עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2020 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 02/09/2020

בפתח הסקירה השבועית שלנו, במיוחד לתקופה זו - מטא-אנליזה על התערבויות פסיכולוגיות לחיזוק הפעילות החיסונית!

בהמשך - טיפול במוסיקה למטופלים לאחר אוטם שריר הלב,

ועוד מחקר לאוסף המחקרים על דיאטה ים תיכונית, רק שהפעם בנושא מקורי – עין יבשה. 

ולימים יותר קרים (או שפשוט תצאו החוצה), אוהבים להכנס לסאונה?

יופי! עכשיו היא גם תגן עליכם מפני מחלות לב וכלי דם. 

 

זאת ועוד: 

שמן קצח למטופלים עם סוכרת סוג 2, 

אומגה 3 למטופלים עם אוטם שריר הלב,

הגבלת זמן האכילה כאסטרטגיה לירידה במשקל,

גבינת עיזים לתמיכה בבריאות הקרדיווסקולרית, 

הקשר בין ויטמין K למניעת תחלואה ותמותה, 

והקשר בין תזונה צמחונית וסיכון מופחת למחלת לב כלילית. 

 

נסיים במספר מחקרים שלא מצאו יעילות קלינית: 

לא נמצאה תמיכה לתרומה של תוספי רימון לחולי סוכרת סוג 2,

צריכת אגוזי מלך אינה אסטרטגיה יעילה להורדת לחץ הדם,

ממתיקים מלאכותיים אינם משפיעים על המטבוליזם של גלוקוז, 

ותמ"ל שעברה הידרוליזה ומשולבת פרוביוטיקה אינה תורמת להקלה על קוליק בתינוקות. 

 

בכותרות השבוע: 

חשיבות שתיית מים לתפקוד קוגניטיבי. 

רפואה סינית לטיפול בסרטן שד מסוג 'טריפל נגטיב', 

תזונה עשירה בפוליפנוֹלים קשורה בסיכון מופחת לסוכרת הריון, 

ההשפעה של תוסף ויטמין D בקרב מתבגרים, 

משקה חלב מועשר לנשים המבצעות פעילות גופנית, 

ולא נמצאה תועלת להגברת צריכת החלבון בקרב קשישים המבצעים פעילות גופנית.

 

 

התערבויות פסיכולוגיות לחיזוק הפעילות החיסונית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של התערבויות פסיכולוגיות לחיזוק הפעילות החיסונית. החוקרים מציינים כי ההערכה היא שלפחות 50% ממקרי התמותה בעולם קשורים במחלות עם בסיס דלקתי, כאשר התערבויות פסיכולוגיות עשויות לסייע בהתמודדות עם בעיה זו, אולם לא ידוע איזה התערבויות תורמות לחיזוק חיסוני, תחת איזה תנאים ועבור איזו אוכלוסייה. בסקירה נכללו 56 מחקרים, בהם 4,060 משתתפים. במחקרים אלה נבדקו שמונה סוגי התערבויות (כגון טיפול התנהגותי, טיפול קוגניטיבי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי), שבעה מדדים חיסוניים (כגון ציטוקינים פרו-דלקתיים ואנטי-דלקתיים, רמת נוגדנים, עומס ויראלי) ותשעה גורמים מתווכים (כגון סוג ההתערבות, משך ההתערבות, המצב הבריאותי). 

נמצא כי באופן כללי, התערבויות פסיכולוגיות היו קשורות בשיפור הפעילות החיסונית. בהשוואה לקבוצת הביקורת, השתתפות בקבוצת ההתערבות הייתה קשורה בשיפור של 14.7% בפעילות החיסונית המיטיבה ובירידה של 18% בפעילות החיסונית המזיקה. ההשפעה המיטיבה נמשכה כשישה חודשים לפחות לאחר ההתערבות והייתה בלתי תלויה בגיל, במגדר ובמשך ההתערבות. הממצאים המשמעותיים ביותר נמצאו עבור CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי), עבור התערבויות רב-תחומיות או משולבות, ובמחקרים בהם הוערכה ההשפעה על סמנים או ציטוקינים פרו-דלקתיים.

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מספקים תמיכה ליעילות של התערבויות פסיכולוגיות לחיזוק הפעילות החיסונית ולפיכך כאסטרטגיה אפשרית לשיפור בריאות הציבור.      

Shields GS, Spahr CM, Slavich GM. Psychosocial Interventions and Immune System Function: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials [published online ahead of print, 2020 Jun 3]. JAMA Psychiatry. 2020;e200431. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32492090/

 

 

טיפול במוסיקה למטופלים לאחר אוֹטם שריר הלב

במחקר קליני הוערכה היעילות של טיפול במוסיקה להפחתת חרדה וכאב בקרב מטופלים עם יתר לחץ דם וכאב מוקדם שלאחר אוטם שריר הלב (EPA - early post-infarction angina). 

מחקרים קודמים מראים כי EPA מרמז על פרוגנוזה רעה לטווח ארוך במטופלים עם אוטם לבבי אקוטי, כאשר חרדה גבוהה עלולה להוביל לעלייה בפעילות מערכת העצבים הסימפתטית, אשר תגרום לעליה בעומס על שריר הלב. 

במחקר נכללו 350 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבלת טיפול במוסיקה מרגיעה במשך 30 דקות או לקבוצת הביקורת, שקיבלה רק את הטיפול הסטנדרטי במהלך אפיזודה של EPA. בקרב המשתתפים שקיבלו טיפול במוסיקה נמצאה ירידה מובהקת ברמת החרדה, בכאב ובתחושת המצוקה, כאשר בקבוצת הביקורת לא חלו שינויים מובהקים במדדים אלה. 

החוקרים מסכמים כי מוסיקה מרגיעה עשויה לתרום כטיפול נלווה למטופלים עם יתר לחץ דם במהלך אפיזודות של EPA. 

Predrag Mitrovic, et al. Music therapy in patients with hypertension and early post-infarction angina: 17- year experience of the MUSIC study. J Am Coll Cardiol. 2020 Mar, 75 (11 Supplement 2) 15.

https://www.onlinejacc.org/content/75/11_Supplement_2/15

 

 

התרומה של דיאטה ים-תיכוֹנית לסובלים מעין יבשה

כחלק ממחקר אקראי מבוקר גדול שנערך בספרד ועוסק בדיאטה הים-תיכונית, במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של דיאטה ים-תיכונית על מדדים של עין יבשה. במחקר נכללו משתתפים עם תסמונת מטבולית, כאשר במחקר הנוכחי משתתפים שדיווחו על חוסר נוחות בעיניים חולקו אקראית לשתי זרועות הטיפול:

  1. התערבות סטנדרטית, הכוללת דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה ובאגוזים (13 משתתפים).

  2. התערבות אינטנסיבית, הכוללת דיאטה ים-תיכונית היפו-קלורית ועידוד לאורח חיים בריא, בדגש על פעילות גופנית ויעדי ירידה במשקל (21 משתתפים).

בשתי הקבוצות מדדים של עין יבשה נמדדו בתחילת המחקר ולאחר 6 חודשים. נמצא כי קרא עוד.

Molina-Leyva I, Molina-Leyva A, Riquelme-Gallego B, Cano-Ibáñez N, García-Molina L, Bueno-Cavanillas A. Effectiveness of Mediterranean Diet Implementation in Dry Eye Parameters: A Study of PREDIMED-PLUS Trial. Nutrients. 2020;12(5):1289. Published 2020 May 1. 

 

 

ההשפעה של סאונה פינית על מדדי דלקת

במחקר קליני מוצלב נבדקה ההשפעה האקוטית של סאונה פינית על מדדי דלקת, בקרב מבוגרים בריאים. ישנם ממצאים המצביעים על כך ששימוש בסאונה פינית קשור בסיכון מופחת להשפעות בריאותיות שליליות, אולם אין מספיק עדויות לגבי התגובה הפיזיולוגית שעשויה להסביר קשר זה. במחקר נכללו 20 משתתפים בני 66 בממוצע, אשר ביצעו בסדר אקראי שלוש התערבויות, עם הפרדה של לפחות 48 שעות ביניהן:

  • כניסה אחת של 10 דקות לסאונה פינית (80 מעלות, 20% לחות).

  • שתי כניסות של 10 דקות לסאונה פינית, עם 10 דקות מנוחה ביניהן.

  • מנוחה של 10 דקות מחוץ לסאונה (קבוצת הביקורת).

