עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2022 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 12/12/2022

 

אסְתמה בילדים | תזונה ותוספים ל- IִBS | וִיטמין D ופיברוֹמיאלגיה | רכיבים צמחיים לסוּכרת

 

תזונה ותוספים לאסתמה בילדים:

הקשר לאלרגיות למזון,

השפעה של מזונות עתירי פחמימות,

השפעה מיטיבה לפירות וירקות,

והאם חשיפה לויטמין D בהריון עשויה לתרום למניעה?

 

תזונה ותוספים ל-IBS:

פרוביוטיקה להקלה על תסמינים ושיפור מרקם הצואה,

התועלת בתיסוף ויטמין D,

וההשפעה של דיאטה דלת FODMAP על חיידקי המעי.

 

ויטמין D ופיברומיאלגיה:

ויטמין D לשיפור המצב הקליני,

ולטיפול בפיברומיאלגיה וכאב שרירים כרוני.

 

רכיבי תזונה לסוכרת:

זרעי פשתן לשיפור התגובה הגליקמית,

ההשפעה של שקדים,

ההשפעה של רוטין,

תה להפחתת הסיכון הקרדיו-מטבולי,

וכורכום לשיפור האיזון הגליקמי.

 

אסְתמה בילדים

 

הקשר בין אסְתמה ואלרְגיה למזון

במחקר תצפיתי נבדקה סנסיטיזציה (רגישות יתר) למזונות שונים בקרב ילדים עם אסתמה והוערך הקשר להתלקחויות אסתמה ולאיזון הקליני. החוקרים מסבירים כי הימצאות של אלרגיה אחת קשורה בסיכוי מוגבר להופעה של אלרגיות נוספות, כאשר הימצאות של אסתמה ואלרגיה למזון במקביל הינה שכיחה.

במחקר נכללו 56 ילדים בני 11 בממוצע המאובחנים עם אסתמה. כל הילדים עברו בדיקה של IgE כללי ושל IgE ספציפי למגוון מזונות ולאלרגנים נשאפים, וכן הערכה קלינית.

בקרב 78% מהילדים זוהתה סנסיטיזציה לגורם אחד לפחות, כאשר בקרב 54% זוהתה תגובה לשני סוגי האלרגנים. המזונות האלרגנים ביותר היו תפוחי אדמה, גזר, בוטנים ותפוחים. בקרב חלק גדול מהילדים נמצאה תגובה חיובית לכמה אלרגנים במקביל, כגון חלב וסויה או חלב וביצה.

עוד נמצא כי ילדים עם תגובה אלרגית לחתולים, כלבים, קלדוספוריום (עובש), אספרגילוזיס (פטריה), לענה (Artemisia) וסויה נמצאו בסיכון מוגבר לאשפוז על רקע התלקחויות של אסתמה. החוקרים מסכמים כי באופן כללי נמצא קשר בין הימצאות של אסתמה וסנסיטיזציה לאלרגנים שונים (ממזון או אחרים), אולם סנסיטיזציה למזון אינה מהווה גורם סיכון להתלקחויות של אסתמה בקרב ילדים מעל גיל 5.

Lazova S, Hristova D, Priftis S, Velikova T. Food Sensitization Impact on Asthma Attacks in Children According to Age Group. Allergies. 2022; 2(2):44-56. https://www.mdpi.com/2313-5786/2/2/5

 

 

מזונות עתירי פחמימות קשורים בחומרת האסְתמה בקרב ילדים

במחקר חתך שנערך בקולומביה נבדק הקשר בין הרכב אבות המזון בתזונה ובין התקפי אסתמה בקרב ילדים בגיל שנתיים עד שש. החוקרים מסבירים כי בעשורים האחרונים התזונה במדינות מתפתחות מתאפיינת בירידה בצריכת פירות וירקות ובעלייה בצריכת משקאות עתירי סוכר.

במחקר נכללו 228 ילדים שאושפזו בשל התקף אסתמה במהלך תקופת המחקר.

החוקרים בדקו את הקשר בין הצריכה התזונתית שלהם ובין חומרת האסתמה תוך התייחסות לרמת CRP, עישון בבית ואטופיק דרמטיטיס.

נמצא כי הסיכוי לאסתמה חמורה היה גבוה יותר בקרב ילדים עם צריכה נמוכה של חלבון וצריכה גבוהה של מזונות עתירי פחמימות. עוד נמצא כי עישון בבית ואטופיק דרמטיטיס היו קשורים בסיכון גבוה כמעט פי 4 לסבול מאסתמה חמורה.

ממצאים אלה מצביעים על כך שצריכה גבוהה של מזונות עתירי פחמימות קשרה באסתמה חמורה יותר, ובכך מספקים תמיכה לגיבוש מדיניות בתחום בריאות הציבור לצמצום ומניעת הצריכה של משקאות ממותקים בקרב ילדים צעירים. 

Antonio Buendía J, Acuña-Cordero R, Patiño DG. The role of high carbohydrate-rich food intake and severity of asthma exacerbation in children between 2 to 6 years aged. J Asthma. 2022 Apr 17:1-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35389320/

 

 

השפעה מיטיבה לפירות וירקות בקרב ילדים עם אסְתמה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תזונה עשירה בפירות וירקות בקרב ילדים עם אסתמה. החוקרים מסבירים כי ילדים עם אסתמה נמצאים בסיכון מוגבר להתלקחויות על רקע זיהומים נגיפיים, כאשר תזונה עשירה בפירות וירקות עשויה לתרום לשיפור הפעילות החיסונית.

במחקר נכללו 67 ילדים בגיל 3-11 עם היסטוריה של התלקחויות אסתמה וצריכה נמוכה של פירות וירקות (עד 3 מנות ליום). הילדים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שצרכה תזונה עשירה בפירות וירקות למשך 6 חודשים, או לקבוצת הביקורת שהמשיכה עם התזונה הרגילה.

במהלך תקופת המחקר קרא עוד.

 

 

האם חשיפה לוִיטמין D בהריוֹן עשויה לתרום למניעת אסְתמה וצפצופים בילדות?

בסקירה מקיפה של סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות המבוססות על מחקרים התערבותיים או תצפיתיים נבדק התפקיד של ויטמין D בתקופת ההריון בהתפתחות אסתמה וצפצופים בתקופת הילדות.

בניתוח נכללו 22 סקירות שיטתיות, מהן ב-17 נבדק הקשר בין ויטמין D ואסתמה וב-20 נבדק הקשר בין ויטמין D וצפצופים. מרבית הסקירות שנכללו דיווחו כי קרא עוד.

 

 

תזונה ותוספים ל- IִBS

 

פרוביוטיקה להקלה על תסמיני מעִי רגיש

במחקר רב-מרכזי פתוח נבדקה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS).

המחקר נערך במסגרת של מרפאות גסטרו פרטיות וכלל משתתפים שאובחנו עם IBS וקיבלו תוסף פרוביוטיקה למשך 30 יום. התוסף הכיל 1 מיליארד חיידקים מהסוג Bifidobacterium longum. במחקר נכללו 233 משתתפים בני 51 בממוצע, 71% נשים, 46% סבלו מתסמינים חמורים ו-48% מתסמינים מתונים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

פרוֹביוטיקה לשיפור מרקם הצואה במטופלים עם מעִי רגיז ועצירוּת

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS) המאופיינת בעצירות. בסקירה נכללו 10 מחקרים בהם 757 משתתפים אשר בדקו את ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה בהשוואה לפלסבו. סוגי החיידקים השכיחים ביותר בהם נעשה שימוש היו Lactobacillus ו-Bifidobacterium, כאשר ברוב המחקרים ניתן שילוב של מספר סוגי חיידקים במינונים שונים בצורת כמוסות, כחלב מותסס או במזון.

בניתוח כולל של הנתונים עלו הממצאים הבאים: קרא עוד.

 

 

מהי התועלת בתיסוף וִיטמין D למטופלים עם מעִי רגיש?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדקה ההשפעה של תיסוף ויטמין D בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS).

בסקירה נכללו 8 מחקרים אקראיים מבוקרים בהם 685 משתתפים בגיל ממוצע שנע בין 16 ל-40. המשתתפים קיבלו תוספי ויטמין D במינון של 2,000-4,000 יחב"ל ליום או 50,000 יחב"ל פעם בשבוע או פעם בשבועיים בהשוואה לפלסבו. משך ההתערבות נע בין 9 ל-24 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של דיאטה דלת FODִMAP על חיידקי המעי במטופלים עם מעי רגיז

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של דיאטה דלת FODMAP על חיידקי המעי בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS).

בסקירה נכללו 9 מחקרים בהם 403 משתתפים, כאשר ברוב המחקרים ההתערבות כללה ייעוץ והדרכה תזונתית ליישום של דיאטה דלת FODMAP. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של ההתערבות על הרכב חיידקי המעי (9 מחקרים), הריכוז של חומצות שומן קצרות ומסועפות שרשרת (5 מחקרים) וחומציות הצואה (4 מחקרים).

באופן כללי קרא עוד.

 

 

וִיטמין D ופיברוֹמיאלגיה

 

וִיטמין D לשיפור המצב הקליני בקרב מטופלים עם פיברוֹמיאלגיה

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות של ויטמין D לשיפור המצב הקליני בקרב מטופלים המאובחנים עם פיברומיאלגיה. בסקירה נכללו 12 מחקרי התערבות או מחקרים תצפיתיים, כאשר החוקרים מציינים ש-11 מהמחקרים הוערכו כבעלי איכות מתודולוגית גבוהה וסיכון נמוך להטיה.

באופן כללי ב-11 מהמחקרים שנכללו בסקירה נמצא קרא עוד.

 

 

וִיטמין D לטיפול בפיברוֹמיאלגיה וכאב שרירים כרוני

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תיסוף ויטמין D בקרב מטופלים עם פיברומיאלגיה או כאב שרירים כרוני. בסקירה נכללו 14 מחקרים בהם ניתן מינון שבועי של עד 50,000 יחב"ל למשך 8 שבועות לפחות, מלבד מחקר אחד שבו ניתן מינון שבועי של 300,000 יחב"ל למשך 4 שבועות.

להלן הממצאים העיקריים:  קרא עוד.

 

רכיבים צמחיים לסוּכרת

 

זרעי פשתן לשיפור התגובה הגליקמית בקרב חולי סוּכרת סוג 2

להלן שני מחקרים העוסקים בהשפעה של זרעי פשתן על האיזון הגליקמי.

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של זרעי פשתן על האיזון הגליקמי ותנגודת לאינסולין בקרב משתתפים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו שבעה מחקרים, מהם בשלושה מחקרים נכללו משתתפים עם טרום-סוכרת ובארבעה מחקרים נכללו משתתפים עם סוכרת סוג 2. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של זרעי פשתן במינון 13 עד 40 גרם ליום למשך 8 עד 12 שבועות. זרעי הפשתן הוספו למזון, למשקאות או שולבו במאפים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה האקוטית של זרעי פשתן על התגובה הגליקמית לאחר הארוחה בקרב גברים עם סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 19 משתתפים אשר צרכו בסדר אקראי ארוחת בוקר סטנדרטית עם או בלי צריכה של 15 גרם זרעי פשתן טחונים עם 150 מ"ל מים לפני הארוחה, עם הפרדה של 10 ימים בין התנאים.

החוקרים מדדו את תגובת הגלוקוז בדם עד שעתיים לאחר הארוחה ובנוסף המשתתפים התבקשו להעריך את האטרקטיביות של ארוחת הבוקר, כולל מראה, ריח וטעם. נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של שקדים בקרב חולי סוּכרת סוג 2

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של צריכת שקדים על התוצאות הקרדיו-מטבוליות בקרב חולי סוכרת סוג 2. החוקרים מסבירים כי חולי סוכרת סוג 2 נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית, גם כאשר רמות הגלוקוז מאוזנות.

בסקירה נכללו 9 מחקרים בהם משתתפים בגיל ממוצע של 51 עד 70 ו-BMI ממוצע של 23.5 עד 34.5. במחקרים אלה המשתתפים התבקשו לצרוך שקדים במינון שנע בין 29 ל-113 גרם ליום למשך 3 עד 12 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

השפעה מיטיבה לרוטין בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של הרכיב הצמחי רוטין בקרב משתתפים עם סוכרת סוג 2. רוטין הינו פלבונואיד המצוי במגוון צמחים, כולל פירות הדר, כוסמת, אספרגוס ועוד. במחקר נכללו 50 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת 500 מ"ג/יום רוטין או פלסבו למשך 3 חודשים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תה להפחתת הסיכון הקרדיו-מטבולי בקרב חולי סוּכרת סוג 2

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תה על הסיכון הקרדיו-מטבולי בקרב חולי סוכרת סוג 2.

בסקירה נכללו 19 מחקרים בהם 832 משתתפים בני 56 בממוצע עם BMI ממוצע של 28 וריכוז המוגלובין מסוכרר של 7.8%. רוב המחקרים נמשכו בין 1 ל-3 חודשים, כאשר ההתערבות כללה שתיית תה (13 מחקרים) או נטילת מיצוי תה (6 מחקרים) של תה שחור או ירוק (8 מחקרים) תה צמחי אחר (10 מחקרים) או תה אולונג (מחקר אחד).

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

 

 

כוּרכום לשיפור האיזוּן הגליקמי

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של כורכום (Curcuma longa) וכורכומינואידים על המטבוליזם של גלוקוז בקרב משתתפים עם תחלואה מטבולית.

בסקירה נכללו 17 מאמרים אשר מתייחסים ל-22 מחקרים, רובם נערכו באסיה. במחקרים אלה נכללו משתתפים עם תסמונת מטבולית, שמנות, מחלת כבד שומני, סוכרת סוג 2 או יתר שומנים בדם. המשתתפים קיבלו סוגים שונים של תוספי כורכום המכילים כורכומינואידים במינון שנע בין 46 ל-1,500 מ"ג/יום, בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה פלסבו, למשך 4 שבועות עד 9 חודשים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם