עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש פברואר 2017 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 23/02/2017

את סקירת המחקרים השבועית שלנו נפתח בסקירת מחקרים קליניים, המסבירה את התפקיד של פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה בהקשר של שמנות וסוכרת. לאחריה נציג מחקרים קליניים, שבדקו השפּעת פורמולת צמחים על התאוששות לאחר שבץ, תוספי אקוול ורזברטרול לנשים בגיל המעבר, תוסף כורכומין וחילבה לשיפור בריאות העורקים וטיפולים להפחתת ההידרדרות הקוגניטיבית. 
באמצעות מספר מחקרי עוקבה נבין האם רפואת צמחים עשויה לתמוך במטופלים עם לוקמיה לימפוציטית כרונית? האם צריכת בשר צלוי ומעושן קשורה בסיכון מוגבר לתמותה? האם תזונה אנטי-דלקתית קשורה בסיכון לשברים בקרב נשים לאחר גיל המעבר? ומהם גורמי הסיכון לדיכאון לאחר לידה
מחקרי חתך יסייעו לנו להבין האם יש קשר בין צריכת פלבונואידים בתזונה לבין מסת שומן הגוף, ובין ויטמין D לכאבי ראש ומחקרים אחרים יגלו לנו מהם הרכיבים הצמחיים לטיפול בסרטן ומהם מנגנוני הפעולה שלהם? אילו צמחי מרפא מסייעים ואילו עשויים להזיק בטיפול ההפרעות גניקולוגיות? והאם תוספי שמרי אורז אדום בטוחים לשימוש?
הכותרות שלנו השבוע מספרות על התרומה של פירות יער לסוגי סרטן שונים במערכת העיכול ועל הגורמים המנבאים מחלות קרדיוואסקולריות ואלצהיימר. נבין כי לפעילות גופנית ישנה השפעה אנטי-דלקתית חשובה וכי לפעילת יושבנית יש קשר להזדקנות תאים מוקדמת, וכי ישנה חשיבות לתגובה הדלקתית שנוצרת לאחר ארוחה. נסיים בקשר בין צריכת משקאות אנרגיה לבריאות נפשית ובחשיבות התזונה בראשית החיים להתפתחות המוח. 

 

 

מהו התפקיד של פרוֹביוטיקה בהקשר של הפרעות מטבוליות? 

בסקירה של מחקרים אקראיים מבוקרים נחקר התפקיד של חיידקי המעי - פרה-ביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה (שילוב של פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה) - בהקשר של ההפרעות המטבוליות: שמנות, טרום-סוכרת וסוכרת סוג 2.

מהסקירה עולה כי לחיידקי המעי תפקיד מרכזי בתהליכי העיכול, כמו גם תפקידים נוספים, כולל יצירת מצב דלקתי תת-קליני האופייני במצבים של הפרעות מטבוליות. להתערבויות תזונתיות הכוללות פרה-ביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה תרומה במצבים אלה. העדויות המחקריות מצביעות על כך שהשימוש בפרה-ביוטיקה אינו משפיע על משקל הגוף אך הוא יעיל להורדת רמת הסוכר בצום ולאחר ארוחה ולשיפור הרגישות לאינסולין ופרופיל השומנים וכן עשוי להפחית מדדים דלקתיים שונים.

בהתייחס לשימוש בפרוביוטיקה, נמצאה השפעה מובהקת אך קטנה על הירידה במשקל הגוף ועל מדדים מטבוליים. השפעה זאת נמצאה בעיקר בצריכת חלב או יוגורט מותססים (בהשוואה לתוסף בכמוסה), בצריכה ממושכת של 8 שבועות לפחות ובצריכה של מספר זני חיידקים לעומת זן אחד.
מהמחקרים עולה כי השימוש הן בפרה-ביוטיקה והן בפרוביוטיקה הוביל לשינויים באוכלוסיית חיידקי המעי. מזונות כבושים ומותססים, בעיקר ירקות שונים ושעועית, עשויים לשמש כמקור תזונתי לפרה-ביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה ולתרום להפחתת הסיכון לתחלואה ולתמותה. החוקרים מסכמים כי למרות העדויות המבטיחות נדרשים מחקרים נוספים על מנת להבהיר מהי היעילות הקלינית של התערבויות תזונתיות אלה למניעה וטיפול בהפרעות מטבוליות.

Gut microbiota, prebiotics, probiotics, and synbiotics in management of obesity and prediabetes: Review of randomized controlled trials.
Barengolts E.
Endocr Pract. 2016 Oct;22(10):1224-1234. Epub 2016 Jul 13.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27409822

 

 

מוסיקה להפחתת ההידרדרות הקוגניטיבית 

במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תרגול מדיטציה המובססת על הפקת צלילים (Kirtan Kriya meditation) והאזנה למוסיקה על התפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים הסובלים מהידרדרות קוגניטיבית, המנבאת התפתחות אלצהיימר.

במחקר נכללו 60 משתתפים עם הידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי, אשר חולקו באופן אקראי לתרגול מדיטציית Kirtan Kriya או להאזנה למוסיקה, למשך 12 דקות ביום למשך 3 חודשים, ובהתאם לרצונם למשך 3 חודשים נוספים.

נמצא כי שיעור ההיענות היה 93% בממוצע בשלושת החודשים הראשונים ו-71% בשלושת החודשים שלאחר מכן. לאחר שלושה חודשים חל שיפור מובהק בשתי הקבוצות במדדים שונים של זיכרון ותפקוד קוגניטיבי, כאשר רמת התפקוד נשמרה או אף השתפרה בשלושת החודשים שלאחר מכן. השיפור היה בלתי תלוי בגיל, מין, רמת התפקוד הקוגניטיבי הבסיסית או גורמים אחרים. החוקרים מסכמים כי תרגול מדיטציה או הקשבה למוסיקה עשויים לתרום לשיפור הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי בקרב אוכלוסייה בסיכון להתפתחות אלצהיימר.  

Meditation and Music Improve Memory and Cognitive Function in Adults with Subjective Cognitive Decline: A Pilot Randomized Controlled Trial.
Innes KE, Selfe TK, Khalsa DS, Kandati S.
J Alzheimers Dis. 2017;56(3):899-916. doi: 10.3233/JAD-160867.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28106552

 

 

האם פורמולת צמחים מסייעת לשיפור ההתאוששות לאחר שבַץ?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של הפורמולה הסינית NeuroAiD לשיפור ההתאוששות לאחר שבץ איסכמי, תוך התייחסות להבדלים בהשפעה בין גברים ונשים.

הפורמולה משווקת בצורת כמוסות, כל כמוסה במשקל 0.4 גרם ומכילה מיצוי של 570 מ"ג אסטרגלוס (Astragalus membranaceus) ו-114 מ"ג מכל אחד מהצמחים: קרא עוד

Sex and the treatment effect in the Chinese Medicine NeuroAiD Efficacy on Stroke recovery (CHIMES) trial.
Fabiaña NL, Chen CL, Venketasubramanian N, Lee CF, Wong KS, De Silva DA.
J Clin Neurosci. 2016 Nov;33:269-270. doi: 10.1016/j.jocn.2016.04.013. Epub 2016 Jul 25.

 

 

תוספי אקוול ורזברטרוֹל לשיפור איכות החיים בנשים בגִיל המעבר

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף המכיל אקוול (equol, מטבוליט של סויה) ורזברטרול בקרב נשים בריאות הסובלות מתסמיני גיל המעבר (גלי חום ותסמיני דיכאון וחרדה).

במחקר השתתפו 60 נשים בגילאי 50-55, אשר הוקצו באופן אקראי לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הפלסבו. קבוצת ההתערבות נטלה כמוסה אחת ליום של מיצוי סויה מותססת במינון 200 מ"ג, המכילה 10 מ"ג אקוול ו-25 מ"ג רזברטרול, למשך 12 שבועות. 

בהשוואה לקבוצת הפלסבו נמצא כי נטילת התוסף הובילה ל קרא עוד

Influence of equol and resveratrol supplementation on health-related quality of life in menopausal women: A randomized, placebo-controlled study.
Davinelli S, Scapagnini G, Marzatico F, Nobile V, Ferrara N, Corbi G.
Maturitas. 2017 Feb;96:77-83. doi: 10.1016/j.maturitas.2016.11.016. Epub 2016 Nov 27.

 

 

האם תוספי שמרי אורז אדום בטוחים לשימוש?

במחקר תצפיתי נבדקה בטיחות השימוש בתוספי תזונה, המכילים שמרי אורז אדום, באמצעות איסוף וניתוח דיווחים לגבי השפעות שליליות אפשריות.

המחקר נערך באיטליה, על ידי קבוצת מומחים רב-תחומיים, במסגרת הבקרה אחר מוצרי בריאות טבעיים. החוקרים אספו 52 דיווחים מהשנים 2002-2015, אשר עוסקים בהשפעות שליליות אפשריות הקשורות בשימוש בתוספי שמרי אורז אדום. החוקרים מסבירים כי תוספים אלה מכילים את הרכיב monacolin K, שהינו בעל מבנה כימי זהה לתרופה לובסטטין, המיועדת להורדת כולסטרול.

מניתוח הדיווחים, עולה כי קרא עוד

Adverse reactions to dietary supplements containing red yeast rice: assessment of cases from the Italian surveillance system.
Mazzanti G, Moro PA, Raschi E, Da Cas R, Menniti-Ippolito F.
Br J Clin Pharmacol. 2017 Jan 17. doi: 10.1111/bcp.13171. [Epub ahead of print]

 

 

תוסף כוּרכומין לשיפור בריאות העוֹרקים

במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין (CurQfen®) על קשיון עורקים ומדדים דלקתיים, בקרב גברים צעירים עם שמנות (obesity).

במחקר השתתפו 22 גברים עם BMI מעל 30, אשר הוקצו באופן אקראי לקבוצת הפלסבו או לקבוצת הכורכומין והחילבה למשך 12 שבועות. התוסף מכיל מיצוי כורכום (Curcuma longa) , המתוקנן לפי מינימום 35% כורכומינואידים, בשילוב גלקטומנאנים מזרעי חילבה (Trigonella foenum-graecum), לשיפור הזמינות הביולוגית.

נמצא כי נטילת התוסף קרא עוד

Responsiveness to curcumin intervention is associated with reduced aortic stiffness in young, obese men with higher initial stiffness
Marilyn S. Campbell, et al.
Journal of Functional Foods
Volume 29, February 2017, Pages 154–160

 

 

שמנוּת מגבילה את התרומה של אימון קוגניטיבי לשיפור הזיכרוֹן 

במסגרת מחקר אקראי מבוקר נבדק הקשר ארוך הטווח בין התפקוד הקוגניטיבי לבין ה-BMI וכן נבדק כיצד הבדלים ב-BMI משפיעים על התגובה לאימון קוגניטיבי בקרב קשישים בני 73 בממוצע.

במחקר נכללו 701 קשישים במשקל תקין, 1,081 עם עודף משקל ו-902 עם שמנות, אשר הוקצו באופן אקראי ל-3 קבוצות אימון קוגניטיבי (זיכרון, חשיבה לוגית או מהירות עיבוד) או לקבוצת ביקורת.

מהתוצאות עולה כי קרא עוד

Does Body Mass Index Modify Memory, Reasoning, and Speed of Processing Training Effects in Older Adults.
Clark DO, Xu H, Callahan CM, Unverzagt FW.
Obesity (Silver Spring). 2016 Nov;24(11):2319-2326. doi: 10.1002/oby.21631.

 

 

רפואת צמחים כטיפול תומך במטופלים עם לוקמיה לימפוציטית כרונית

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, שבוצע בטאיוואן, נבדקה ההשפעה של טיפול תומך ברפואת צמחים סינית על מהלך המחלה של מטופלים עם לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL).

החוקרים התבססו על רשומות ביטוח הבריאות הלאומי של 616 מטופלים מעל גיל 18 בין השנים 2000-2010 עם המשך מעקב עד לסוף 2011. המטופלים סווגו לשתי קבוצות (מותאמות במאפייני הגיל והמין), כאשר כל המטופלים קיבלו את הטיפול הרפואי הסטנדרטי ורק קבוצה אחת קיבלה טיפול תומך בצמחי מרפא סיניים (צמח בודד או פורמולה).

במודל סטטיסטי, הכולל את המאפיינים הסוציו-דמוגרפיים והרפואיים של המטופלים, נמצא כי קרא עוד

Integration of Chinese Herbal Medicine Therapy Improves Survival of Patients With Chronic Lymphocytic Leukemia: A Nationwide Population-Based Cohort Study.
Fleischer T, Chang TT, Chiang JH, Hsieh CY, Sun MF, Yen HR.
Medicine (Baltimore). 2016 May;95(21):e3788. doi: 10.1097/MD.0000000000003788.

 

 

האם צריכת בשר צלוי ומעושן קשורה בסיכון מוגבר לתמותה? 

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת בשר צלוי ומעושן לבין משך ההישרדות בקרב נשים עם סרטן השד.

החוקרים מסבירים כי בשר צלוי ומעושן הינו מקור עיקרי בתזונה לפחמימנים ארומטיים רב-טבעתיים (polycyclic aromatic hydrocarbon - PAH), שהינם תרכובות כימיות הנחשבות קרצינוגניות. במסגרת המחקר החוקרים ראיינו 1,508 נשים, שאובחנו עם סרטן השד בשנים 1996-1997 ולאחר כ-5 שנים, על מנת להעריך את רמת הצריכה של בשר צלוי ומעושן. במהלך תקופת מעקב של כ-17 שנה, 597 מהנשים נפטרו, כאשר 237 מהן נפטרו כתוצאה מסרטן השד. 
מניתוח הנתונים עולה כי קרא עוד

Grilled, Barbecued, and Smoked Meat Intake and Survival Following Breast Cancer.
Parada H Jr, et al.
J Natl Cancer Inst. 2017 Jan 5;109(6). pii: djw299. doi: 10.1093/jnci/djw299. Print 2017 Jun.

 

 

תזונה אנטִי-דלקתית לשמירה על מסת העצם

כחלק ממחקר אורך גדול העוסק בבריאות האישה, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין תזונה אנטי-דלקתית לבין הסיכון לשברים בקרב נשים לאחר גיל המעבר, זאת על רקע ממצאים קודמים המצביעים כי ירידה במסת העצם וסיכון גבוה יותר לשברים קשורים בסביבה דלקתית, אשר עשויה להיות מושפּעת מהתזונה.

במחקר נכללו הנתונים של כ-160,000 נשים, בנות 63 בממוצע וללא היסטוריה של שברים בירך. על בסיס שאלוני תזונה שמילאו המשתתפות בתחילת המחקר, חישבו החוקרים את המדד הדלקתי של התזונה (dietary inflammatory index - DII) עבור כל אחת מהנשים.

במדידה חוזרת לאחר 3 שנים נמצא קרא עוד

Dietary Inflammatory Index, Bone Mineral Density and Risk of Fracture in Postmenopausal Women: Results from the Women's Health Initiative.
Orchard T, et al.
J Bone Miner Res. 2016 Dec 26. doi: 10.1002/jbmr.3070. [Epub ahead of print]

 

 

גורמי הסיכון לדִיכאון לאחר לידַה

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, שנערך בשבדיה, הוערכו מהם גורמי הסיכון לדיכאון לאחר לידה.

במחקר נכללו כל הנשים שילדו תינוק אחד חי בשבדיה בין השנים 1997-2008 (מעל ל-700,000 נשים). נמצא כי קרא עוד

The risk factors for postpartum depression: A population-based study.
Silverman ME, et al.
Depress Anxiety. 2017 Feb;34(2):178-187. doi: 10.1002/da.22597. Epub 2017 Jan 18.

 

 

האם יש קשר בין צריכת פלבונואידים בתזונה לבין מסת שומן הגוף?

במחקר חתך, בו השתתפו תאומות, נבדק הקשר בין צריכת פלבונואידים בתזונה לבין הרכב הגוף. במחקר נכללו 2,734 זוגות תאומות בריאות בגילאי 18-83 מבריטניה. בהתבסס על שאלוני תזונה, חישבו החוקרים את צריכת הפלבונואידים של המשתתפות וכן מדדו את מסת השומן שלהן (באמצעות DEXA). 
בקרב כלל המשתתפות, נמצא כי קרא עוד

Higher dietary flavonoid intakes are associated with lower objectively measured body composition in women: evidence from discordant monozygotic twins.
Jennings A, MacGregor A, Spector T, Cassidy A.
Am J Clin Nutr. 2017 Jan 18. pii: ajcn144394. doi: 10.3945/ajcn.116.144394. [Epub ahead of print]

 

 

מה הקשר בין וִיטמין D וכּאבי רֹאש?

במחקר חתך נבדק הקשר בין רמת ויטמין D בדם לבין הסיכון לסבול מכאבי ראש. החוקרים מסבירים כי קיימים ממצאים המצביעים על תפקיד ויטמין D בהתפתחות מחלות נוירווסקולריות, אולם העדויות בנוגע לכאבי ראש אינן חד-משמעיות.

כחלק ממחקר אוכלוסייה גדול, שנערך בפינלנד, אשר עוסק בגורמי הסיכון למחלות לב, במחקר הנוכחי נכללו 2,601 גברים, שהיו בגילאי 42-60 בעת תחילת המחקר בין השנים 1984-1989.

מניתוח הנתונים עולה כי קרא עוד

Low serum 25-hydroxyvitamin D is associated with higher risk of frequent headache in middle-aged and older men.
Virtanen JK, Giniatullin R, Mäntyselkä P, Voutilainen S, Nurmi T, Mursu J, Kauhanen J, Tuomainen TP.
Sci Rep. 2017 Jan 3;7:39697. doi: 10.1038/srep39697.

 

 

רכיבים צמחיים לטיפול בסרְטן באמצעות עיכוב סינתזת חומצות שומן

במיני-סקירה, מוצגות העדויות המחקריות העדכניות לגבי רכיבים טבעיים בעלי השפעה מעכבת על אנזימים המזרזים סינתזה של חומצות שומן (Fatty acid synthase - FAS), ומנגנוני הפעולה האפשריים שלהם.

החוקרים מסבירים, כי במרבית הגידולים הסרטניים ישנו ביטוי יתר של אנזימים אלה והם קשורים בהתקדמות תהליכים סרטניים, ברמת האגרסיביות של הגידול ובהתפתחות גרורות ולכן לעיכובם עשויה להיות תרומה לטיפול בסרטן. מהסקירה עולה כי קרא עוד

Natural fatty acid synthase inhibitors as potent therapeutic agents for cancers: A review.
Zhang JS, Lei JP, Wei GQ, Chen H, Ma CY, Jiang HZ.
Pharm Biol. 2016 Sep;54(9):1919-25. Doi: 10.3109/13880209.2015.1113995. Epub 2016 Feb 10.

 

 

אילו צמחי מרפא מסייעים ואילו עשויים להזיק בטיפול בהפרעות גניקולוגיות? 

בסקירה, העוסקת בצמחי מרפא לטיפול בהפרעות גניקולוגיות בקרב נשים ירדניות, מציגים החוקרים את צמחי המרפא המוכרים ברפואה המסורתית, תוך בחינת העדויות הפרמקולוגיות בהתייחס לצמחים אלה. 
בהתבסס על 12 סקרים אתנו-פרמקולוגיים שנערכו בירדן, זיהו החוקרים את צמחי המרפא העיקריים המשמשים באופן מסורתי לטיפול בפוריות, בהפרעות גניקולוגיות או בנשים בהריון ובחנו את העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בהתייחס לאותם צמחים.

ממחקרים שנערכו בעיקר בקרב חיות מעבדה, נמצא כי צמחים שונים המשמשים לטיפול בהפרעות גניקולוגיות עלולים לגרום לפגיעה בפוריות , כגון קרא עוד

The use of medicinal herbs in gynecological and pregnancy-related disorders by Jordanian women: a review of folkloric practice vs. evidence-based pharmacology.
Akour A, Kasabri V, Afifi FU, Bulatova N.
Pharm Biol. 2016 Sep;54(9):1901-18. doi: 10.3109/13880209.2015.1113994. Epub 2016 Feb 25.

 

 

כותרות נוספות...

 

 

הקשר בין צריכת משקאות אנרגיה והבריאות הנפשית

במחקר חתך בו נכללו כ-68,000 בני נוער מקוריאה, עולה כי צריכה גבוהה יותר של משקאות אנרגיה (מעל 5 בשבוע) הייתה קשורה באופן מובהק עם הפרעות שינה, סטרס, תסמיני דיכאון ונטיות אובדניות, במיוחד בקרב משתתפים עם צריכה גבוהה של ג'אנק פוד.

Association between energy drink intake, sleep, stress, and suicidality in Korean adolescents: energy drink use in isolation or in combination with junk food consumption.
Park S, Lee Y, Lee JH.
Nutr J. 2016 Oct 13;15(1):87.

 

 

התרומה האנטי-דלקתית של פעילות גופנית מתונה

במחקר קליני, בו השתתפו 47 מתנדבים, נמצא כי פעילות גופנית אקוטית מתונה למשך 20 דקות בכ-70% מצריכת החמצן המירבית, הינה בעלת תרומה להפחתת הפעילות הדלקתית.

Inflammation and exercise: Inhibition of monocytic intracellular TNF production by acute exercise via β2-adrenergic activation.
Dimitrov S, Hulteng E, Hong S.
Brain Behav Immun. 2016 Dec 21. pii: S0889-1591(16)30564-5. doi: 10.1016/j.bbi.2016.12.017. [Epub ahead of print]

 

 

פעילות יושבנית ממושכת קשורה בהִזדקנות מהירה יותר של התאים

במחקר חתך, בו נכללו 1,481 נשים בנות 79 בממוצע, נמצא כי פעילות יושבנית ממושכת יותר הייתה קשורה באורך טלומרים קצר יותר של תאי לויקוציטים, מדד להזדקנות התאים. 

Associations of Accelerometer-Measured and Self-Reported Sedentary Time With Leukocyte Telomere Length in Older Women.
Shadyab AH, et al.
Am J Epidemiol. 2017 Jan 18. doi: 10.1093/aje/kww196. [Epub ahead of print]

 

 

פירות יער להטבה במצבים של סרְטן בדרכי העיכול

בסקירה, העוסקת בתרומה של פירות יער במצבים של סרטן בדרכי העיכול, מציגים החוקרים את הרכיבים העיקריים בפירות יער ואת הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי הפוטנציאל של רכיבים אלה כנגד סרטן בדרכי העיכול, כולל סרטן הוושט, סרטן הקיבה, סרטן המעי, סרטן קולורקטלי וסרטן חלל הפה. 

Potential Benefits of Edible Berries in the Management of Aerodigestive and Gastrointestinal Tract Cancers: Preclinical and Clinical Evidence.
Bishayee A, Haskell Y, Do C, Siveen KS, Mohandas N, Sethi G, Stoner GD.
Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Jul 26;56(10):1753-75. doi: 10.1080/10408398.2014.982243.

 

 

מטבוליט הקשור בצריכת מזון מן החי מהווה מדד לסיכון קרדיווסקולרי

על בסיס הנתונים משני מחקרי עוקבה, טוענים החוקרים כי רמת המטבוליט TMAO הידוע כ- trimethylamine N-oxide, הקשור בצריכת מזון מן החי, עשויה לשמש כמדד פרוגנוסטי להערכת הסיכון הקרדיווסקולרי, גם המיידי וגם ארוך-הטווח, בקרב משתתפים עם תסמונת כלילית חדה (acute coronary syndromes). 

Gut microbiota-dependent trimethylamine N-oxide in acute coronary syndromes: a prognostic marker for incident cardiovascular events beyond traditional risk factors.
Li XS, et al.
Eur Heart J. 2017 Jan 11. pii: ehw582. doi: 10.1093/eurheartj/ehw582. [Epub ahead of print]

 

 

האם סטְרס מנבא תחלואה קרדיווסקולרית?

במחקר אורך, בו נכללו 293 משתתפים מעל גיל 30, שעברו סריקת מוח (PET/CT), נמצא כי רמת פעילות גבוהה באמיגדלה (אזור במוח הקשור בתחושת סטרס) תורמת לניבוי הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי.

Relation between resting amygdalar activity and cardiovascular events: a longitudinal and cohort study.
Tawakol A, et al.
Lancet. 2017 Jan 12. pii: S0140-6736(16)31714-7. doi: 10.1016/S0140-6736(16)31714-7. [Epub ahead of print]

 

 

האם רמות הברְזל במוח מנבאות אלְצהיימר?

במחקר אורך, המבוסס על נתונים שנאספו במחקר העוסק בחקר מחלת האלצהיימר, נמצא כי רמת הפריטין בנוזל הצרברוספינלי (CSF) עשויה לשמש כמדד להערכת ההתקדמות של מחלת האלצהיימר, במיוחד בקרב נשאי הגן APOE-ε4. 

Association of Cerebrospinal Fluid Ferritin Level With Preclinical Cognitive Decline in APOE-ε4 Carriers.
Ayton S, Faux NG, Bush AI.
JAMA Neurol. 2017 Jan 1;74(1):122-125. doi: 10.1001/jamaneurol.2016.4406.

 

 

חשיבות התגובה הדלקתית לאחר הארוחה

במחקר מעבדה מראים החוקרים כיצד לאחר הארוחה מתעוררת תגובה דלקתית קצרה, שהינה בעלת תפקיד מרכזי בכניסת הגלוקוז לתאים ובהפעלת מערכת החיסון המגינה מפני חשיפה לחיידקים.  

Postprandial macrophage-derived IL-1β stimulates insulin, and both synergistically promote glucose disposal and inflammation, 
Erez Dror, et al.
Nat Immunol. 2017 Mar;18(3):283-292. doi: 10.1038/ni.3659. Epub 2017 Jan 16.

 

 

חשיבות התזונה בראשית החיים להתפתחות המוח

בסקירה, הכוללת מחקרים שנערכו על חזירונים, נחקרה ההשפעה של התזונה בראשית החיים על התפתחות המוח ומערכת העצבים. מחקרים אלה משמשים בעיקר להערכת ההשפעה של חומצות השומן אך גם של רכיבי תזונה נוספים כגון כולין, ברזל וכולסטרול.

Early-Life Nutrition and Neurodevelopment: Use of the Piglet as a Translational Model.
Mudd AT, Dilger RN.
Adv Nutr. 2017 Jan 17;8(1):92-104. doi: 10.3945/an.116.013243. Print 2017 Jan.
 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם