מה נבדק?
מחקר פיילוט אקראי שנועד להעריך את ההשפעה של ימי צום לסירוגין (יום כן יום לא), בהשוואה לדיאטת הרזיה מקובלת עם הגבלה קלורית, על המשקל, הרכב הגוף, פרופיל השומנים והרגישות לאינסולין.
המחקר
במחקר השתתפו 26 מבוגרים בגילאי 18-55 עם BMI מעל 30 אשר חולקו אקראית לשתי הקבוצות. דיאטת ההרזיה כללה הפחתה של כ-400 קק"ל ליום ובדיאטת הצום לא הייתה הגבלה על התזונה בימי האכילה. המשתתפים הקפידו על הדיאטות למשך תקופה של 8 שבועות ולאחר מכן תקופת מעקב של 24 שבועות.
בתקופת ההתערבות המשתתפים הונחו לשמור על רמת הפעילות הגופנית הרגילה שלהם ובסיומה כל המשתתפים קיבלו המלצות אחידות לשמירה על המשקל, באמצעות דיאטה דלת שומן.
תוצאות המחקר
93% מהמשתתפים בדיאטת הצום השלימו את תקופת המחקר ולא דווח על השפעות שליליות. לא נמצא הבדל מובהק בין הקבוצות ביחס למידת הירידה במשקל, הרכב הגוף, פרופיל השומנים או הרגישות לאינסולין.
לאחר תקופת מעקב של 24 שבועות לא היה הבדל בין הקבוצות בסיכון לעלייה במשקל, אולם ביחס לנתוני הבסיס, לדיאטת הצום הייתה השפעה מיטיבה על הרכב הגוף (ירידה במסת השומן ועלייה במסת הגוף הרזה לעומת עלייה גם במסת השומן וגם במסת הגוף הרזה בדיאטת ההרזיה).
מסקנות החוקרים
החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין הינה אסטרטגיה בטוחה לירידה במשקל הדומה ביעילותה לדיאטת הרזיה מקובלת ואינה מגבירה את הסיכון לעלייה במשקל לאחר הדיאטה.
מקור
A randomized pilot study comparing zero-calorie alternate-day fasting to daily caloric restriction in adults with obesity.
Catenacci VA, et al.
Obesity (Silver Spring). 2016 Sep;24(9):1874-83. doi: 10.1002/oby.21581.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27569118