עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מהו התפקיד של פרוֹביוטיקה בהקשר של הפרעות מטבוליות?

עודכן בתאריך 26/02/2017

 

מה נבדק?

בסקירה של מחקרים אקראיים מבוקרים נחקר התפקיד של חיידקי המעי - פרה-ביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה (שילוב של פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה) - בהקשר של ההפרעות המטבוליות: שמנות, טרום-סוכרת וסוכרת סוג 2.

 

ממצאי הסקירה

מהסקירה עולה כי לחיידקי המעי תפקיד מרכזי בתהליכי העיכול, כמו גם תפקידים נוספים, כולל יצירת מצב דלקתי תת-קליני האופייני במצבים של הפרעות מטבוליות. להתערבויות תזונתיות הכוללות פרה-ביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה תרומה במצבים אלה. העדויות המחקריות מצביעות על כך שהשימוש בפרה-ביוטיקה אינו משפיע על משקל הגוף אך הוא יעיל להורדת רמת הסוכר בצום ולאחר ארוחה ולשיפור הרגישות לאינסולין ופרופיל השומנים וכן עשוי להפחית מדדים דלקתיים שונים.

בהתייחס לשימוש בפרוביוטיקה, נמצאה השפעה מובהקת אך קטנה על הירידה במשקל הגוף ועל מדדים מטבוליים. השפעה זאת נמצאה בעיקר בצריכת חלב או יוגורט מותססים (בהשוואה לתוסף בכמוסה), בצריכה ממושכת של 8 שבועות לפחות ובצריכה של מספר זני חיידקים לעומת זן אחד.

מהמחקרים עולה כי השימוש הן בפרה-ביוטיקה והן בפרוביוטיקה הוביל לשינויים באוכלוסיית חיידקי המעי. מזונות כבושים ומותססים, בעיקר ירקות שונים ושעועית, עשויים לשמש כמקור תזונתי לפרה-ביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה ולתרום להפחתת הסיכון לתחלואה ולתמותה. החוקרים מסכמים כי למרות העדויות המבטיחות נדרשים מחקרים נוספים על מנת להבהיר מהי היעילות הקלינית של התערבויות תזונתיות אלה למניעה וטיפול בהפרעות מטבוליות.

 

קרא עוד על סוכרת

קרא עוד על השמנת יתר

 

מקור

Gut microbiota, prebiotics, probiotics, and synbiotics in management of obesity and prediabetes: Review of randomized controlled trials.
Barengolts E.
Endocr Pract. 2016 Oct;22(10):1224-1234. Epub 2016 Jul 13.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27409822

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם