עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

רפואת צמחים לגידול שפיר של הערמונית (BPH)

עודכן בתאריך 10/09/2019

 

מה נבדק?

במדינות רבות השימוש בתוספים טבעיים הינו נפוץ ומקובל לטיפול בגידול שפיר של הערמונית ולהקלה על תסמינים של דרכי השתן התחתונות (LUTS).

במאמר הנוכחי מוצגים מנגנוני הפעילות, היעילות והבטיחות של צמחי המרפא והרכיבים הצמחיים העיקריים המשמשים לטיפול בתסמינים של דרכי השתן התחתונות הקשורים בגידול שפיר של הערמונית.

 

הסקירה

צמחי המרפא המפורטים בסקירה כוללים דקל ננסי (Serenoa repens), שזיף אפריקאי (Pygeum africanum), שורש סרפד (Urtica dioica), וזרעי דלעת (Cucurbita pepo).

הרכיבים הצמחיים המפורטים בסקירה כוללים איזופלבונים, ליקופן, סלניום ובטא-סיטוסטרול β-Sitosterol)) וכן מספר טיפולים משולבים.

 

תוצאות

מבין אלה, דקל ננסי הוא הצמח העיקרי שנמצא במחקרים קליניים מבוקרים כבעל יעילות גבוהה.

מנגנון הפעילות העיקרי הינו עיכוב האנזים 5-α-reductase המונע הפיכת טסטוסטרון ל-DHT ובכך מעכב את גדילת הבלוטה, אך דקל ננסי גם מסייע בחסימת הרצפטורים לאסטרוגן, הינו בעל פעילות אנטי-דלקתית ובעל השפעה מרפה לשרירי השלפוחית.

המחקרים מראים כי מינון של 1-2 גרם ליום הינו יעיל ובטוח, שכן מרבית תופעות הלוואי המדווחות היו קלות והפיכות ולא נמצאו עדויות לאינטראקציות בין-תרופתיות.

עוד נמצא במחקרים קליניים כי מינון של 10-20 גרם שזיף אפריקאי ליום הינו יעיל ובטוח בעיקר לשיפור תסמינים אורולוגיים ולשיפור זרימת השתן.

העדויות הקליניות לגבי השימוש בשורש סרפד הינן מוגבלות אך מראות כי מינון של 120 מ"ג מיצוי סטנדרטי פעמיים ביום עשוי להיות יעיל בעיכוב הפעילות ההורמונלית ועיכוב אנזימים פרוטאוליטים.

תוסף מסחרי המכיל פולן עשב שיפון (Cernilton) נמצא יעיל לשיפור תסמינים אורולוגיים, כולל נוקטוריה. 

זרעי דלעת נמצאו יעילים להורדת רמות DHT ולהרפיית שלפוחית וסוגרי השתן.

מחקרים שונים מראים כי צריכת סויה המכילה איזופלבונים קשורה בסיכון נמוך יותר ל- BPH, ככל הנראה בשל ההשפעה על הפעילות ההורמונלית.

ישנן עדויות מחקריות המראות כי ליקופן, סלניום ובטא-סיטוסטרול עשויים להיות יעילים לטיפול ומניעה במצבי BPH ואף למצבים של ממאירות, אולם הממצאים הינם מוגבלים ולא ניתן לקבוע מסקנות חד משמעיות.

מחקרים שונים מצאו יעילות גבוהה יותר לטיפול משולב, לדוגמא, טיפול הכולל דקל ננסי, סלניום וליקופן או טיפול הכולל דקל ננסי, שורש סרפד, קוורצטין וכורכומין נמצאו יעילים לטיפול במצבים דלקתיים של הערמונית.

 

מסקנות

לסיכום, ישנן אסטרטגיות טיפוליות טבעיות שנמצאו יעילות ובטוחות למגוון מצבים אורולוגיים. יחד עם זאת, מרבית המחקרים הינם באיכות מתודולוגית נמוכה יחסית ונדרש מחקר רב בתחום על מנת לגבש המלצות ברורות לשימוש קליני נרחב.

 

מקור

Phytotherapy of benign prostatic hyperplasia. A minireview.

Pagano E, Laudato MGriffo MCapasso R.

Phytother Res. 2014 Jul;28(7):949-55.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25165780

 

 

חזרה לאתר




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם