ניתן לטפל בהפרעות שינה בגיל המעבר? אילו רכיבים טבעיים יעילים להקלה על דיכאון
זאת ועוד - תזונה מופחתת אשלגן למטופלים עם הפרעה בתפקודי הכליות, שמנות והסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה, ההשפעה מטבולית של חלב מותסס בחיידקים פרוביוטיים, תוסף פרה-ביוטיקה להפחתת תנגודת לאינסולין, ממצאי מחקר חדש על אומגה 3 ללמידה והתנהגות בקרב ילדים, ולסיום – הקשר בין חשיפת תינוקות למטפורמין במהלך ההריון והסיכון להשמנה
הכותרות השבועיות שלנו: סטרס בהריון עלול להשפיע על התפתחות מוח העובר, כיצד ניתן למנוע מילדים שמנים להפוך למבוגרים שמנים? ההתמודדות עם אלרגיות למזון קשורה במאפיינים אישיותיים, חיידקים המצויים בעור מגנים מפני סרטן העור, ההשפעה נוגדת החמצון והמגינה על הלב של שעועית מש וההשפעה נוגדת הטסיות של מיצוי עלי זית

 

 

האם תוספי פרוביוטִיקה ושמן דגים בהיריוֹן עשויים לתרום לחיזוק מערכת החיסון של היילוד? 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה התרומה של תזונת האם והתינוק להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות אלרגיות ואוטואימוניות של היילוד. בסקירה נכללו 260 מחקרים, בהם כמיליון משתתפים, אשר עוסקים בצריכת החלב של היילוד וכן 173 מחקרים, בהם כחצי מיליון משתתפים, אשר עוסקים בחשיפה תזונתית אחרת של היילוד או של האם.

בהתבסס על 19 מחקרים מבוקרים, נמצא כי נטילת תוספי פרוביוטיקה ע"י האם בשלבים מתקדמים של ההריון ובתקופת ההנקה הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-22% להתפתחות אקזמה. בנוסף, על בסיס 6 מחקרים מבוקרים, נמצא כי נטילת תוספי שמן דגים בתקופת ההריון או ההנקה הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-31% לאלרגיה לביצים. עוד נמצאה תמיכה, ברמת ביטחון נמוכה יותר, לכך שהנקה קשורה בסיכון נמוך יותר לאקזמה, הנקה בלעדית ממושכת יותר קשורה בסיכון נמוך יותר לסוכרת סוג 1 ונטילת פרוביוטיקה קשורה בסיכון נמוך יותר לאלרגיה לחלב. לא נמצאה תמיכה לקשר בין גורמים תזונתיים נוספים, כגון נטילת פרה-ביוטיקה, הימנעות של האם ממזונות אלרגניים או צריכת ויטמינים, מינרלים, פירות וירקות, לבין הסיכון להתפתחות מחלות אלרגיות או אוטואימוניות.

Garcia-Larsen V, et al. Diet during pregnancy and infancy and risk of allergic or autoimmune disease: A systematic review and meta-analysis. PLoS Med. 2018 Feb 28;15(2):e1002507 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29489823

 

 

מי טובה יותר לירידה במשקל - דיאטה צמחוֹנית או דיאטה ים-תיכונִית? 

במחקר מוצלב הוערכה ההשפעה של דיאטה הרזיה צמחונית לעומת דיאטת הרזיה ים-תיכונית בקרב משתתפים אוכלי-כל הסובלים מעודף משקל ובעלי רמת סיכון קרדיווסקולרית נמוכה עד בינונית.

במחקר נכללו 118 משתתפים בני 51 בממוצע, אשר צרכו כל אחת מהדיאטות למשך 3 חודשים. שתי הדיאטות כללו הפחתה קלורית והכילו 50-55% פחמימות, 25-30% שומן ו-15-20% חלבון. כל המשתתפים קיבלו הצעה לתפריט שבועי וכן מידע וטיפים על המזונות המומלצים וקבוצות המזון שיש להכליל או להימנע בדיאטה. הם הונחו לשמור על הרגלי החיים והפעילות הגופנית בתקופת המחקר ולא הוצב יעד לירידה במשקל.

נמצא כי שתי הדיאטות הובילו לירידה דומה במשקל, ירידה של 1.88 ק"ג בדיאטה הצמחונית ו-1.77 ק"ג בדיאטה הים-תיכונית. מגמה דומה נמצאה ביחס ל- BMI ולמסת השומן. עם זאת, רק בדיאטה הצמחונית חלה ירידה מובהקת ברמת ה-LDL (ירידה של 5.44%), ברמת ויטמין B12 (ירידה של 5.06%) וברמת החומצה האורית (2.89%) ואילו רק בדיאטה הים תיכונית חלה ירידה מובהקת ברמת הטריגליצרידים (5.91%). לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הדיאטות ביחס למרבית המדדים של עקה חמצונית ומדדי הדלקת.

החוקרים מסכמים כי שתי הדיאטות היו יעילות במידה דומה לירידה במשקל ובמסת השומן, אולם הדיאטה הצמחונית הייתה יעילה יותר להפחתת רמת הכולסטרול ואילו הדיאטה הים-תיכונית הייתה יעילה יותר להפחתת רמת הטריגליצרידים.

Sofi F, et al. Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet).
Circulation. 2018 Mar 13;137(11):1103-1113. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29483085

 

 

תזונה לטיפול בוִיטיליגו

בסקירה מוצגים הממצאים בנוגע לתרומה של גורמים תזונתיים ושל תוספי תזונה כחלק מהטיפול בויטיליגו (בהרת). 
תזונה: קרא עוד
תוספי תזונה וצמחי מרפא: קרא עוד

The Role of Diet and Supplements in Vitiligo Management.
Grimes PE, Nashawati R.
Dermatol Clin. 2017 Apr;35(2):235-243. doi: 10.1016/j.det.2016.11.012.

 

 

האם לוִיטמין D השפעה מגינה מפני התפתחות סרְטן?

כחלק ממחקר עוקבה פרוספקטיבי רחב, העוסק בבריאות האוכלוסייה ביפן, במחקר הנוכחי הוערך הקשר בין רמת ויטמין D בדם לבין הסיכון להתפתחות סרטן.

במחקר הנוכחי נכללה תת-קבוצה של 3,301 חולי סרטן וקבוצת ביקורת של 4,044 משתתפים ללא סרטן מתשעה מרכזים רפואיים ציבוריים ביפן. החוקרים סיווגו את המשתתפים לארבע קבוצות (רבעונים), בהתאם לרמת ויטמין D, שנמדדה לפני אבחון הסרטן, תוך התאמה למין ולעונת השנה.

נמצא כי קרא עוד

Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and subsequent risk of total and site specific cancersin Japanese population: large case-cohort study within Japan Public Health Center-based Prospective Study cohort.
Budhathoki S, et al.
BMJ. 2018 Mar 7;360:k671. Doi: 10.1136/bmj.k671.

 

 

החשיבות של מגְנזיום לפעילות וִיטמין D

בסקירה דנים החוקרים בתפקיד המרכזי של מגנזיום בשפעול ויטמין D ובפעילותו. במסגרת הסקירה מוצג תהליך האיזון הפיזיולוגי של מגנזיום בגוף, המקורות למגנזיום ולויטמין D, רמת הצריכה המומלצת וכן הממצאים בנוגע להשפעות ההדדיות בין מגנזיום וויטמין D.

נמצא כי קרא עוד

Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function.
Uwitonze AM, Razzaque MS.
J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189. doi: 10.7556/jaoa.2018.037.

 

 

מגורים בסביבה ירוקה בילדות עשויה לתרום להתפתחות המוח

במחקר תצפיתי, שנערך בברצלונה, נבדקה ההשערה לפיה למגורים בשכונות ירוקות יותר השפעה על התפתחות המוח בקרב ילדים. כחלק ממחקר גדול יותר העוסק בהשפעות של זיהום אוויר, במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 253 ילדים בגילאי בית הספר. החשיפה לאזורים ירוקים בסביבת המגורים לאורך הילדות הוערכה באמצעות צילומי לווין והמבנה האנטומי של המוח הוערך האמצעות MRI. בנוסף, נבדק הקשר לתפקודים קוגניטיביים שונים.

נמצא כי קרא עוד

The Association between Lifelong Greenspace Exposure and 3-Dimensional Brain Magnetic Resonance Imaging in Barcelona School children.
Dadvand P, et al.
Environ Health Perspect. 2018 Feb 23;126(2):027012. doi: 10.1289/EHP1876.

 

 

וִיתניה משכרת ובריאות המוח

בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים, העוסקים בהשפעה המגינה של ויתניה משכרת (Withania somnifera) על תאי העצב ובמנגנוני הפעולה האפשריים. מחקרים פרה-קליניים מדגימים את ההשפעה המיטיבה של ויתניה (שורש ועלים) על בריאות המוח, בעיקר באמצעות הפחתת הנזק החמצוני ועידוד הפעילות של גורמים הקשורים בגדילה, התמיינות ותקשורת של תאי עצב.

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים ממחקרים העוסקים בהשפעה של ויתניה ורכיביה הפעילים על קרא עוד

Neuropharmacological Properties of Withania somnifera - Indian Ginseng: An Overview on Experimental Evidence with Emphasis on Clinical Trials and Patents.
Yenisetti SC, Manjunath MJ, Muralidhara C.
Recent Pat CNS Drug Discov. 2016;10(2):204-215.

 

 

טיפול בדִיכאון ובגלי חוֹם כחלק מהטיפול בהפרעוֹת שינה בגִיל המעבר

כחלק ממחקר עוקבה העוסק בבריאות האישה, במחקר הנוכחי נחקרו גורמי הסיכון הקשורים בהפרעות שינה במהלך גיל המעבר. במחקר נכללו נתוני המעקב השנתיים של 776 נשים סביב גיל המעבר, מהן 159 נשים עם מעקב של 5-7 שנים. הנשים דיווחו על התדירות של הפרעות השינה וגורמי סיכון אפשריים כגון נתונים סוציו-דמוגרפיים, תסמיני גיל המעבר והרגלי חיים, ועברו בדיקות דם תקופתיות להערכת הפעילות ההורמונלית.

החוקרים מראים כי קרא עוד 

Factors associated with poor sleep during menopause: results from the Midlife Women's Health Study
Smith, Rebecca L. et al.
Sleep Medicine , Volume 45 , 98 - 105

 

 

רכיבים טבעיים להקלה על דִיכאון

בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים קליניים ופרה-קליניים בנוגע ליעילות של מגוון רכיבים טבעיים לטיפול בדיכאון. מחקרים שנערכו בקרב בעלי חיים מצביעים על היעילות של קטכינים המצויים בתה ירוק להפחתת תסמיני דיכאון, באמצעות עיכוב האנזים MAO המווסת את תהליך הייצור של מוליכים עצביים.

נמצא כי קרא עוד

Natural products, micronutrients, and nutraceuticals for the treatment of depression: A short review.
Nabavi SM, Daglia M, Braidy N, Nabavi SF.
Nutr Neurosci. 2017 Apr;20(3):180-194. doi: 10.1080/1028415X.2015.1103461. Epub 2015 Nov 27.

 

 

תזונה מופחתת אשְלגן למטופלים עם הפרעה בתפקודי הכליות

בסקירה דנים החוקרים בגישות תזונתיות להגבלת האשלגן בתזונה בקרב מטופלים עם הפרעה בתפקודי הכליות הנמצאים בסיכון להיפרקלמיה (יתר אשלגן בדם).

החוקרים מסבירים כי קרא עוד

Dietary Approach to Recurrent or Chronic Hyperkalaemia in Patients with Decreased Kidney Function.
Cupisti A, Kovesdy CP, D'Alessandro C, Kalantar-Zadeh K.
Nutrients. 2018 Feb 25;10(3). pii: E261. doi: 10.3390/nu10030261.

 

 

שמנוּת קשורה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה

במחקר ענק, המבוסס על הנתונים מ-10 מחקרי עוקבה שנערכו בארה"ב, נבדק הקשר בין משקל הגוף והסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה. במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של כ-200,000 משתתפים בגילאי 20-79 ללא תחלואה קרדיווסקולרית בתחילת תקופת המעקב (בין השנים 1964 ועד 2015).

נמצא כי קרא עוד

Association of Body Mass Index With Lifetime Risk of Cardiovascular Disease and Compression of Morbidity.
Khan SS, Ning H, Wilkins JT, Allen N, Carnethon M, Berry JD, Sweis RN, Lloyd-Jones DM.
JAMA Cardiol. 2018 Feb 28. doi: 10.1001/jamacardio.2018.0022. [Epub ahead of print]

 

 

לחלב מותסס בחיידקים פרוביוטיים השפעה מטבולית מטיבה לעומת חלב רגיל

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של חלב מותסס בחיידקים פרוביוטיים על מדדים מטבוליים בקרב גברים הסובלים מהשמנה וטרום-סוכרת.

במחקר נכללו 100 גברים עם BMI מעל 25 ועם רמת גלוקוז גבוהה מ-180 מ"ג/דצ"ל במבחן סבילות לגלוקוז. המשתתפים חולקו אקראית לצריכת 100 מ"ל ליום חלב מועשר בלפחות 10 מיליארד חיידקים פרוביוטיים מסוג Lactobacillus casei strain Shirota או חלב פלסבו - למשך 8 שבועות.

נמצא כי קרא עוד

Effect of Lactobacillus casei strain Shirota-fermented milk on metabolic abnormalities in obese prediabetic Japanese men: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial.
Naito E, et al.
Biosci Microbiota Food Health. 2018;37(1):9-18. doi: 10.12938/bmfh.17-012. Epub 2017 Sep 2.

 

 

תוסף פרה-ביוטיקה להפחתת תנגודת לאינסולין

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תוסף פרה-ביוטי, MSPrebiotic®, על רמות הסוכר בקרב מבוגרים בריאים. במחקר נכללו מבוגרים משתי קבוצות גיל: 42 קשישים מעל גיל 70 ו-42 מבוגרים בגילאי 30-50, כולם ללא סוכרת או טרום-סוכרת. המשתתפים בשתי הקבוצות חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 30 גרם/יום או פלסבו - למשך 12 שבועות. התוסף מופק ממיצוי תפוח אדמה ומכיל עמילופקטין ועמילוז בצורת גרנולות המגיעות בצורתן השלמה למעי הגס. החוקרים מציינים כי בתחילת המחקר בקבוצת הקשישים היו יותר משתתפים עם רמות גבוהות יותר של גלוקוז ושל TNF-α לעומת קבוצת המבוגרים.

בסיום המחקר נמצא כי קרא עוד

A Randomized Placebo Controlled Clinical Trial to Determine the Impact of Digestion Resistant Starch MSPrebiotic® on Glucose, Insulin, and Insulin Resistance in Elderly and Mid-Age Adults.
Alfa MJ, Strang D, Tappia PS, Olson N, DeGagne P, Bray D, Murray BL, Hiebert B.
Front Med (Lausanne). 2018 Jan 22;4:260. doi: 10.3389/fmed.2017.00260. eCollection 2017.

 

 

לא נמצאה תמיכה לתרומה של DHA ללמידה והתנהגות בקרב ילדים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של חומצת השומן DHA, מסוג אומגה 3, על הלמידה וההתנהגות בקרב ילדים, במטרה לשחזר את הממצאים ממחקר קודם שנערך ב-2012.

במחקר הנוכחי נכללו 376 ילדים בריאים בגילאי 7-9 מ-84 בתי ספר בבריטניה, אשר נמצאו בעלי יכולות קריאה נמוכות. הילדים חולקו אקראית לנטילת 600 מ"ג/יום DHA, המופק משמן אצות או פלסבו - למשך 16 שבועות. השפּעת התוסף נבדקה באמצעות מדדים סטנדרטיים של קריאה, זיכרון עבודה והתנהגות וכן הערכת הורים ומורים. החוקרים מציינים כי קרא עוד

Docosahexaenoic acid for reading, working memory and behavior in UK children aged 7-9: A randomized controlled trial for replication (the DOLAB II study).
Montgomery P, Spreckelsen TF, Burton A, Burton JR, Richardson AJ.
PLoS One. 2018 Feb 20;13(2):e0192909. doi: 10.1371/journal.pone.0192909. eCollection 2018.

 

 

תינוקות שנחשפו למטפורמין בהיריוֹן נמצאים בסיכון גבוה יותר להשְמנה

במחקר מעקב, המבוסס על שני מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של חשיפה למטפורמין בהריון על נתוני הגדילה של התינוק עד גיל 4. במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 182 ילדים, שנולדו לאימהות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות ואשר נטלו מטפורמין בתקופת ההריון במינון של 1.7 או 2 גרם/יום מתחילת ההריון, או פלסבו.

בגיל 4 קרא עוד

Metformin use in PCOS pregnancies increases the risk of offspring overweight at 4 years of age; follow-up of two RCTs.
Engen Hanem LG, et al.
J Clin Endocrinol Metab. 2018 Feb 27. doi: 10.1210/jc.2017-02419. [Epub ahead of print]

 

 

כותרות נוספות...

 

 

סטְרס בהיריוֹן עלול להשפיע על התפתחות מוח העובר

במחקר קליני, בו נכללו 36 נשים בטרימסטר השלישי להריון, נמצא כי רמת סטרס גבוהה ותגובה דלקתית בתקופת ההריון עלולה להשפיע על התפתחות מוח העובר ועל מדדים התפתחותיים וקוגניטיביים של היילוד. 

Maternal Immune Activation During the Third Trimester Is Associated with Neonatal Functional Connectivity of the Salience Network and Fetal to Toddler Behavior.
Spann MN, Monk C, Scheinost D, Peterson BS.
J Neurosci. 2018 Mar 14;38(11):2877-2886. doi: 10.1523/JNEUROSCI.2272-17.2018. Epub 2018 Feb 27.

 

 

כיצד ניתן למנוע מילדים שמנים להפוך למבוגרים שמנים?

במחקר אורך, שנועד לבחון את הקשר בין דפוסי התנהגות לא בריאים לבין דפוסי BMI בקרב בני נוער, מראים החוקרים כי למרות שקיימים הבדלים ב-BMI בין קבוצות בעלות דפוסי התנהגות שונים, העלייה ב-BMI הינה אחידה, כך שהפערים ב-BMI נשארים דומים לאורך זמן. לכן, יש לזהות קבוצות בעלות דפוסי התנהגות לא בריאים כבר מגיל צעיר כאסטרטגיה לצמצום שיעורי השמנות.

Behavioural patterns only predict concurrent BMI status and not BMI trajectories in a sample of youth in Ontario, Canada.
Laxer RE, Cooke M, Dubin JA, Brownson RC, Chaurasia A, Leatherdale ST.
PLoS One. 2018 Jan 2;13(1):e0190405. doi: 10.1371/journal.pone.0190405. eCollection 2018.

 

 

ההשפעה נוגדת החמצון והמגינה על הלב של שעועית מש

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים את ההשפעה נוגדת החמצון והמגינה על פעילות הלב של שעועית מאש (Vigna radiata) ושל רכיביה הפעילים. 

Antioxidant and Myocardial Preservation Activities of Natural Phytochemicals from Mung Bean (Vigna radiata L.) Seeds.
Bai Y, Chang J, Xu Y, Cheng D, Liu H, Zhao Y, Yu Z.
J Agric Food Chem. 2016 Jun 8;64(22):4648-55. doi: 10.1021/acs.jafc.6b01538. Epub 2016 May 26.

 

 

ההשפעה נוגדת הטסיות של מיצוי עלי זַית

במחקר מעבדה, שנערך על דגימות אנושיות של משתתפים בריאים ומשתתפים עם תסמונת כלילית חדה נחקרו מנגנוני הפעולה להשפעה נוגדת הטסיות של מיצוי עלי זית (Olea europaea).

Deconvoluting the Dual Antiplatelet Activity of a Plant Extract.
Kontogianni VG, et al.
J Agric Food Chem. 2016 Jun 8;64(22):4511-21. doi: 10.1021/acs.jafc.6b00544. Epub 2016 May 26.

 

 

ההתמודדות עם אלרגיוֹת למזון קשורה במאפיינים אישיותיים

במחקר תצפיתי, בו נכללו 108 מבוגרים עם אבחנה של אלרגיה למזון, נמצא כי מאפיינים אישיותיים (על פי המודל הפסיכולוגי הקרוי "חמשת הגדולים", המדבר על 5 תכונות אישיות) מנבאים את אופן ההתמודדות עם אלרגיות למזון, כך שאנשים עם רמת פתיחות (openness to experience) גבוהה יותר נטו ליותר קשיים בהתמודדות עם אלרגיה למזון ואנשים עם רמת מוכוונות (conscientious) גבוהה יותר נטו יותר לבעיות באכילה מחוץ לבית ולפגיעה במצב הרוח הטוב.

The Role of Personality in Daily Food Allergy Experiences.
Conner TS, Mirosa M, Bremer P, Peniamina R.
Front Psychol. 2018 Feb 6;9:29. doi: 10.3389/fpsyg.2018.00029. eCollection 2018.

 

 

חיידקים המצויים בעור מגנים מפני סרְטן העור

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי לחיידקים מהזן Staphylococcus epidermidis המצויים בעור השפעה מגינה מפני התפתחות סרטן העור. 

A commensal strain of Staphylococcus epidermidis protects against skin neoplasia.
Nakatsuji T, et al.
Sci Adv. 2018 Feb 28;4(2):eaao4502. doi: 10.1126/sciadv.aao4502. eCollection 2018 Feb.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם