מה נבדק?
במחקר אקראי מבוקר שנערך באוסטרליה נבדקה התרומה של תכנית לשיפור איכות התזונה כטיפול תומך במבוגרים עם דיכאון קליני ברמה בינונית-חמורה.
המחקר
המחקר ארך 12 שבועות ובו השתתפו 67 מטופלים, אשר חולקו אקראית לתכנית התזונה או לקבוצת הביקורת. תכנית התזונה כללה שבעה מפגשי ייעוץ אישיים עם תזונאי קליני והמפגשים בקבוצת הביקורת כללו רק תמיכה חברתית ללא ייעוץ תזונתי.
הייעוץ התזונתי נועד לשפר את איכות התזונה באמצעות הגברת הצריכה של 12 קבוצות מזון עיקריות: דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, מוצרי חלב דלי שומן לא ממותקים, אגוזים טבעיים לא קלויים, דגים, בשר אדום רזה, עוף, ביצים ושמן זית וכן באמצעות הפחתת צריכת מתוקים, דגנים מעובדים, מזון מטוגן, מזון מהיר, בשר מעובד ומשקאות ממותקים והגבלת האלכוהול לעד 2 כוסות יין ליום. תכנית התזונה לא התמקדה בירידה במשקל ולא הייתה מוגבלת קלורית.
תוצאות המחקר
מהתוצאות עולה כי בקרב המשתתפים בקבוצת תכנית התזונה חל שיפור גדול יותר בתסמיני הדיכאון, עם הפרש של 7 נקודות (בסולם של 0-60) במדד MADRS הנקרא גם: Montgomery–Åsberg Depression Rating Scale, לעומת קבוצת הביקורת (p<0.001). עוד נמצא כי בקרב 32% מהמשתתפים בקבוצת התזונה חלה נסיגה בדיכאון, לעומת 8% בקבוצת הביקורת (p=0.028). החוקרים מסכמים כי שיפור איכות התזונה עשויה להוות אסטרטגיה יעילה להקלה על תסמיני דיכאון ובכך אף לתרום להפחתת תחלואה נלווית.
קרא עוד על דיכאון
מקור
A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the 'SMILES' trial).
Jacka FN, et al.
BMC Med. 2017 Jan 30;15(1):23. doi: 10.1186/s12916-017-0791-y.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28137247