מה נבדק?
במחקר אקראי מוצלב נבחנה ההשפעה של דיאטה דלה בשומן רווי ועשירה בשומן חד בלתי רווי (MUFA) או רב בלתי רווי (PUFA) על הרכב הגוף בקרב משתתפים בסיכון לתסמונת המטבולית.
המחקר
במחקר נכללו 101 משתתפים בני 50 בממוצע, עם BMI ממוצע של 29.4. המשתתפים צרכו 5 דיאטות הנבדלות בסוג השמן העיקרי שנצרך, כאשר סך הצריכה הקלורית הייתה זהה (דיאטה איזוקלורית) עם 50% מהקלוריות שמקורן בפחמימות, 35% שומן (18% שמקורו בשמן שנבדק במסגרת ההתערבות) ו-15% חלבון. כל דיאטה נצרכה למשך 4 שבועות עם 2-4 שבועות הפרדה בין כל דיאטה.
בכל אחת מהדיאטות המשתתפים צרכו פעמיים ביום שייק פירות וחלב דל שומן המכילים אחד מהשמנים הצמחיים הבאים: שמן קנולה, שמן קנולה עם רמות גבוהות של חומצה אולאית, שמן קנולה עם רמות גבוהות של חומצה אולאית ומועשר ב-DHA, שמן תירס וחריע או שמן פשתן וחריע.
תוצאות המחקר
נמצא כי המשקל הכולל היה נמוך יותר לאחר הדיאטות העשירות ב-MUFA, שמן קנולה (P=0.007) ושמן קנולה עם רמות גבוהות של חומצה אולאית (P=0.02), בהשוואה לדיאטה המכילה שמן פשתן וחריע (PUFA), כאשר צריכת שתי הדיאטות העשירות ב-MUFA הייתה מלווה בירידה גדולה יותר במסת השומן הבטני, בעיקר בקרב גברים. הירידה במסת השומן הבטני הייתה קשורה בירידה בלחץ הדם וכן ברמת הטריגליצרידים.
מסקנות החוקרים
החוקרים מסכמים כי צריכת שומן חד בלתי רווי, לעומת רב בלתי רווי, עשויה לתרום לירידה במסת השומן הבטני וכתוצאה מכך לשפר
את גורמי הסיכון הקשורים בהתפתחות התסמונת המטבולית.
קרא עוד על השמנת יתר
קרא עוד על יתר שומנים בדם
מקור
Effects of canola and high-oleic-acid canola oils on abdominal fat mass in individuals with centralobesity.
Liu X, et al.
Obesity (Silver Spring). 2016 Nov;24(11):2261-2268. doi: 10.1002/oby.21584.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27804268