עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

הריון - גורמי סיכון בעת הריון

עודכן בתאריך 06/02/2023

קיימים מספר גורמי סיכון שיש להיות מודעים אליהם ולהימנע מהם בעת הריון. 

  • עישון - לא קיימות הוכחות כי עישון לפני ההריון גורם לפגמים אצל העובר אך אין ספק כי עישון במהלך ההריון הינו בעל השפעה מזיקה לעובר. כאמור, האם מספקת לעובר את כל המרכיבים הדרושים לו, בין מרכיבים אלו נמצא החמצן. כאשר האישה מעשנת במהלך ההריון קיימת אספקת חמצן ירודה לעובר שעלולה לגרום לנזקים. קיימות עדויות המצביעות על כך שעישון במהלך ההריון גורם לכושר נשיפה ירוד. ייתכן כי הדבר קשור בהשפָּעת העישון על התפתחות דרכי הנשימה של העובר והגברת רגישותו לבעיות נשימה. השפעה בולטת וברורה של עישון במהלך הריון מתבטאת גם במשקלו של העובר. נראה כי נשים מעשנות יולדות ילדים שמשקלם נמוך יותר. בנוסף, מחקרים אחרונים מצביעים על מנת משכל נמוכה יותר אצל ילדים שאימם עישנה יותר מ- 10 סיגריות ליום במהלך ההריון. כמו כן, קיימים מחקרים המראים עלייה משמעותית בתמותה עוברית לפני לידהלידה מוקדמת וסיבוכים שונים בלידה בנשים שעישנו במהלך הלידה.
  • קפאין - המחקרים אינם אחידים לגבי נזק עוברי כתוצאה מצריכת קפאין בזמן הריון. לא קיימת הוכחה חד משמעית כי שתיית קפה יכולה לגרום למומים וניתן לומר כי כמות קטנה מ- 300 מ"ג ליום אינה משפיעה כלל על העובר עם זאת, כדאי לזכור כי קפאין מהווה חומר ממריץ המגביר הפרשת הורמוני סטרס (קורטיזול) מבלוטת יותרת הכליה. בנוסף, קפאין הוא משתן ומפריע בספיגה של ויטמינים ומינרלים חיוניים (כגון ברזל) כמו כן, לעובר אין את האנזימים הדרושים לפירוק הקפאין ולכן ההשפעה שלו עליו חזקה וממושכת יותר ועלולה לגרום לעלייה בלחץ הדם, קצב הלב וחילוף חומרים המבזבזים את האנרגיה הדרושה להתפתחותו וגדילתו.
  • אלכוהול  - צריכת אלכוהול אינה מומלצת במהלך ההריון שכן האלכוהול עובר את השלייה, מגיע ישירות לעובר ועלול לגרום לנזקים בהתפתחותו וגדילתו. אולם, אין כל הוכחה כי כמות מועטה של עד כוס יין אדום בשבוע גורמת נזקים לעובר. כמו בעישון כך גם עם אלכוהול, ככל שהצריכה עולה כך גם עולים הסיכויים למומים. נשים אלכוהוליסטיות הצורכות כמויות מוגברות של אלכוהול עלולות ללדת ילדים עם תסמונת אלכוהול עוברית הכוללת תופעות כגון פיגור שכלי, משקל קטן מהממוצע ומומים קשים בעיקר בגפיים, בפנים, בלב ובמערכת העצבים המרכזית.
  • סמים - הסיבוכים הקשורים בעישון חשיש או מריחואנה בהריון אינם ברורים עדיין במלואם אך ברור כי קיים נזק. נראה כי אפילו עישון סמים פעם בחודש גורם לעכירות מי שפיר המצביעים על מצוקה עוברית ברחם. נשים הנוטלות סמים במהלך ההריון סובלות יותר מהקאות ואנמיה במהלך ההריון והסיכון לצורך בהחייאת התינוק לאחר הלידה עולים.
  • זיהומים חיידקיים - נשים הרות רגישות יותר לזיהומים שמקורם במזון ועלולות לפתח מחלות בעקבותיהם. העובר פגיע במיוחד למזהמים מהמזון שכן המערכת החיסונית שלו אינה מפותחת כיאות ולא מסוגלת להילחם נגדם ביעילות. המזהמים המסוכנים ביותר לנשים הרות הם החיידק ליסטריה מונוציטוגנאז והטפיל טוקסופלזמה גונדי. בנוסף, החיידקים סלמונלה ואי קולי יכולים לגרום במהלך ההריון למחלות בדרגת חומרה גבוהה.
  1. ליסטריה מונוציטוגנאז - חיידק הנמצא בקרקע, במוצרי בשר או דגים לא מבושלים ובמוצרי חלב לא מפוסטרים. חיידק הליסטריה יכול להתרבות גם בקירור ולכן עלול להימצא גם במזונות מוכנים לאכילה הנשמרים במקרר. בשלבים הראשונים של ההריון עלול חיידק הליסטריה לגרום להפלה ובשלבים מתקדמים יותר ללידת פג, למות העובר או ללידת תינוק חולה מאוד אשר חייו נמצאים בסכנה. רוב האנשים הצורכים מזון מזוהם בליסטריה לא ילקו בזיהום, אך בקרב נשים הרות קיים סיכון גבוה פי 20 ללקות בזיהום ליסטריה (ליסטריוזיס). זיהום בחיידק הליסטריה מתבטא בתסמינים דמויי שפעת ולכן נשים הרות החשות בתסמינים מעין אלו צריכות להיוועץ בהקדם עם רופא.
  2. טוקסופלזמה גונדי - טפיל שיכול להימצא בקרקע, במוצרי בשר לא מבושלים ובצואת חתולים. לאישה הרה הנדבקת בטוקסופלזמה סיכוי של כ- 40 אחוז להעביר את הזיהום לעובר ולגרום לו פגיעה חמורה. כמניעה מומלץ להשתמש בכפפות בעת עבודה בגינה וניקוי קופסת החול של החתול הביתי.
  3. סלמונלה - חיידק שעלול לגרום להרעלת מזון חמורה. החיידק מצוי בעיקר במוצרי בשר לא מבושלים ובביצים לא מבושלות. חיידק הסלמונלה אינו מזיק באופן ישיר לעובר אך גורם לתסמינים חמורים אצל האם המתבטאים בשלשולים, הקאות, חום גבוה, והתייבשות שעלולים להזיק לו בעקיפין.
  4. אי קולי - חיידק המצוי במזונות שונים שלא עברו חימום או פסטור, או שלא נשמרו כללי היגיינה בעת הטיפול בהם. גם במקרה של אי קולי הנזק לעובר עקיף.

נקיטת אמצעי זהירות בהריוֹן:

  • מזונות מוכנים הנשמרים בקירור (כגון פסטרמה, עוף בגריל, נקניקים, נקניקיות, סלמון מעושן וכל מזון מבושל אחר שנשמר בקירור) מומלצים לאכילה רק לאחר חימום עד לטמפרטורת רתיחה.
  • שטיפה יסודית של פירות וירקות במים וסבון.
  • שמירה על כללי בטיחות והגיינה כגון שטיפת ידיים, הפרדה בין מזונות מבושלים ולא מבושלים, הפשרת בשר קפוא במדף התחתון במקרר, שימוש במגבות נייר חד פעמיות ולא במגבת רב פעמית, קירור בתוך שעתיים מתום הבישול ועוד.

 

למידע השלם למנויים


דוגמא לדף מידע מלא

לרכישת מנוי  |  כניסת מנויים

חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם