עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מי מימן את המחקרים לגבי השפעות התזונה על תחלואה קרדיווסקולרית?

עודכן בתאריך 30/10/2016

 

מה נבדק?

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine וזכה להד תקשורתי גדול מציגים חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה את העדויות למעורבות של תעשיית הסוכר במימון מחקרים המדגישים את ההשפעה של תזונה עתירת שומן כגורם למחלות קרדיווסקולריות. הרקע לכך הוא עדויות שהחלו לעלות בשנות ה-50 המצביעות על סוכר כגורם סיכון לתחלואה קרדיווסקולרית.

 

עיקרי המחקר וממצאים

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים מסמכים פנימיים של קרן מחקר הסוכר (Sugar Research Foundation – SRF, לימים איגוד הסוכר Sugar Association) ומספר גדול של התכתבויות ודוחות היסטוריים שנחשפו לאחרונה.

על בסיס מסמכים אלה מוכיחים החוקרים שה-SRF מימן ב-1965 סקירת ספרות מקיפה של חוקרים מאוניברסיטת הרווארד שפורסמה בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine ואשר מצביעה על שומן וכולסטרול כגורמים התזונתיים לתחלואה קרדיווסקולרית, תוך הדחקת העדויות המצביעות על ההשפעה המזיקה של סוכר. חברי ה-SRF קבעו את יעדי המחקר, את המאמרים שנכללו בסקירה וכן היו מעורבים בטיוטת המחקר, כל זאת ללא גילוי נאות לגבי מקור המימון ורמת המעורבות של ה-SRF.

 

מסקנות החוקרים

בהתבסס על ממצאים אלה ואחרים מסיקים החוקרים כי תעשיית הסוכר הייתה בעלת מעורבות משמעותית במחקרים שהתקיימו בשנות ה-60 וה-70, אשר העלו ספק לגבי הסיכונים בצריכת סוכר וקידמו את התפיסה של שומן וכולסטרול כגורם סיכון תזונתי עיקרי לתחלואה קרדיווסקולרית.

החוקרים קוראים לקובעי המדיניות לתת משקל נמוך יותר למחקרים שממומנים על ידי תעשיית המזון וכן לבחון מחקרים העוסקים במנגנוני הפעילות ומחקרים המראים כי לסוכר מוסף השפעה על מדדי סיכון קרדיווסקולריים והתפתחות תחלואה.

חשוב לציין כי כותבי המאמר הצהירו שאין להם ניגוד אינטרסים והם קיבלו מימון מגופי מחקר ותרומות שאינן קשורות בתעשיית המזון. 

 

הערת המערכת:

מחקר זה לווה במאמר מערכת, אותו כתבה מריון נסל, פרופ' לתזונה ובריאות הציבור באוניברסיטת ניו יורק הפעילה בתחום הפוליטיקה של המזון. היא מציינת כי לרוב כאשר גורמים מסחריים מממנים מחקרים בתחום התזונה, החוקרים מצהירים כי הגורם המממן אינו מעורב בתהליכי המחקר, אולם במקרה זה קרן מחקר הסוכר לא רק מימנה את המחקר, אלא גם השפיעה על מסקנותיו. כמו כן, היא טוענת כי אין להתייחס לכך כאירוע היסטורי מבודד שכן גם כיום ישנה השפעה של גורמים בתעשיית המזון, דוגמה לכך היא החשיפה בניו יורק טיימס ב-2015 אודות ההשפעה של קוקה-קולה על מחקרים הקושרים בין משקאות ממותקים ושמנות (obesity).

 

מקורות

•  Food Industry Funding of Nutrition Research: The Relevance of History for Current Debates.
Nestle M.
JAMA Intern Med. 2016 Sep 12. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.5400. [Epub ahead of print]
http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2548251
•  Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research: A Historical Analysis of Internal Industry Documents.
Kearns CE, Schmidt LA, Glantz SA.
JAMA Intern Med. 2016 Sep 12. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.5394. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27617709

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם