עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מה עדיף לירידה במשקל - תזונה דלת שומן, תזונה דלת פחמימות או הגבלה קלורית? 

עודכן בתאריך 18/03/2018

 

מה נבדק?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של דיאטה דלת-שומן בריאה לעומת דיאטה דלת-פחמימות בריאה על הירידה במשקל וכן את המידה בה השפעה זו תלויה בגנטיקה ובפעילות האינסולין.

 

המחקר

במחקר השתתפו 609 מבוגרים בגילאי 18-50, אשר סובלים מעודף משקל או משמנות (BMI בטווח של 28-40), אך אינם חולי סוכרת. המשתתפים חולקו באופן אקראי לצריכת דיאטה דלת-שומן בריאה או לדיאטה דלת-פחמימות בריאה, למשך תקופה של שנה. המשתתפים הונחו להפחית את צריכת השומנים או הפחמימות ל-20 גרם/יום ב-8 השבועות הראשונים, עם עדיפות להפחתת מזונות מסוימים כגון שמני מאכל, בשרים שמנים, מוצרי חלב שמנים ואגוזים בקבוצת הדיאטה דלת-השומן ודגנים, אורז, ירקות עמילניים וקטניות בקבוצת הדיאטה דלת-הפחמימות. לאחר מכן, המשתתפים הונחו להעלות את צריכת השומנים או הפחמימות, בהתאמה, ב-5-15 גרם/שבוע עד שהגיעו לרמה הנמוכה ביותר האפשרית עבורם כדפוס תזונה ארוך טווח. הדיאטה לא הוגבלה קלורית, ושתי הקבוצות הונחו לצרוך כמות גדולה של ירקות, לצמצם צריכת סוכר מוסף, קמח לבן ושומן טראנס ולהתמקד בצריכת מזונות מלאים עם רמת עיבוד נמוכה, עשירים בערכים תזונתיים ובבישול ביתי ככל שניתן.  
בתקופת המחקר, שתי הקבוצות השתתפו ב-22 מפגשי הדרכה תזונתית, שהתמקדו באסטרטגיות לשמירה על תזונה בריאה ואיכותית תוך צריכה נמוכה של שומן או פחמימות, בהתאם לקבוצת הדיאטה. מדד המטרה העיקרי היה השינוי במשקל לאחר שנה וההשפעה של מאפיינים גנטיים ופעילות האינסולין על השינוי במשקל בשתי קבוצות הדיאטה.

 

תוצאות המחקר

מניתוח נתוני התזונה של שתי הקבוצות עולה כי הרכב התזונה של המשתתפים בשתי הקבוצות היה כדלהלן:

 

  דיאטה דלת שומן דיאטה דלת פחמימות
פחמימות  48%  30%
שומנים  29%   45%
חלבונים  21%   23%

 

המשתתפים בקבוצת הדיאטה דלת-שומן ירדו בממוצע 5.3 ק"ג לעומת ירידה של 6 ק"ג בקבוצת הדיאטה דלת-פחמימות, הבדל שאינו מובהק סטטיסטית. לא נמצאה השפעה למאפיינים הגנטיים או לפעילות האינסולין על מידת הירידה במשקל. כמו כן, לא נמצא הבדל בין הקבוצות ביחס להשפעות השליליות הקשורות בדיאטה. החוקרים מסכמים כי מידת הירידה במשקל הייתה דומה בשתי הדיאטות, ללא עדיפות לדיאטה מסוימת. 
המחקר תומך ברעיון שאיכות המזון ולא כמותו היא שעוזרת לרדת במשקל ולשמור עליו לטווח הרחוק, כאשר ממצאים אלה מעמידים בספק את ההשערה כי יש לבסס המלצות תזונה על גנטיקה או על סבילות הגוף לפחמימות ושומנים. 

 

קרא עוד על השמנת יתר

 

מקור

Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial.
Gardner CD, et al.
JAMA. 2018 Feb 20;319(7):667-679. doi: 10.1001/jama.2018.0245.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29466592




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם