עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

דכאון לאחר לידה - טיפול טבעי

עודכן בתאריך 26/03/2023

לאחר הלידה מתרחשים שינויים הורמונליים קיצוניים. 

שינויים אלו, יחד עם הסתגלות הגוף והנפש למצב החדש ומחסור בשעות שינה (עקב הטיפול ביילוד) עשויים להביא לדכדוך קל שלרוב עובר בתוך מספר ימים או שבועות. 

לעומת זאת, דכאון לאחר לידה יכול להופיע מיד לאחר הלידה אך יכול גם להופיע מספר חודשים לאחר הלידה ולהימשך תקופה ארוכה. לכן, יש צורך לאבחנו ולטפל בו מוקדם ככל האפשר על מנת למנוע פגיעה רגשית או פיזית בתינוק או באם ואף החרפה של ההפרעה (פסיכוזה שלאחר לידה). 

דכאון לאחר לידה מופיע אצל כ- 10%-20% מהנשים. קיימת חשיבות רבה לתמיכה מהסביבה הקרובה. 

הבנה, עידוד ותמיכה באישה אשר מאובחנת בדכאון לאחר לידה עשויים לסייע לה להתמודד טוב יותר עם תחושות האשם על דחיית התינוק או חוסר הטיפול בו. דכאון לאחר לידה מאופיין בתסמינים פיזיים ונפשיים רבים הכוללים: מצב רוח ירוד, קושי בתפקוד יומיומי, עצבנות, כעסים, עצבות עמוקה, דאגנות יתר, דחיית התינוק או חוסר טיפול בצרכיו הרגשיים והפיזיים, אובדן עניין (בחיים בכלל או בתינוק בפרט), הסתגרות והימנעות ממצבים חברתיים, אדישות, בכי בלתי נשלט, תחושות חוסר אונים, 

אובדן תקווה, חולשה ותשישות קיצוניים, אובדן תיאבון, ירידה חריגה במשקל, תחושות אשם, אובדן ביטחון עצמי ולעתים אף מחשבות אובדניות.

הגורם העיקרי לדכאון לאחר לידה הוא כנראה השיבוש במאזן ההורמונלי אולם קיימים מספר גורמי סיכון כגון הפרעות נפשיות לפני ההריון, לידה קשה או טראומתית, דימוי גוף נמוך ויחסים לא תקינים עם בן הזוג.

 

טיפול טבעי בדכאון לאחר לידה:

הטיפול הטבעי בדכאון לאחר לידה מתמקד בהשבת האיזון הנפשי והפיזי של האישה, תוך מתן דגש על השבת האיזון במערכות הגוף השונות ובפרט במערכת העצבים ובמערכת ההורמונלית.

הטיפול הטבעי יכול לסייע רבות בהקלה ואף בפתרון הבעיה. עם זאת, במידה והדכאון חמור יש צורך בטיפול פסיכיאטרי ו/או תרופתי כשהטיפול הטבעי ישמש כתמיכה.

הטיפול הטבעי כולל הרכבת תפריט תזונתי עשיר ומאוזן (המכיל בעיקר ויטמיני B, פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים צמחיים), חומצות שומן חיוניות, מזון מלא וחומצות אמינו), נטילת תוספי תזונה להשלמת חסרים תזונתיים, שימוש בטכניקות הרפיה

(כגון דמיון מודרך, טיפולי מגע וכד' המסייעות להפחתת מתחים ולחצים) ושימוש בצמחי מרפא נוגדי דיכאון ומאזני המערכת ההורמונלית.

 

להלן מספר נקודות חשובות להקלה, מניעה וטיפול בדכאון לאחר לידה:

 

  • הגברת צריכת מזונות המכילים ויטמינים מקבוצת וִיטמיני B - ויטמיני B לוקחים חלק חשוב בתהליך הייצור של המוליכים העצביים במוח. ניתן לספק לגוף ויטמיני B באמצעות תוסף תזונה (קומפלקס B) ו/או צריכת מזונות כגון: דגנים מלאים (אורז מלא,שיבולת שועל, קינואה, גריסים וכד'), קטניות (עדשים, שעועית וכד'), ירקות (ירקות ירוקים עליים, נבטים, ירקות שורש וכד') ופירות (תפוחים, אגסים, פפאיה וכד').
  • הגברת צריכת מזונות המכילים טרִיפטופאן - חומצת אמינו חיונית המשמשת כחומר מוצא לסרוטנין (מוליך עצבי התורם למצב רוח טוב). ניתן לספק לגוף טריפטופאן באמצעות תוסף תזונה וצריכת מזונות כגון דגים (סלמון, טונה, הליבוט, פירות ים), סויה, בננות, אורז מלא, גרעיני דלעת ועוד.
  • הגברת צריכת חומצות שומן חיוניות (אוֹמגה 3) - חשובות ביותר לתפקוד ותקינות מערכת העצבים ונמצאו כיעילות לטיפול בדיכאון קל או בינוני. ניתן לספק לגוף את חומצות השומן החיוניות דרך תוסף תזונה במינון גבוה של 3-5 גרם ליום או צריכת מזונות כגון דגי ים צפוני (סלמון, הרינג,סול, מקרל, הליבוט), זרעי פשתן, שמן זית, אבוקדו, אגוזים, זרעים, שומשום וכד'. אגוזים, זרעים ושקדים יש לצרוך בצורתם הטבעית, ללא קלייה, משום שעלולים להתחמצן בחימום. 
  • הגברת צריכת פחמימות מורכבות - אשר מעלות רמות טריפטופאן ושומְרוֹת על אנרגיה זמינה לגוף. במקביל להימנעות מצריכת פחמימות פשוטות (סוכר, קמח לבן, עוגות ועוגיות) הגורמות לעלייה וירידה מהירה ברמת הסוכר בדם גורמות לשחרור הורמונים כגון אדרנלין ונור-אדרנלין, אשר ממריצים את מערכת העצבים הסימפטטית וגורמים לחוסר איזון עצבי.
  • הגברת מצריכת פירות וירקות - המשמשים כנוגדי חמצון ועשירים בויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקוד תקין של מערכות הגוף השונות.
  • הימנעות מצריכת יתר של קפאין ואלכוהול - ממריצים אלו מגבירים הפרשת הורמון (קורטיזול) הגורם לעיכוב בקליטת טריפטופאן. מחסור בטריפטופאן גורם לירידה בייצור סרוטנין. בנוסף, האלכוהול עלול להפחית את רמות הסוכר בדם, לפגוע באיכות השינה ולמנוע ספיגה של ויטמיני B (בעיקר B6B1, וחומצה פולית).
  • הימנעות מאכילת מזונות המכילים שומן רווי - בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים. שומנים מסוג זה פוגעים בפעילות של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3.
  • הימנעות מצריכת מזונות אלרגניים (תירס, חיטה, חלב ומוצריו, בוטנים, חומרים משמרים וצבעי מאכל) - קיים קשר בין אלרגיות לתסמינים פסיכולוגיים.
  • (SAME (S-Adenosyl L-Methionine - תוסף תזונה זה הינו תרכובת הנוצרת ממפירוק של חומצה אמינית בשם מתיונין. תרכובת זו נמצאה כמעלה רמות סרוטנין ונוראדרנלין ולכן משמשת כנוגדת דיכאון טבעית. מינון יומי מומלץ: במחקרים נעשה שימוש בתוסף זה למשך 6 שבועות במינון של 800-1600 מ"ג ליום.
  • HTP 5 - תוסף תזונה המהווה חומר מוצא לסרוטנין. מינון יומי מומלץ: 200-300 מ"ג.
  • פנילאלנין - חומצת אמינו התורמת לייצור חומצת אמינו טירוזין. טירוזין משמשת כחומר מוצא לדופמין ונוראדרנלין הגורמים לשיפור במצב הרוח. מינון יומי מומלץ: יש להתחיל במינון של 500 מ"ג פעמיים ביום ולהעלות את המינון בהדרגה עד ל-14 גרם ביום. העלאת המינון צריכה להיות מוגבלת ל 2-3 גרם בכל שבוע.
  • DHEA - פרו הורמון התורם להעלאת מצב הרוח, פועל כנוֹגד דִיכאון ומשפר תפקוד מיני, רמת אנרגיה ותפקוד כללי. מינון יומי מומלץ: במחקרים נעשה שימוש בתוסף זה למשך 6 שבועות במינון של 30-90 מ"ג ליום.
  • ביצוע פעילות גופנית - משפרת את התחושה הכללית ושוֹמרת על תקינות מערכות הגוף. פעילות גופנית מעלה רמות של אנדורפין - הורמון המשרה תחושת רגיעה ומשפר את מצב הרוח.

 

צמחי מרפא לטיפול בדכאון לאחר לידה:

עקרונית הטיפול בדכאון לאחר לידה אינו שונה מטיפול בדיכאון רגיל, למעט הגבלה של שימוש בצמחי מרפא אשר אסורים בזמן הנקה.

לקריאה אודות הטיפול המלא בדיכאון יש לעיין בערך.

צמחי המרפא החשובים ביותר לטיפול בדכאון לאחר לידה הם שיח אברהם (Vitex agnus castus), פרע מחורר* (Hypericum perforatum), ורבנה (Verbena officinalis) וקערורית (Scutellaria lateriflora).

פעמים רבות נוסיף לצמחי מרפא אלו גם צמחי מרפא אדפטוגנים כגון רודיולה (Rhodiola rosea), וויתניה משכרת (Withania somnifera) או מינים שונים של ג'ינסנג (Eleutherococcus senticosus, Panax ginseng, Panax quinquefolium).

 

*פרע (Hypericum perforatum) 

הצמח פועל במספר מנגנונים המשפיעים על רמות של סרוטנין ודופאמין במערכת העצבים ונחשב כנוֹגד דִיכאון יעיל במידה שווה לתרופות הקונבנציונאליות (SSRI) אך כמעט ללא תופעות לוואי.

בשל ההשפעה של פרע מחורר על רמת תרופות בדם, הפרע מותר לשיווק בארץ בבתי מרקחת בלבד.

קיים תחליף תרופתי בשם "רמוטיב"- תרופה אשר מורכבת מהתמצית היבשה המתוקננת של הצמח וניתנת במרשם רופא.

התמצית ניתנת במינון של 250 עד 1000 מ"ג ליום.


דוגמא לדף מידע מלא

לרכישת מנוי  |  כניסת מנויים

חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם