עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2017 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 14/12/2017

 

בפתח הסקירה השבועית שלנו שלושה מחקרים קליניים מעניינים: האחד אודות ההשפעה של דיאטות שונות על מאגרי השומן העודף בגוף ושניים הבוחנים את התרומה של שמן לבנדר לסטודנטים עם הפרעות שינה ולמטופלים לפני ניתוח. 
בהמשך הסקירה, מחקרים קליניים הבודקים השפעה נוגדת חימצון של תוסף אומגה 3 וויטמין E בקרב נשים עם סוכרת הריון, כשותנית להקלה על תסמיני גיל המעבר, קוטב מצוי לנשים עם סוכרת סוג 2, רפואת צמחים סינית לטיפול בויטיליגו ופשטה שרועה לחולי אלצהיימר
מסקירה של מחקרי עוקבה ותצפית נבין מהי החשיבות של ויטמין D להצלחת טיפולי פוריות? האם צריכת קפה קשורה בסיכון מוגבר לסרטן ריאות? האם צריכת חלב קשורה בסיכון מוגבר להישנות סרטן הערמונית? מה יעשו 30 גרם אגוזים ביום ללב שלנו? מה התרומה האפשרית של דיאטת אלימינציה לטיפול בדלקת ושט אאוזינופילית? והאם BMI הינו מדד מתאים לאבחון שמנות בקרב נשים לאחר גיל המעבר? נסיים בקריאה לקביעת המלצות לצריכת לוטאין. 
בכותרות השבועיות: הפעילות האנטי-דלקתית של פסיליום כנגד הליקובקטר פילורי, ג'ינג'ר לטיפול בשחפת, הפוטנציאל של מולסה כתוסף לשיפור רמת הברזל בקרב אנמים, רכיבים צמחיים לטיפול באלצהיימר, ההשפעה הפרה-ביוטית של אלוורה, תוספי תזונה לטיפול בטיניטוס, הקשר בין שמנות בהריון למשקל העובר וצמחי מרפא בעלי השפעה נוגדת חרדה ודיכאון

 

 

ההשפעה של דיאטות שונות על מאגרי השומן העודף בגוף

במחקר אקראי מבוקר, שנערך בישראל, נבדקה ההשפעה של התערבויות שונות לאורח חיים בריא על מאגרי השומן באיברים שונים בגוף, באמצעות הדמיית MRI.

במחקר השתתפו 278 עובדי הקריה למחקר גרעיני בנגב, המאופיינים באורח חיים יושבני וסובלים מהשמנה בטנית או יתר שומנים בדם. המשתתפים חולקו אקראית לצריכת אחת משתי דיאטות למשך 18 חודשים – דיאטה דלת שומן או דיאטה ים-תיכונית דלת פחמימות מועשרת באגוזי מלך. 
בנוסף, מחצית מהמשתתפים בכל קבוצה ביצעו פעילות גופנית, בעיקרה אירובית. במהלך המחקר כל המשתתפים עברו 3 הדמיות MRI על מנת להעריך את השינויים ברקמות השומן באיברי הגוף. החוקרים מציינים כי 86% מהמשתתפים השלימו את המחקר וההיענות לדיאטה הייתה גבוהה, כך שהמשתתפים בקבוצת הדיאטה דלת השומן אכן הפחיתו באופן מובהק את צריכת השומן שלהם בדיאטה (הפחתה של 21% בקבוצת הדיאטה דלת השומן לעומת הפחתה של 11.5% בקבוצת הדיאטה הים-תיכונית) והמשתתפים בקבוצת הדיאטה הים תיכונית-דלת פחמימות הפחיתו משמעותית בצריכת הפחמימות (הפחתה של 39.5% לעומת הפחתה של 21.3% בקבוצת הדיאטה דלת-שומן), כאשר הירידה בצריכת הקלוריות הייתה דומה. להלן הממצאים העיקריים:

  • באופן כללי, בקרב כלל המדגם נמצאה ירידה משמעותית יותר ברקמת השומן הבטני (22%), בכבד (29%), וסביב הלב (11%), מאשר במאגרי השומן בלבלב וברקמת השריר (1-2%). 
  • בעוד שלא נמצאו הבדלים בין הקבוצות ביחס לירידה במשקל, בקרב משתתפים שביצעו פעילות גופנית חלה ירידה גדולה יותר בהיקף המותניים וברקמת השומן הבטני, עם השפעה גדולה יותר לדיאטה הים-תיכונית
  • צריכת דיאטה ים-תיכונית הייתה מלווה בירידה גדולה יותר בשומן בכבד, סביב הלב ובלבלב בהשוואה לדיאטה דלת שומן. 
  • הירידה במאגרי השומן בכליות ובשריר הייתה תלויה במידת הירידה במשקל, ללא השפעה לסוג הדיאטה. 
  • ירידה בשומן הבטני והכבדי הייתה קשורה בשיפור בפרופיל השומנים בדם.
  • ירידה בשומן התת-עורי העמוק הייתה קשורה בשיפור הרגישות לאינסולין.
  • לא נמצאה השפעה משמעותית לירידה בשומן התת-עורי השטחי, מלבד ירידה ברמת הלפטין. 

החוקרים מסכמים כי ירידה מתונה במשקל אינה משקפת את מלוא השינוי הפיזיולוגי על מאגרי השומן בגוף, כאשר לדיאטה ים-תיכונית תרומה ניכרת לצמצום מאגרי השומן הקשורים בהתפתחות סוכרת סוג 2 ותחלואה קרדיווסקולרית ולפעילות גופנית תרומה בלתי תלויה לירידה בשומן הבטני.  

Effect of Distinct Lifestyle Interventions on Mobilization of Fat Storage Pools: The CENTRAL MRI Randomized Controlled Trial.
Gepner Y, et al.
Circulation. 2017 Nov 15. pii: CIRCULATIONAHA.117.030501. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030501. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29142011

 

 

מהי התרומה של שמן לבנְדר לסטודנטים עם הפרעוֹת שינה?

במחקר אקראי מבוקר, שפורסם בשנת 2015, נבדקה ההשפעה של שמן אתרי לבנדר על איכות השינה. במחקר נכללו 79 סטודנטים הסובלים מהפרעות שינה אשר התבקשו במשך 5 לילות להקפיד על היגיינת שינה טובה וכן להשתמש במדבקה המכילה 55 מיקרוליטר שמן אתרי לבנדר או פלסבו. נמצא כי מיד לאחר ההתערבות וגם לאחר מעקב של שבועיים חל שיפור באיכות השינה אך לא במשך השינה, בשתי הקבוצות, עם שיפור גדול יותר בקבוצה שקיבלה גם שמן לבנדר.
[ניתן לקרוא את סקירת המחקר כאן: http://www.naturopedia.com/article.asp?rId=1155]. 
בניתוח נוסף של הנתונים, בודקים החוקרים מהי השפּעת ההתערבות על תחושת הרווחה הכללית (well-being), אשר נמדדה באמצעות השאלון Self-assessment of Change (וSAC) לאחר ההתערבות (5 לילות) ולאחר תקופת מעקב של שבועיים.

נמצא כי בהשוואה לנתוני הבסיס, משתתפים שקיבלו טיפול בשמן לבנדר דיווחו לאחר ההתערבות על רמה גבוהה יותר של תחושת רווחה כללית בהיבטים של איכות שינה, רמת אנרגיה ורמת החיוניות. מדדים אלה היו גבוהים יותר, אך לא מובהקים סטטיסטית, בהשוואה לקבוצת הפלסבו. החוקרים מציינים כי דפוס השינוי במדד השינה של השאלון היה דומה לדפוס השינוי שנמצא בשאלון השינה הסטנדרטי שהועבר למשתתפים, עם שיפור מובהק באיכות השינה בסוף תקופת המעקב.

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על השפעה מיטיבה רחבה של שמן לבנדר, מעבר לשיפור איכות השינה.  
המחקר מומן על ידי מלגות מחקר בשיתוף חברות מסחריות שלא היו מעורבות באף אחד משלבי המחקר.