בדיקות דם נאספו לפני כל התערבות ולאחר כשעה של מנוחה; נבדקו רמות של CRP, IL-6, ו-IL-1RA. נמצא כי רמת IL-6 עלתה באופן מובהק לאחר שתי כניסות לסאונה, אך לא לאחר כניסה אחת, וכי רמת IL-1RA עלתה בשני תנאי ההתערבות. לא היה שינוי ברמת ה-CRP בכל אחד מהתנאים. 

החוקרים מסבירים כי קרא עוד.

Parya Behzadi, et al. Impact of Finnish sauna bathing on circulating markers of inflammation in healthy middle-aged and older adults: A crossover study. Complementary Therapies in Medicine, Volume 52, 2020.

 

 

שמן קֶצח למטופלים עם סוּכרת סוג 2

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של שמן קצח (Nigella sativa), בקרב מטופלים עם סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 50 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבלת 1 גרם/יום שמן קצח (שתי כמוסות) או פלסבו - למשך 8 שבועות. בתחילת המחקר ובסיומו נבדקו: מדד הדלקת CRP, מדד MDA (malondialdehyde) לעקה חמצונית, רמת הגלוקוז בצום ופרופיל השומנים. 

נמצא כי קרא עוד.

Kooshki A, Tofighiyan T, Rastgoo N, Rakhshani MH, Miri M. Effect of Nigella sativa oil supplement on risk factors for cardiovascular diseases in patients with type 2 diabetes mellitus [published online ahead of print, 2020 Jun 8]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6707. 

 

 

אוֹמגה 3 למטופלים עם אוֹטם שריר הלב

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תוסף אומגה 3 בקרב מטופלים לאחר אירוע אקוטי של אוטם שריר הלב. במחקר נכללו 60 מטופלים, שעברו בהצלחה התערבות רפואית לבבית. הם חולקו אקראית לקבלת 2 גרם/יום תוסף אומגה 3 בנוסף לטיפול הרפואי הסטנדרטי, או לקבלת הטיפול הרפואי הסטנדרטי בלבד - למשך 3 חודשים. 

בהשוואה לקבוצת הביקורת, בקרב המטופלים שקיבלו את התוסף נמצאה רמה גבוהה יותר של איקוזנואידים המיוצרים מחומצות שומן אומגה 3, וירידה ברמת פרוסטגלנדין J2 ולויקוטריאן B4, המיוצרים מחומצה ארכידונית. כמו כן, קרא עוד.

Meng Yuan, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation improves lipid metabolism and endothelial function by providing a beneficial eicosanoid-pattern in patients with acute myocardial infarction: A randomized, controlled trial. Clinical Nutrition, 2020. 

 

 

הגבלת זמן האכילה כאסטרטגיה לירידה במשקל 

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של הגבלת זמן האכילה* על המשקל ועל גורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים. במחקר נכללו 58 משתתפים, בעיקר נשים באמצע החיים הסובלות משמנות. בשבועיים הראשונים למחקר המשתתפים הונחו לשמור על משקל יציב, ללא שינויים בתזונה או בפעילות הגופנית הרגילה שלהם, ולאחר מכן חולקו אקראית לשלוש קבוצות למשך 8 שבועות:

  1. הגבלת זמן האכילה ל-4 שעות – אכילה בין השעות 15-19.

  2. הגבלת זמן האכילה ל-6 שעות – אכילה בין השעות 13-19.

  3. קבוצת ביקורת שהמשיכה בתזונה הרגילה.

האכילה הייתה ללא הגבלה על הכמות וסוג המזון, וללא ספירה קלורית. 

נמצא כי קרא עוד.

Cienfuegos S, Gabel K, Kalam F, et al. Effects of 4- and 6-h Time-Restricted Feeding on Weight and Cardiometabolic Health: A Randomized Controlled Trial in Adults with Obesity [published online ahead of print, 2020 Jul 8]. Cell Metab. 2020;S1550-4131(20)30319-3. 

 

 

גבינת עיזים לתמיכה בבריאות הקרדיוֹוסקולרית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של גבינת עיזים על הסיכון הקרדיווסקולרי ומדדי דלקת. החוקרים מציינים כי גבינת עיזים עשירה באופן טבעי בחומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA) ובחומצה לינולאית מצומדת (CLA). במחקר נכללו 68 משתתפים עם עודף משקל או שמנות ולפחות שני גורמי סיכון קרדיווסקולריים. המשתתפים צרכו 60 גרם/יום גבינת עיזים רגילה או עשירה ב-PUFA ו-CLA - למשך 12 שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.

Santurino C, López-Plaza B, Fontecha J, et al. Consumption of Goat Cheese Naturally Rich in Omega-3 and Conjugated Linoleic Acid Improves the Cardiovascular and Inflammatory Biomarkers of Overweight and Obese Subjects: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020;12(5):1315. Published 2020 May 5. 

 

 

הקשר בין וִיטמין K למניעת תחלואה ותמוּתה

להלן שני מחקרים, העוסקים בקשר בין ויטמין K לבין הסיכון לתחלואה ולתמותה. 

במחקר, (2020) המבוסס על הנתונים משלושה מחקרי עוקבה גדולים שנערכו בארה"ב, נבדק הקשר בין רמת ויטמין K לבין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה. החוקרים מסבירים כי לויטמין K תפקיד בפעילות של חלבונים המצויים בכלי הדם, כגון MGP, אשר מעורבים בעיכוב תהליכי הסתיידות בכלי הדם ובכך לעלייה בנוקשות העורקים ולתחלואה קרדיווסקולרית, וכן קשורים בסיכון מוגבר לתמותה. במחקר נכללו הנתונים של 3,891 משתתפים בני 65 בממוצע, כאשר בתקופת מעקב חציונית של 13 שנים תועדו 858 אירועים קרדיווסקולריים ו-1,209 מקרי תמותה. רמת ויטמין K1 (הרכיב phylloquinone) נמדדה בצום וסווגה לשלוש רמות: עד 0.5, בין 0.5-1 ומעל 1 ננומול/ליטר.

בניתוח הנתונים קרא עוד.

במחקר עוקבה, (2020) שנערך בנורבגיה, נבדק הקשר בין צריכת ויטמין K בתזונה (K1 ו-K2) לבין הסיכון להתפתחות מחלת לב כלילית. במחקר נכללו הנתונים של 2,987 משתתפים בגילאי 46-49, אשר מילאו פעם בשנה שאלוני תזונה. במהלך תקופת מעקב חציונית של 11 שנים תועדו 112 מקרים של מחלת לב כלילית קרא עוד.

Shea MK, Barger K, Booth SL, et al. Vitamin K status, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a participant-level meta-analysis of 3 US cohorts. Am J Clin Nutr. 2020;111(6):1170-1177. 

Haugsgjerd TR, Egeland GM, Nygård OK, et al. Association of dietary vitamin K and risk of coronary heart disease in middle-age adults: the Hordaland Health Study Cohort. BMJ Open. 2020;10(5):e035953. Published 2020 May 21. 

 

 

תזונה צמחונית קשורה בסיכון מופחת למחלת לב כלִילית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים נבדק הקשר בין דפוסי תזונה צמחוניים לבין הסיכון הקרדיווסקולרי. בסקירה נכללו שבעה מחקרי עוקבה, בהם 197,737 משתתפים בטווח גילאים חציוני של 33-58, המאופיינים בשייכות לקבוצות עם מודעות תזונתית גבוהה. שיעור המשתתפים שדיווחו על דפוסי תזונה צמחוניים נע בין 28 ל-62% ומשך המעקב הממוצע נע בין 5.5 ל-21 שנה. 

נמצא כי קרא עוד.

Glenn AJ, Viguiliouk E, Seider M, et al. Relation of Vegetarian Dietary Patterns With Major Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Front Nutr. 2019;6:80. Published 2019 Jun 13. 

 

 

לא נמצאה תמיכה לתרומה של תוספי רימון לחולי סוּכרת סוג 2

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של תוספי רימון (Punica granatum) על מדדים מטבוליים ועקה חמצונית בקרב מבוגרים עם סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו שבעה מחקרים, בהם 350 משתתפים בני 51 בממוצע, עם BMI ממוצע של 29. בשלושה מחקרים נעשה שימוש במיץ רימונים (200-250 מ"ל/יום), בשני מחקרים נעשה שימוש בשמן זרעי רימונים (2-3 גרם/יום), במחקר אחד נעשה שימוש במיצוי קליפת רימונים (500 מ"ל/יום), ובמחקר אחד - במיצוי רימון (150 מ"ל/יום) בשילוב פעילות גופנית. 

בניתוח כולל של הממצאים קרא עוד.

Sajedeh Jandari, et al. The effect of pomegranate (Punica granatum) supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Medicine, Volume 52, 2020. 

 

 

צריכת אגוזי מלך אינה אסטרטגיה יעילה להורדת לחץ הדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של אגוזי מלך על לחץ הדם. בסקירה נכללו 18 מחקרים, בהם 1,799 משתתפים בריאים או עם תסמונת מטבולית, מחלת כליות כרונית, סוכרת/סיכון מוגבר לסוכרת, סיכון קרדיווסקולרי ו/או יתר כולסטרול. במחקרים אלה ניתנו אגוזי מלך במינון יומי של 6 גרם עד 108 גרם ליום, למשך 4 שבועות עד שנתיים. 

בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

Li J, Jiang B, O Santos H, Santos D, Singh A, Wang L. Effects of walnut intake on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials [published online ahead of print, 2020 Jun 8]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6740. 

 

 

 

ממתיקים מלאכותיים אינם משפיעים על המטבוליזם של גלוקוז

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של ממתיקים מלאכותיים על המטבוליזם של גלוקוז. החוקרים מסבירים כי צריכת ממתיקים מלאכותיים נמצאה קשורה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית וכי מוצעים מספר מנגנונים אפשריים, ביניהם פגיעה בתגובת האינסולין ושינויים בפלורת המעי. עם זאת, ישנן עדויות סותרות, ממחקרים פרה-קליניים וקליניים, לגבי ההשפעה של סוכרלוז ואספרטם על המטבוליזם של גלוקוז, כאשר ברוב המחקרים לא נבדקה ההשפעה של צריכה יומית.  

במחקר נכללו 17 מתנדבים בריאים, בני 24 בממוצע ועם BMI ממוצע של 23. כל המשתתפים צרכו סוכרלוז או אספרטם מהולים במים במינון המשקף צריכה תזונתית מקובלת - כל אחד למשך שבועיים עם לפחות 4 שבועות הפרדה ביניהם. 

נמצא כי קרא עוד.

Ahmad SY, Friel JK, MacKay DS. The effect of the artificial sweeteners on glucose metabolism in healthy adults: a randomized, double-blinded, crossover clinical trial. Appl Physiol Nutr Metab. 2020;45(6):606-612. 

 

 

האם תמ"ל שעברה הידרוליזה ומשולבת פרוֹביוטיקה תורמת להקלה על קוֹליק בתינוקות?

במחקר כפול-סמיות מבוקר הוערכה היעילות של תמ״ל (תרכובת מזון לתינוקות) שעברה הידרוליזה חלקית (פירוק החלבון) בשילוב פרוביוטיקה - להקלה על קוליק בתינוקות. במחקר נכללו 241 תינוקות עד גיל 4 חודשים, אשר ניזונים מתמ"ל בלבד ואובחנו כסובלים מקוליק. התינוקות חולקו אקראית לשתי קבוצות: 

  1. הזנה בתמ״ל שעברה הידרוליזה חלקית ובה תכולת הלקטוז נמוכה יותר, בשילוב פרוביוטיקה מהזן Lactobacillus reuteri. 

  2. הזנה בפורמולה סטנדרטית. 

מדד המטרה העיקרי היה זמן הבכי ביום לאחר 4 שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.

Turco R, Russo M, Bruzzese D, Staiano A. Efficacy of a partially hydrolysed formula, with reduced lactose content and with Lactobacillus reuteri DSM 17938 in infant colic: A double blind, randomised clinical trial [published online ahead of print, 2020 Jun 12]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30285-5. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

חשיבות שתיית מים לתפקוד קוֹגניטיבי

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 250 ילדים בכיתות ה-ו מגרמנְיה, מראים החוקרים כי צריכה מספקת של מים במהלך יום הלימודים חשובה לתפקוד הקוגניטיבי, ובעיקר לזיכרון לטווח קצר. החוקרים משערים כי מטלות הדורשות תפקוד קוגניטיבי גבוה, כגון זיכרון עבודה, הינן רגישות יותר לשינויים במאזן הנוזלים במוח. 

Drozdowska A, Falkenstein M, Jendrusch G, et al. Water Consumption during a School Day and Children's Short-Term Cognitive Performance: The CogniDROP Randomized Intervention Trial. Nutrients. 2020;12(5):1297. Published 2020 May 2. 

 

 

רפואה סינית לטיפול בסרְטן שד מסוג 'טריפל נגטיב'

במחקר עוקבה נערך מעקב במשך שנתיים אחר 154 מטופלות עם סרטן שד שלילי לשלושת הסמנים (״טריפל נגטיב״), מחציתן קיבלו בנוסף לטיפול הסטנדרטי גם טיפול ברפואה סינית מסורתית, שכלל פורמולת צמחים בצורת מרתח, במינון 150 מ"ל פעמיים ביום למשך שנתיים. הפורמולה הכילה את הצמחים הבאים: הצמח Codonopsis pilosula במינון 12 גרם, הצמח Atractylodes macrocephala במינון 9 גרם, הצמח Poria cocos במינון 5 גרם, הצמח Salvia miltiorrhiza במינון 30 גרם, הצמח Curcuma zedoaria במינון 30 גרם, הצמח Epimedium במינון 15 גרם, הצמח Solanum nigrum במינון 30 גרם, הצמח Scutellaria barbata במינון 30 גרם, והצמחPrunella vulgaris במינון 9 גרם. 

נמצא כי בקרב הנשים שקיבלו טיפול ברפואה סינית, שיעור ההישרדות ללא מחלה גרורתית היה גבוה ב-6.2% ועבור רוב המטופלות הטיפול נסבל היטב והיה בטוח.   

Yi Wang, et al. Clinical observation on the effect of Chinese medicine-“TCM formula” intervention on recurrence and metastasis of triple negative breast cancer. Complementary Therapies in Medicine,

 

 

 

תזונה עשירה בפוליפנוֹלים קשורה בסיכון מופחת לסוּכרת הריוֹן

במחקר עוקבה, בו נכללו 2,231 נשים בהריון, נמצא כי תזונה עשירה בפוליפנוֹלים ובפלבונואידים, שמקורם בעיקר בפירות, הייתה קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סוכרת הריון.  

Gao Q, Zhong C, Zhou X, et al. Inverse association of total polyphenols and flavonoids intake and the intake from fruits with the risk of gestational diabetes mellitus: A prospective cohort study [published online ahead of print, 2020 Jun 13]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30290-9. 

 

 

ההשפעה של תוסף וִיטמין D בקרב מתבגרים

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 71 בנים בריאים בני 17, נמצא כי לנטילת ויטמין D במינון של 50,000 יחב"ל/חודש למשך 6 חודשים הייתה השפעה מיטיבה על רמת ויטמין D בדם, פרופיל השומנים ומדדי דלקת. 

Yarparvar A, Elmadfa I, Djazayery A, Abdollahi Z, Salehi F, Heshmat R. The Effects of Vitamin D Supplementation on Lipid and Inflammatory Profile of Healthy Adolescent Boys: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020;12(5):1213. Published 2020 Apr 25. 

 

 

משקה חלב מועשר לנשים המבצעות פעילוּת גופנית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 244 נשים בגילאי 45-65, נמצא כי צריכה של משקה חלב מועשר ברכיבים תזונתיים (כולל חלבון, ויטמין D, סידן, פוספוליפידים) במשך 4 חודשים לא תרמה לחיזוק השריר מעבר להשפעה של אימון גופני בלבד, אולם הייתה מלווה בשיפור מסת הגוף הרזה וירידה במסת השומן ובשיפור מדדים תפקודיים כגון שיווי המשקל, הכושר האירובי והגמישות.  

שניים מהחוקרים מועסקים בחברת Fonterra Co-operative Group Ltd, המפתחת מוצרי חלב. 

Daly RM, Gianoudis J, De Ross B, et al. Effects of a multinutrient-fortified milk drink combined with exercise on functional performance, muscle strength, body composition, inflammation, and oxidative stress in middle-aged women: a 4-month, double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Am J Clin Nutr. 2020;112(2):427-446. 

 

 

לא נמצאה תועלת להגברת צריכת החלבון בקרב קשישים המבצעים פעילוּת גופנית

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 154 קשישים מעל גיל 65 המשתתפים בתכנית אימון גופני, נמצא כי להוספת בשר אדום דל שומן לא הייתה תרומה לשיפור חוזק השריר או התפקוד הקוגניטיבי, לעומת קבוצת הביקורת, שקיבלה תוספת פחמימות.   

Formica MB, Gianoudis J, Nowson CA, et al. Effect of lean red meat combined with a multicomponent exercise program on muscle and cognitive function in older adults: a 6-month randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020;112(1):113-128. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם