סקירת מחקרים שנערכו על בע"ח ועל בני אדם, בוחנת את ההשפעה של מזונות עשירים בטריפטופן כמו גם צמחי מרפא המגבירים ייצור סרוטונין במוח, על מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי במשתתפים בריאים.
מזונות עשירים בטריפטופן אשר עשויים להשפיע על רמות הסרוטונין כוללים קטניות מסוגים שונים (חומוס, סויה, עדשים, אפונה), דגנים מלאים ובעיקר אורז וקינואה, פירות כמו פפאיה, תמרים ובננות, אגוזים וזרעים ובעיקר שומשום, גרעיני חמנייה וגרעיני דלעת ומוצרים מהחי כמו גבינות, בשר, דגים וביצים.
מחקרים שנערכו על בע"ח מראים כי לצמחי מרפא שונים עשויה להיות השפעה על רמות הסרוטונין, בעיקר ע"י עיכוב האנזים מונואמין אוקסידאז (MAO) האחראי לפירוק הסרוטונין במוח. צמחים אלה כוללים פרע מחורר (Hypericum perfoliatum), צמח ברזילאי הנקרא Siphocampylus verticillatus, הצמח הסיני Fructus Akebiae וצמח ים תיכוני הנקרא Sideritis scardica. מחקרים נוספים עוסקים בהשפעה של שוש קירח/ליקוריץ (Glycyrrhiza glabra) על השיפור בתפקוד הקוגניטיבי והפחתת חרדה.
החוקרים מסכמים כי רמת טריפטופן בינונית הינה אופטימלית, בעוד שרמה גבוהה מדי או נמוכה מדי עלולה לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי. קשר דומה נמצא גם לגבי מצב רוח.
Food-derived serotonergic modulators: effects on mood and cognition.
Hulsken S, Märtin A, Mohajeri MH, Homberg JR.
Nutr Res Rev. 2013 Dec;26(2):223-34. doi: 10.1017/S0954422413000164. Epub 2013 Oct 18.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24134856