Well-Being and Self-Assessment of Change: Secondary Analysis of an RCT That Demonstrated Benefit of Inhaled Lavender and Sleep Hygiene in College Students with Sleep Problems.
Lillehei AS, Halcón L, Gross CR, Savik K, Reis R.
Explore (NY). 2016 Nov - Dec;12(6):427-435. doi: 10.1016/j.explore.2016.08.004. Epub 2016 Aug 18.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27659004

 

 

שמן לבנְדר למטופלים לפני ניתוח

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של טיפול ארומתרפי להקלה על כאב וחרדה בעקבות החדרת קטטר ורידי היקפי לפני ניתוח. במחקר נכללו 106 מטופלים לפני ניתוח, אשר חולקו אקראית לקבלת טיפול ארומתרפי או פלסבו. לפני הליך החדרת הקטטר על ידי אחות, המשתתפים התבקשו להריח למשך 5 דקות פיסת בד עליה שתי טיפות שמן אתרי לבנדר או מים. מיד לאחר מכן המשתתפים התבקשו להעריך את מידת הכאב, החרדה ושביעות הרצון.

נמצא כי קרא עוד

Evaluating the efficacy of lavender aromatherapy on peripheral venous cannulation pain and anxiety: A prospective, randomized study.
Karaman T, Karaman S, Dogru S, Tapar H, Sahin A, Suren M, Arici S, Kaya Z.
Complement Ther Clin Pract. 2016 May;23:64-8. doi: 10.1016/j.ctcp.2016.03.008. Epub 2016 Mar 25.

 

 

אוֹמגה 3 ווִיטמין E לנשים עם סוּכרת היריוֹן

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של נטילת תוסף אומגה 3 בשילוב ויטמין E על מדדים של עקה חמצונית, מדדי דלקת ותוצאות ההריון בקרב נשים עם סוכרת הריון.

במחקר נכללו 60 נשים עם סוכרת הריון, שאינן נוטלות טיפול תרופתי, אשר חולקו לנטילת תוסף משולב, המכיל 1,000 מ"ג אומגה 3 משמן פשתן ו-400 יחב"ל ויטמין E, או לנטילת פלסבו - למשך 6 שבועות.

נמצא כי קרא עוד

A Randomized Controlled Clinical Trial Investigating the Effects of Omega-3 Fatty Acids and Vitamin E Co-Supplementation on Biomarkers of Oxidative Stress, Inflammation and Pregnancy Outcomes in Gestational Diabetes.
Jamilian M, et al.
Can J Diabetes. 2017 Apr;41(2):143-149. doi: 10.1016/j.jcjd.2016.09.004. Epub 2016 Nov 21.

 

 

כּשותנית להקלה על תסמיני גִיל המעבר

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של כשותנית (Humulus lupulus) להקלה על תסמינים מוקדמים של גיל המעבר, בדגש על גלי חום.

במחקר נכללו 120 נשים, אשר חולקו אקראית לנטילת כמוסה אחת ליום של מיצוי כשותנית (כל כמוסה מכילה 650 מ"ג, מתוכם 500 מ"ג מיצוי צמח הכשותנית ומתוכם 100 מק"ג חומר פעיל) או פלסבו - למשך 12 שבועות. רמת התסמינים הוערכה באמצעות מדד Greene Scale, הכולל 21 שאלות לגבי תסמינים נפשיים, גופניים, ואזומוטוריים ותפקוד מיני וכן תדירות גלי החום תועדה באמצעות יומן יומי.

נמצא כי קרא עוד

The effect of Hop (Humulus lupulus L.) on early menopausal symptoms and hot flashes: A randomized placebo-controlled trial.
Aghamiri V, Mirghafourvand M, Mohammad-Alizadeh-Charandabi S, Nazemiyeh H.
Complement Ther Clin Pract. 2016 May;23:130-5. doi: 10.1016/j.ctcp.2015.05.001. Epub 2015 May 12.

 

 

השפעה היפוגליקמית לקוֹטב מצוי בקרב נשים עם סוּכרת סוג 2

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, נבדקה ההשפעה של קוטב מצוי (Tribulus terrestris) על מדדי הגלוקוז והשומנים בדם בקרב נשים עם סוכרת סוג 2, שאינן נוטלות אינסולין.

במחקר נכללו 98 מטופלות, אשר חולקו אקראית לקבלת 1,000 מ"ג/יום קוטב מצוי או פלסבו - למשך 3 חודשים. נמצא כי קרא עוד

Efficacy of the Hydroalcoholic Extract of Tribulus terrestris on the Serum Glucose and Lipid Profile of Women With Diabetes Mellitus: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial.
Samani NB, Jokar A, Soveid M, Heydari M, Mosavat SH.
J Evid Based Complementary Altern Med. 2016 Oct;21(4):NP91-7. doi: 10.1177/2156587216650775. Epub 2016 Jun 2.

 

 

צמחי מרפא בשילוב פוטותרפיה לטיפול בוִיטיליגו

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה התרומה של רפואת צמחים סינית, בשילוב פוטותרפיה, לטיפול בויטיליגו.

בסקירה נכללו חמישה מחקרים שנערכו בסין, בהם סה"כ 513 מטופלים, כאשר בכל מחקר השתתפו 49-251 מטופלים בגילאי 3 עד 76 עם משך מחלה של שבוע ועד 35 שנה. בכל מחקר נבדקה ההשפעה של טיפול משולב הכולל פורמולת צמחי מרפא (בצורת אבקה או מרתח) ופוטותרפיה, לעומת פוטותרפיה בלבד. כל הטיפולים נמשכו שלושה חודשים ובכל המחקרים הצלחת הטיפול הוגדרה כמעל 50% רה-פיגמנטציה בכתמים בודדים.

נמצא כי קרא עוד

Oral Chinese herbal medicine in combination with phototherapy for vitiligo: A systematic reviewand meta-analysis of randomized controlled trials.
Chen YJ, Chen YY, Wu CY, Chi CC.
Complement Ther Med. 2016 Jun;26:21-7. doi: 10.1016/j.ctim.2016.02.009. Epub 2016 Feb 18.

 

 

פשְטה שרוּעה לחולי אלְצהיימר

בסקירה מוצגים הממצאים, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, העוסקים בהשפעה ובמנגנוני הפעילות של פשטה שרועה (Bacopa monnieri) בהתייחס למחלת האלצהיימר.

מהסקירה עולה כי קרא עוד

Neurocognitive Effect of Nootropic Drug Brahmi (Bacopa monnieri) in Alzheimer's Disease.
Chaudhari KS, Tiwari NR, Tiwari RR, Sharma RS.
Ann Neurosci. 2017 May;24(2):111-122. doi: 10.1159/000475900. Epub 2017 May 12.

 

 

החשיבות של וִיטמין D להצלחת טיפולי פּוריות

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה נבדק הקשר בין ויטמין D לבין הצלחת טיפולי פוריות. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצאו קשר בין חסר ויטמין D לבין סיכון מוגבר להריון לא תקין ולסיבוכי הריון, אולם ההשפעה במקרים של טיפולי פוריות אינה ידועה.

בסקירה נכללו 11 מחקרי עוקבה, בהם 2,700 נשים. בכל המחקרים רמת הוויטמין D בדם סווגה לשלוש רמות עפ"י הגדרות החברה האנדוקרינית האמריקאית:

  1. רמה תקינה: 75.
  2. ננומול/ליטר ומעלה.
  3. חסר יחסי (Insufficiency):‏ 50-75 ננומול/ליטר.
  4. חסר (Deficiency): פחות מ-50 ננומול/ליטר.

מניתוח הנתונים עולה כי קרא עוד

Vitamin D and assisted reproductive treatment outcome: a systematic review and meta-analysis.
Chu J, Gallos I, Tobias A, Tan B, Eapen A, Coomarasamy A.
Hum Reprod. 2017 Nov 15:1-16. doi: 10.1093/humrep/dex326. [Epub ahead of print]

 

 

האם צריכת קפה קשורה בסיכון מוגבר לסרְטן ריאות?

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת קפה לבין הסיכון לסרטן ריאות, כחלק ממחקר בריאות הציבור שנערך ביפן. מחקרים אפידמיולוגיים קודמים מצאו קשר חיובי בין צריכת קפה וסיכון לסרטן ריאות, אולם החוקרים מציינים כי ייתכן ולעישון הייתה השפעה על הממצאים.

במחקר הנוכחי נכללו כ-87,000 משתתפים בגילאי 40-69, כאשר במהלך תקופת מעקב ממוצעת של כ-17 שנה 1,668 מהמשתתפים אובחנו עם סרטן ריאות. החוקרים מראים כי קרא עוד

Coffee Consumption and Lung Cancer Risk: The Japan Public Health Center-Based Prospective Study.
Narita S, et al.
J Epidemiol. 2017 Nov 18. doi: 10.2188/jea.JE20160191. [Epub ahead of print]

 

 

צריכת חלב קשורה בסיכון מוגבר להישנות סרְטן הערמונית

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין צריכת חלב לאחר אבחון של סרטן הערמונית, לבין הסיכון להישנות המחלה. החוקרים מסבירים כי קיימות עדויות לכך שצריכת מוצרי חלב עתירי שומן, ובמיוחד חלב מלא, עלולה להגביר את הסיכון לסרטן ערמונית אגרסיבי, אולם לא ידועה מהי ההשפעה של צריכת מוצרי חלב לאחר אבחון המחלה.

במחקר נכללו 1,334 גברים עם סרטן ערמונית שאינו גרורתי, אשר מילאו שאלון תזונה כשנתיים לאחר אבחון המחלה. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 8 שנים אובחנו 137 מקרים של הישנות המחלה. נמצא כי קרא עוד

Milk and other dairy foods in relation to prostate cancer recurrence: Data from the cancer of the prostate strategic urologic research endeavor (CaPSURE™).
Tat D, Kenfield SA, Cowan JE, Broering JM, Carroll PR, Van Blarigan EL, Chan JM.
Prostate. 2017 Nov 6. doi: 10.1002/pros.23441. [Epub ahead of print]

 

 

30 גרם אגוזים ביום - להגנה על הלב

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת אגוזים לבין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית. במחקר נכללו הנתונים משלושה מחקרי עוקבה גדולים שנערכו בארה"ב: 76,364 נשים עם מעקב של 32 שנה, 92,946 נשים עם מעקב של 22 שנה ו-41,526 גברים עם מעקב של 26 שנה - כולם ללא סרטן, מחלת לב או שבץ בתחילת המחקר. צריכת האגוזים הכללית ובחלוקה לסוגים שונים נבדקה באמצעות שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים בתחילת המחקר וכל 4 שנים. במהלך כל תקופת המחקר אובחנו 14,136 מקרים של תחלואה קרדיווסקולרית, מהם 8,390 מקרים של מחלת לב כלילית ו-5,910 מקרי שבץ.

נמצא כי קרא עוד

Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease.
 Guasch-Ferré M, et al.
J Am Coll Cardiol. 2017 Nov 14;70(20):2519-2532. doi: 10.1016/j.jacc.2017.09.035.

 

 

דיאטת אלִימינציה לטיפול בדלקת ושט אאוזינופילית

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי הוערכה ההשפעה של דיאטת אלימינציה לטיפול במבוגרים עם דלקת ושט אאוזינופילית (eosinophilic oesophagitis - EoE). במחקר נכללו 52 מטופלים ממרכז רפואי בארה"ב אשר טופלו באמצעות דיאטת אלימינציה ללא נטילת סטרואידים. החוקרים עקבו למשך כשנתיים אחר מטופלים עם תגובה היסטולוגית במהלך ולאחר שלב ההיכרות מחדש למזונות אלרגניים (כגון מוצרי חלב, חיטה, ביצים, סויה, אגוזים ומאכלי ים). יעילות הדיאטה הוערכה באמצעות השינויים בתסמינים והתגובה האנדוסקופית וההיסטולוגית.

בקרב 21 מהמשתתפים (כ-40%) נמצאה קרא עוד

Food elimination diets are effective for long-term treatment of adults with eosinophilic oesophagitis.
Reed CC, Fan C, Koutlas NT, Shaheen NJ, Dellon ES.
Aliment Pharmacol Ther. 2017 Nov;46(9):836-844. doi: 10.1111/apt.14290. Epub 2017 Sep 6.

 

 

האם BMI הינו מדד מתאים לאבחון שמנוּת בקרב נשים לאחר גִיל המעבר?

במחקר תצפיתי נבדק התוקף של BMI כמדד לאבחון שמנות בקרב נשים לאחר גיל המעבר, ביחס לאחוז שומן הגוף שנמדד באמצעות DXA.

במחקר נכללו הנתונים של 1,329 נשים בגילאי 53-85. שמנות הוגדרה כ-BMI מעל 30 ושומן גוף מעל 35%, 38% או 40%. באמצעות מודלים סטטיסטיים בדקו החוקרים מהי הרגישות, הסגוליות וערכי הניבוי של מדד ה-BMI ביחס לשומן הגוף. רגישות (sensitivity) מודדת מהו אחוז האנשים עם שמנות שאכן ניתן לאבחן אותם לפי מדד BMI. החוקרים מראים כי קרא עוד

Is BMI a valid measure of obesity in postmenopausal women?
Banack HR, Wactawski-Wende J, Hovey KM, Stokes A.
Menopause. 2017 Nov 13. doi: 10.1097/GME.0000000000000989. [Epub ahead of print]

 

 

קריאה לקביעת המלצות לצריכת לוּטאין

בסקירה מציגים החוקרים מהם השיקולים בקביעת רמת הצריכה המומלצת של רכיבים תזונתיים פעילים ובוחנים מהן העדויות המחקריות בהתייחס ללוטאין.

החוקרים מסבירים כי הקו המנחה בקביעת ערכי הייחוס התזונתיים (DRIs) הינה מניעת חסרים ורעילות, אולם כיום מתחיל להתעורר עניין בקביעת המלצות לצריכת רכיבים תזונתיים פעילים לא-חיוניים שנמצאו יעילים לשיפור המצב הבריאותי ולמניעת תחלואה כרונית. לוטאין הינו קרוטנואיד, המצוי בחלמון הביצה ובמגוון פירות וירקות צהובים-כתומים ונמצא בעל השפעה מיטיבה על מערכת הראייה ובעל תרומה למניעת ניוון מקולרי.

החוקרים מציינים כי קיימים תשעה קריטריונים לפיהם ניתן להחליט האם ראוי לקבוע המלצות לצריכה עבור רכיב תזונתי לא-חיוני: קרא עוד 

Dietary guidance for lutein: consideration for intake recommendations is scientifically supported.
Ranard KM, Jeon S, Mohn ES, Griffiths JC, Johnson EJ, Erdman JW Jr.
Eur J Nutr. 2017 Nov 17. doi: 10.1007/s00394-017-1580-2. [Epub ahead of print]

 

 

כותרות נוספות...

 

 

הפעילות האנטי-דלקתית של פסִיליום כנגד הליקוֹבקטר פילורי

במחקר מעבדה נמצא כי למיצוי פסיליום השפעה אנטי-דלקתית כנגד ציטוקינים פרו-דלקתיים המופרשים מתאי הקיבה בעקבות חשיפה להליקובקטר פילורי

Immunomodulatory Effects of Psyllium Extract on Helicobacter pylori Interaction With GastricEpithelial Cells.
Yakoob J, Jafri W, Mehmood MH, Abbas Z, Tariq K.
J Evid Based Complementary Altern Med. 2016 Oct;21(4):NP18-24. doi: 10.1177/2156587215611517. Epub 2015 Oct 16.

 

 

גִ'ינג'ר לטיפול בשחפת

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 69 חולי שחפת, נמצא כי נטילת 3 גרם/יום מיצוי ג'ינג'ר למשך חודש, בנוסף לטיפול התרופתי, הייתה בעלת השפעה אנטי-דלקתית ונוגדת חמצון.

Anti-inflammatory and antioxidant effect of ginger in tuberculosis.
Kulkarni RA, Deshpande AR.
J Complement Integr Med. 2016 Jun 1;13(2):201-6. doi: 10.1515/jcim-2015-0032.

 

 

תוסף מוֹלסה לשיפור רמת הברְזל?

בסקירה דנים החוקרים בפוטנציאל של מולסה כבסיס לפיתוח תוספי תזונה לטיפול באנמיה על רקע חסר ברזל

Sugarcane Molasses - A Potential Dietary Supplement in the Management of Iron Deficiency Anemia.
Jain R, Venkatasubramanian P.
J Diet Suppl. 2017 Sep 3;14(5):589-598. doi: 10.1080/19390211.2016.1269145. Epub 2017 Jan 26.

 

 

רכיבים צמחיים לטיפול באלְצהיימר

במחקר מעבדה נמצא כי רכיבים פעילים בצמחי המרפא אונקריה (Uncaria tomentosa) ורגלת הגינה (Portulaca oleracea) הינם בעלי השפעה מעכבת על האנזים AchE ובכך עשויים לתרום לטיפול באלצהיימר

Molecular evaluation of herbal compounds as potent inhibitors of acetylcholinesterase for the treatment of Alzheimer's disease.
Chen YX, Li GZ, Zhang B, Xia ZY, Zhang M.
Mol Med Rep. 2016 Jul;14(1):446-52. doi: 10.3892/mmr.2016.5244. Epub 2016 May 11.

 

 

ההשפעה הפרה-ביוטית של אלוֹורה

במחקר מעבדה נמצא כי פוליסכרידים המצויים באלוורה (Aloe vera) היו בעלי השפעה פרה-ביוטית במידה דומה ל- FOS או במידה טובה יותר מאשר FOS, כגון העלאת ריכוזי החיידקים מהזן Bifidobacterium. 

Acemannan and Fructans from Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Plants as Novel Prebiotics.
Quezada MP, Salinas C, Gotteland M, Cardemil L.
J Agric Food Chem. 2017 Nov 22;65(46):10029-10039. doi: 10.1021/acs.jafc.7b04100. Epub 2017 Nov 8.

 

 

תוספי תזונה לטיפול בטִיניטוס

על בסיס ממצאי סקר אינטרנטי, בו נכללו 1,788 משתתפים מ-53 מדינות, הסובלים מטיניטוס, נמצא כי באופן כללי תוספי תזונה אינם יעילים ועלולים לגרום להשפעות שליליות. למרות זאת, עבור חלק מהמשתתפים תוספי תזונה היו בעלי השפעה מיטיבה, לדוגמא מלטונין תרם לשיפור איכות השינה והתגובה הרגשית וגינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba) תרם לשיפור השמיעה והריכוז.

Survey on the Effectiveness of Dietary Supplements to Treat Tinnitus.
Coelho C, Tyler R, Ji H, Rojas-Roncancio E, Witt S, Tao P, Jun HJ, Wang TC, Hansen MR, Gantz BJ.
Am J Audiol. 2016 Sep 1;25(3):184-205. doi: 10.1044/2016_AJA-16-0021.

 

 

שמנוּת בהיריוֹן קשורה במשקל גבוה יותר של העובר

במחקר עוקבה גדול - שנערך ב-12 מרכזים בארה"ב ובו נכללו 2,763 נשים בהריון, מהן 443 נשים עם שמנות - נמצא כי החל מהשבוע ה-32 להריון ניכר כי עוברים של נשים הסובלות משמנות הינם בעלי משקל גבוה יותר בהשוואה לעוברים של נשים במשקל תקין או עם עודף משקל.

Association of Maternal Obesity With Longitudinal Ultrasonographic Measures of Fetal Growth: Findings From the NICHD Fetal Growth Studies-Singletons.
Zhang C, et al.
JAMA Pediatr. 2017 Nov 13. doi: 10.1001/jamapediatrics.2017.3785. [Epub ahead of print]

 

 

צמחי מרפא בעלי השפעה נוגדת חרַדה ודִיכאון

בסקירה דנים החוקרים בהפרעות חרדה ודיכאון - כולל שכיחות, בסיס נוירו-ביולוגי, טיפול תרופתי וממצאים (בעיקר ממחקרים פרה-קליניים) לגבי ההשפעה של צמחי מרפא בעלי השפעה נוגדת חרדה או דיכאון, ביניהם: פרע מחורר (Hypericum perforatum), שעונית (Passiflora incarnata), קווה קווה (Piper methysticum), ולריאן (Valeriana officinalis) וקוהוש שחור (Cimicifuga racemosa). 

Treatment of anxiety and depression: medicinal plants in retrospect.
Fajemiroye JO, da Silva DM, de Oliveira DR, Costa EA.
Fundam Clin Pharmacol. 2016 Jun;30(3):198-215. doi: 10.1111/fcp.12186. Epub 2016 Mar 4.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם