עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2017 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 18/01/2017

את סקירת המחקרים השבועית שלנו נפתח במספר סקירות מתוך גיליון מיוחד של כתב העת Epilepsy & Behavior, העוסקות ברכיבים צמחיים לטיפול באפילפסיה. נמשיך עם צמחים ליתר לחץ דם ובטיחות השימוש בצמחים בהריון. לאחר מכן נציג שלושה מחקרים שוברי מיתוסים: צריכת שומן גבוהה כשלעצמה אינה בהכרח מעודדת השמנה, צריכת מלח אינה קשורה בתדירות ההתקפים בחולי טרשת נפוצה וצריכת בשר לא בהכרח משפיעה על גורמי הסיכון הקרדיוואסקולריים (אך כן משפיעה על החמרת תסמיני אסתמה). בתחום התוספים למערכת העיכול נציג מחקרים על פרוביוטיקה לטיפול בדיברטיקולוזיס ולשיפור העיכול באוכלוסיה הבריאה, ועל כך שתוספי סלניום וויטמין E לא נמצאו תורמים להפחתת הסיכון לסרטן המעי. נמשיך עם מחקרים על ההשפעה המטבולית של תוסף EGCG ושל תוספי תזונה להפחתת תהליכי הזדקנות העור. באמצעות מחקר חתך נבדוק אם יש קשר בין הגיל לבין רמת הויטמינים בדם ונסיים במספר מאמרים העוסקים בפגיעה כבדית אפשרית כתוצאה משימוש בצמחי מרפא. 

הכותרות שלנו השבוע עוסקות בהשפעה של לוטאין על תפקודים מוחיים בקרב קשישים ובהשפעה נוגדת הסוכרת של פוליפנוֹלים. בתחום מחקרי המעבדה ובעלי החיים נציג מחקרים שמצאו יעילות של נבטי כרוב אדום בהורדת כולסטרול, פעילות אנטי-סרטנית של רכיבים מעץ ה-Juglans sinensis ובעייתיות בשימוש בשוש קירח כממתיק טבעי. 

 

 

צמחי מרפא לאפילפסיה 

גיליון מיוחד של כתב העת Epilepsy & Behavior עוסק ברכיבים צמחיים לטיפול באפילפסיה. נציג מספר סקירות מתוכו. 

מסקירה אחת, המציגה את הבסיס הפרמקולוגי של צמחי מרפא לטיפול באפילפסיה, עולה כי ישנו מספר גדול של צמחי מרפא ורכיבים פעילים בעלי פעילות נוגדת פרכוסים. ממצאים ממחקרים פרה-קליניים מצביעים על כך שניתן לייחס השפעה זאת לרכיבים פלבונואידים, קומרינים, פנילפרופנואידים וטרפנואידים בצמחי המרפא. כמו כן, צמחי מרפא המאופיינים בפעילות אנטי-דלקתית, בהשפעה מגינה על תאי העצב ובחיזוק הפעילות הקוגניטיבית עשויים להיות בעלי פוטנציאל לטיפול באפילפסיה.

בסקירה אחרת מוצגת מחלת האפילפסיה והטיפול בה בצמחי מרפא בהתאם לתפיסה האיורוודית. במסגרת הסקירה מוצגים כ-60 צמחי מרפא, אשר נמצאו בעלי השפעה אנטי-אפילפטית, בעיקר במחקרים בחיות מעבדה וכן במחקרים קליניים ספורים, ביניהם: אקורוס קלמוס (Acorus calamus), פשטה שרועה (Bacopa monnieri), ספלילה (Centella (Hydrocotyle) asiatica), כורכום (Curcuma longa), ויתניה משכרת (Withania somnifera) ושוש קירח (Glycyrrhiza glabra). בהמשך, מפורטים כמה מחקרים בהם נבדק השימוש במספר פורמולות שונות. רק מחקרים קליניים בודדים בחנו את השימוש בצמחי מרפא לטיפול באפילפסיה.

בסקר שנערך בקרב מטפלים מסורתיים באזור ההימלאיה זוהו 24 צמחים שנכללו ב-26 פורמולות לטיפול באפילפסיה, ביניהם פשטה שרועה (Bacopa monnieri), שום (Allium sativum) ואספרגוס הודי (Asparagus racemosus). עוד עולה כי מספר צמחים ברפואה האיורוודית מוכרים גם ברפואה האיראנית המסורתית לטיפול באפילפסיה, ביניהם קצח הגינה (Nigella sativa) ופלפל ארוך (Piper longum). הרכיב הפעיל פיפרין נמצא יעיל להגברת הזמינות הביולוגית של התרופות האנטי-אפילפטיות phenytoin ו- carbamazepine ובכך מאפשר להוריד את מינון התרופה וכתוצאה מכך להפחית את תופעות הלוואי. יחד עם זאת, ישנם דיווחים מסוימים כי ישנם צמחים, כדוגמת שאנקפושפי (Convolvulus pluricaulis), צמח בולט ברפואה האיורוודית, אשר הפחיתו את ריכוזי התרופה phenytoin וגרמו להחמרת הפרכוסים. 

בסקירה נוספת מוזכרים מספר צמחי מרפא המשמשים ברפואה הסינית המסורתית לטיפול באפילפסיה: קערורית סינית (Scutellaria baicalensis), צלע השור (Bupleurum spp), קופטיס (Coptis chinensis), פלפל שחור (Piper nigrum), ספלילה (Centella asiatica), גינקו דו אונתי (Ginkgo biloba), מרווה סינית (Salvia miltiorrhiza), זנגביל (Zingiber officinale), בבונג דו אונתי (Matricaria (Chamomilla) recutita), שוש קירח (Glycyrrhiza glabra), כורכום (Curcuma longa), אדמונית (, Paeonia lactiflora), תמר סיני (Ziziphus jujube) וג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng). 
במסגרת הסקירה מסכמים החוקרים את העדויות לגבי מנגנוני ההשפעה האנטי-אפילפטיים של צמחים אלה, אשר נבדקו לרוב במחקרים פרה-קליניים, אך גם במספר מצומצם של מחקרים קלינים, אשר יפורטו להלן. 
במחקר קליני קטן בו נכללו 20 חולי אפילפסיה, העמידים לטיפול תרופתי, נמצא כי נטילת צלע השור (Bupleurum spp) תרמה להפחתת הפרכוסים באמצעות השפעה נוגדת חמצון ושיפור תהליכי חמצון השומנים.
החוקרים מדגישים כי ברפואה הסינית ישנה חשיבות להשפעה המשולבת של צמחי המרפא ולכן השימוש הקליני נעשה לרוב בצורת פורמולות מורכבות המכילות מספר צמחים גדול.
בשני מחקרים קליניים עדכניים נמצא כי טיפול תומך באמצעות הפורמולות הסיניות Chaihu longu muli tang, המכילה 13 צמחים, ו-Dianxianning, המכילה 7 צמחים, תרם להפחתת תדירות הפרכוסים במטופלים עם עמידות לטיפול התרופתי. 
האיכות המתודולוגית של המחקרים הקליניים נמוכה ונדרשים מחקרים נוספים על מנת לעודד ולחזק את השימוש בצמחי מרפא לטיפול באפילפסיה. 
מסקירה שנכתבה על ידי חוקרת ישראלית מובילה בתחום האפילפסיה עולה כי מתוכננים מספר מחקרים קליניים להערכת היעילות של קנאבינואידים לטיפול באפילפסיה. החוקרת מדגישה כי חשוב לזהות מספר רכיבים צמחיים בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר על מנת להמשיך ולפתח טיפולים תרופתיים חדשניים.

•  A pharmacological basis of herbal medicines for epilepsy.
Sucher NJ, Carles MC.
Epilepsy Behav. 2015 Nov;52(Pt B):308-18. doi: 10.1016/j.yebeh.2015.05.012. Epub 2015 Jun 12.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26074183
•  Ayurveda and botanical drugs for epilepsy: Current evidence and future prospects. 
Sriranjini SJ, Sandhya K, Mamta VS.
Epilepsy Behav. 2015 Nov;52(Pt B):290-6. doi: 10.1016/j.yebeh.2015.05.039. Epub 2015 Jul 2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26141933
•  Review of the use of botanicals for epilepsy in complementary medical systems--Traditional Chinese Medicine.
Xiao F, Yan B, Chen L, Zhou D.
Epilepsy Behav. 2015 Nov;52(Pt B):281-9. doi: 10.1016/j.yebeh.2015.04.050. Epub 2015 Jun https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26052078
•  Issues and promise in clinical studies of botanicals with anticonvulsant potential.
Ekstein D.
Epilepsy Behav. 2015 Nov;52(Pt B):329-32. doi: 10.1016/j.yebeh.2015.07.042. Epub 2015 Sep 2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26341963

 

 

צמחי מרפא להפרעות מצב רוח כתחלואה נלווית לאפילפסיה 

בסקירה, המתבססת על מודלים של חיות מעבדה, דנים החוקרים בממצאים לגבי ההשפעה של צמחי מרפא על הפרעות מצב רוח, במנגנוני הפעולה וברכיבים הפעילים העיקריים, תוך התמקדות בקשר בין דיכאון ואפילפסיה.

החוקרים מסבירים כי ניתן לחלק את הפרעות מצב הרוח לשתי קבוצות עיקריות, הפרעות דו-קוטביות ודיכאון, כאשר דיכאון הינה התחלואה הפסיכיאטרית הנלווית השכיחה ביותר בהקשר לאפילפסיה. אולם, קשר זה לא נבדק במחקרים בהם נבדקה היעילות של צמחי מרפא להפרעות מצב רוח או במחקרים בהם נבדקה ההשפעה של צמחי מרפא על מערכת העצבים המרכזית ועל הטיפול בפרכוסים ובחרדה.

החוקרים מפרטים מודלים להערכת ההשפעה של תרופות וצמחי מרפא בהפרעות מצב רוח, כולל מודלים להערכת התנהגויות דיכאון במצבי אפילפסיה. צמחי המרפא בעלי השפעה אנטי-דיכאונית ומרגיעה, המשפיעים גם על אפילפסיה (על בסיס מודלים בחיות מעבדה או שימוש מסורתי) כוללים: זנים שונים של פסיפלורה (Passiflora incarnata), אמלה (Emblica officinalis), ריחן (Ocimum tenuiflorum sanctum) ופרע מחורר Hypericum perforatum
לסיכום, מציגים החוקרים מנגנונים אפשריים לבסיס הנוירולוגי המשותף של הפרעות מצב רוח ואפילפסיה. 

Botanicals for mood disorders with a focus on epilepsy.
Ketcha Wanda GJ, Ngitedem SG, Njamen D.
Epilepsy Behav. 2015 Nov;52(Pt B):319-28. doi: 10.1016/j.yebeh.2015.08.019. Epub 2015 Sep 26.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26409901

 

 

פורמולת צמחי מרפא לטיפול ביתר לחץ דם 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות והבטיחות של פורמולת צמחי המרפא הסינית Zhen Wu לטיפול ביתר לחץ דם. זוהי פורמולה קלאסית המיועדת למטופלים עם יתר לחץ דם המאופיינים באבחנות הסיניות: חסר יאנג של הכליות ו-fluid retention syndrome (הצטברות נוזלים בגוף). השימוש בפורמולה הינו בצורת מרתח המבוסס על חמישה צמחי מרפא: קרא עוד

Meta-analysis of the effectiveness of traditional Chinese herbal formula Zhen Wu Decoction for the treatment of hypertension.
Xiong X, Wang P, Li S.
BMJ Open. 2015 Dec 11;5(12):e007291. doi: 10.1136/bmjopen-2014-007291.

 

 

סיווג רמת הבטיחות של השימוש בצמחי מרפא במהלך ההריון

במחקר חתך רב-לאומי סווגה רמת הבטיחות של צמחי מרפא בהן נשים נוטות להשתמש במהלך ההריון. המחקר נערך בין השנים 2011-2012 וכלל נשים בהריון או עד שנה לאחר לידה, מ-18 מדינות באירופה, צפון אמריקה ואוסטרליה.

במסגרת המחקר נכללו הנתונים של כ-9,000 נשים, אשר מילאו שאלון אינטרנטי אודות מצבן הבריאותי בהריון, נתונים סוציו-דמוגרפיים, מאפייני אורח חיים ושימוש בצמחי מרפא ובתרופות.

נמצא כי קרא עוד

Safety classification of herbal medicines used in pregnancy in a multinational study.
Kennedy DA, Lupattelli A, Koren G, Nordeng H.
BMC Complement Altern Med. 2016 Mar 15;16:102. doi: 10.1186/s12906-016-1079-z.

 

 

צריכת שומן גבוהה אינה בהכרח מעודדת השמנה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תזונה עתירת פחמימות לעומת תזונה עתירת שומנים על השמנה בטנית ועל התפתחות התסמונת המטבולית.

במחקר נכללו 46 גברים בגילאי 30-50 עם BMI מעל 29 והיקף מותניים מעל 98 ס"מ, אשר חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות הדיאטה: דיאטה עתירת שומן ודלת פחמימות (73% שומן ו-10% פחמימות) ודיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן (30% שומן ו-53% פחמימות) למשך 12 שבועות. שתי הדיאטות היו זהות בסך הצריכה הקלורית (כ-2,000 קק"ל ליום), בצריכת חלבון (17% מסך הקלוריות) ובהרכב המזון, בדגש על מזונות לא מעובדים בעלי מדד גליקמי נמוך כגון ירקות ואורז במקום מזונות מבוססי חיטה וכן שומנים לא מעובדים כגון חמאה, שמנת ושמנים בכבישה קרה.

בשתי הקבוצות קרא עוד

Visceral adiposity and metabolic syndrome after very high-fat and low-fat isocaloric diets: a randomized controlled trial.
Veum VL, et al.
Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):85-99. doi: 10.3945/ajcn.115.123463. Epub 2016 Nov 30.

 

 

צריכת מלח אינה קשורה בתדירות ההתקפים בחולי טרשת נפוצה

במחקר מקרה-בקרה נבדק הקשר בין צריכת מלח לבין תדירות ההתקפים בילדים עם טרשת נפוצה.

במחקר נכללו 174 מטופלים בני 15 בממוצע, עם טרשת נפוצה או אירוע קליני בודד בטווח של 4 שנים מהתפרצות המחלה, מ-15 מרכזים רפואיים בארה"ב. משך המעקב החציוני במחקר היה 1.8 שנים.

נמצא כי קרא עוד

Dietary salt intake and time to relapse in paediatric multiple sclerosis.
Nourbakhsh B, et al.
J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2016 Jun 24. pii: jnnp-2016-313410. doi: 10.1136/jnnp-2016-313410. [Epub ahead of print]

 

 

האם צריכת בשר משפיעה על גורמי הסיכון הקרדיווסקולרי?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדקה ההשפעה של צריכת בשר אדום (עד 0.5 מנות / 35 גרם ליום לעומת מעל 0.5 מנות ליום) על גורמי הסיכון הקרדיווסקולרי - פרופיל השומנים (כולסטרול וטריגליצרידים) ולחץ הדם – ועל התחלואה הקרדיווסקולרית. 
החוקרים מסבירים כי ממצאים תצפיתיים קודמים לגבי הקשר בין בשר אדום ותחלואה קרדיווסקולרית אינם עקביים, אולם משוער כי קרא עוד

Total red meat intake of ≥0.5 servings/d does not negatively influence cardiovascular disease risk factors: a systemically searched meta-analysis of randomized controlled trials.
O'Connor LE, Kim JE, Campbell WW.
Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):57-69. doi: 10.3945/ajcn.116.142521. Epub 2016 Nov 23.

 

 

צריכת בשר כבוש קשורה בהחמרת תסמיני אסתמה

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת בשר כבוש ומשוּמר לבין תסמיני אסתמה בקרב מבוגרים, וכן האם קשר זה היה תלוי ב-BMI.

החוקרים מציינים כי מחקרים קודמים מצביעים על כך שבשר כבוש ומשוּמר הינו גורם קרצינוגני ועלול להגביר את הסיכון למחלת ריאות נשימתית כרונית, אולם הקשר לאסתמה לא נבדק.

לצורך המחקר נעשה שימוש בנתונים של 971 משתתפים במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שהתקיים בצרפת בין השנים 2003-2007 עם מעקב עד לשנת 2011-2013. גיל המשתתפים במחקר היה 43 בממוצע ו-42% מהם סבלו מאסתמה.

נמצא כי קרא עוד

Cured meat intake is associated with worsening asthma symptoms.
Li Z, et al.
Thorax. 2016 Dec 20. pii: thoraxjnl-2016-208375. doi: 10.1136/thoraxjnl-2016-208375. [Epub ahead of print]

 

 

פרוביוטיקה לטיפול בדיברטיקולוזיס

בסקירה מוצגות עדויות עדכניות בנוגע ליעילות של פרוביוטיקה לטיפול בדיברטיקולוזיס עם או בלי תסמינים.

החוקרים מציינים כי בדיברטיקולוזיס התסמינים נגרמים כתוצאה ממצב דלקתי, שינויים בחיידקי המעי, רגישות יתר באיברי הבטן והפרעה בתנועתיות המעי, אולם התסמינים אינם ספציפיים ועשויים להיות דומים לתסמינים המופיעים במטופלים עם תסמונת המעי הרגיש. לפרוביוטיקה השפעה אנטי-דלקתית וכן תרומה לשיפור איזון חיידקי המעי ולכן עשויה להוות אסטרטגיית טיפול יעילה בדיברטיקולוזיס.

יחד עם זאת, מהסקירה עולה כי קרא עוד

Probiotics and Diverticular Disease: Evidence-based?
Lahner E, Annibale B.
J Clin Gastroenterol. 2016 Nov/Dec;50 Suppl 2.

 

 

פרוביוטיקה לשיפור פעילות העיכול באוכלוסייה בריאה

במחקר פיילוט תצפיתי נבדקה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה על שיפור פעילות העיכול ואיכות החיים בקרב מבוגרים בריאים בשוויץ. במחקר נכללו 40 משתתפים אשר נטלו למשך 6 שבועות את התוסף Winclove הפרוביוטי 500/BactoSan pro FOS, במינון יומי הכולל 3 מיליארד חיידקי פרוביוטיקה מיובשים בהקפאה, מהול במים לפני שנת הלילה.

התוסף מכיל את זני החיידקים הבאים: Bifidobacterium lactis W51, Bifidobacterium lactis W52, Enterococcus faecium W54, Lactobacillus acidophilus W22, Lactobacillus paracasei W20, Lactobacillus plantarum W21, Lactobacillus salivarius W24, Lactococcus lactis W19.
בסיום תקופת המחקר נמצא כי קרא עוד

Use of the Multispecies Probiotic Winclove 500/BactoSan pro FOS Leads to Less Gastrointestinal Complaints in Adults—An Observational In Vivo Pilot Study. 
Grossenbacher, F., Gashi, A. and der Vaart, I.
Advances in Microbiology, 6, 975-985. doi: 10.4236/aim.2016.614092.

 

 

מהי ההשפעה המטבולית של EGCG?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה התרומה של EGCG להעלאת ההוצאה האנרגטית והגברת חמצון שומנים.

בסקירה נכללו שמונה מחקרים, עם 268 משתתפים, בהם נבדק הקשר בין נטילת תוסף EGCG (בטווח של 300-800 מ"ג ליום למשך יומיים ועד 12 שבועות) או פלסבו לבין מקדם הנשימה (respiratory quotient), ההוצאה האנרגטית וחמצון השומנים. במטה-אנליזה נמצא קרא עוד

Physiological effects of epigallocatechin-3-gallate (EGCG) on energy expenditure for prospective fat oxidation in humans: A systematic review and meta-analysis.
Kapoor MP, Sugita M, Fukuzawa Y, Okubo T.
J Nutr Biochem. 2016 Nov 2;43:1-10. doi: 10.1016/j.jnutbio.2016.10.013. [Epub ahead of print]

 

 

סלניום וויטמין E אינם תורמים להפחתת הסיכון לסרטן המעי

כחלק ממחקר אקראי מבוקר גדול, העוסק בהשפעה של מתן תוסף סלניום במינון 200 מק"ג ליום ו/או ויטמין E במינון 400 יחב"ל ליום לתקופה של 7-12 שנים למטרת מניעת סרטן הערמונית, במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של סלניום ושל תוסף ויטמין E על התפתחות גידולים טרום-סרטניים במעי (אדנומה קולורקטלית). מבין כ-35,000 הגברים שהשתתפו במחקר המקורי, במחקר הנוכחי נכללו 6,546 גברים שעברו בדיקת קולונוסקופיה.

על בסיס הבדיקה נמצא כי קרא עוד

Colorectal Adenomas in Participants of the SELECT Randomized Trial of Selenium and Vitamin E for Prostate Cancer Prevention.
Lance P, et al.
Cancer Prev Res (Phila). 2017 Jan;10(1):45-54. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-16-0104. Epub 2016 Oct 24.

 

 

תוספי תזונה להפחתת תהליכי הזדקנות העור

בסקירה של מחקרים קליניים נבחנה התרומה של תוספי תזונה שונים להפחתת תהליכי הזדקנות העור כתוצאה מחשיפה לשמש.

מנגנוני הפעולה, אשר עשויים להסביר את התרומה של תוספי תזונה למניעת הזדקנות העור, כוללים פעילות נוגדת חמצון, פעילות אנטי-דלקתית, השפעה מגינה מפני קרינה, עידוד יצירת קולגן והפחתת פעילות אנזימים ממשפחת MMP הידועים גם כ- metalloproteinases.

בסקירה נכללו 16 מחקרים, בהם נעשה שימוש במגוון רחב של תוספי תזונה המכילים ויטמינים ומינרלים, רכיבים צמחיים כמו פוליפנוֹלים וקרוטנואידים או רכיבים מהחי. משך המחקרים נע בין 2-12 חודשים, הם כללו בעיקר נשים ונעשה בהם שימוש בשיטות שונות להגבלת ההשפעה של גורמים מתערבים, כגון הגבלת החשיפה לשמש, טיפולים קוסמטיים או שינויים בדפוסי התזונה ובמשקל הגוף.

בשל ההבדלים המשמעותיים בין המחקרים, לא ניתן היה לבצע ניתוח כולל של הנתונים. עם זאת, קרא עוד

A Review of Clinical Trials Conducted With Oral, Multicomponent Dietary Supplements for Improving Photoaged Skin.
Birnbaum J, Le Moigne A, Dispensa L, Buchner L.
J Drugs Dermatol. 2015 Dec;14(12):1453-61.

 

 

הקשר בין גיל לבין רמת הויטמינים בדם

במחקר חתך שהתקיים באירופה נבדק הקשר בין רמות קרוטנואידים, ויטמין E וויטמין A בדם לבין גיל, מאפיינים סוציו-דמוגרפיים ודפוסי תזונה. במחקר נכללו 2,118 מבוגרים בגילאי 35-74 מהאוכלוסייה הכללית ב-6 מדינות אירופאיות.

נמצא כי קרא עוד

Plasma Carotenoids, Tocopherols, and Retinol in the Age-Stratified (35-74 Years) General Population: A Cross-Sectional Study in Six European Countries.
Stuetz W, et al.
Nutrients. 2016 Sep 30;8(10). pii: E614.

 

 

פגיעה כבדית כתוצאה משימוש בצמחי מרפא 

מספר מאמרים עוסקים בפגיעה כבדית אפשרית כתוצאה משימוש בצמחי מרפא. 
המאמר הראשון מציג את שיטת ההערכה המעודכנת והמקובלת (Roussel Uclaf Causality Assessment Method - RUCAM) לקביעת סיבתיות במקרים של חשד לפגיעה כבדית על רקע שימוש בתרופות או בצמחי מרפא לשימוש קליני, רגולטורי, מחקרי ומסחרי. 
במחקר מקרה-בקרה גדול שנערך בבתי חולים בברלין, בו נבדקו פגיעות כבדיות כתוצאה משימוש בתרופות ובצמחי מרפא, הוערך כי קרא עוד
סקירה נוספת עוסקת בפגיעות כבדיות בעקבות נטילת שורש ארכובית סינית (Polygonum multiflorum) מיובש. בסקירה נבחנו קרא עוד

•  RUCAM in Drug and Herb Induced Liver Injury: The Update.
Danan G, Teschke R.
Int J Mol Sci. 2015 Dec 24;17(1). pii: E14. doi: 10.3390/ijms17010014.
•  Herb-Induced Liver Injury in the Berlin Case-Control Surveillance Study.
Douros A, Bronder E, Andersohn F, Klimpel A, Kreutz R, Garbe E, Bolbrinker J.
Int J Mol Sci. 2016 Jan 15;17(1). pii: E114. doi: 10.3390/ijms17010114.
•  Evidence chain-based causality identification in herb-induced liver injury: exemplification of a well-known liver-restorative herb Polygonum multiflorum.
Wang J, et al. 
Front Med. 2015 Dec;9(4):457-67. doi: 10.1007/s11684-015-0417-8. Epub 2015 Oct 12. 

 

 

כותרות נוספות...

 

 

לוטאין לשמירה על תפקודים מוחיים בקרב קשישים

מחקר קליני, בו השתתפו 76 קשישים בגילאי 65-75, מצביע על הקשר בין רמת הלוטאין בדם לבין שמירה על "האינטליגנציה הגבישית" (crystallized intelligence) שהיא היכולת להשתמש במיומנויות וידע שנרכשו לאורך החיים. 

Parahippocampal Cortex Mediates the Relationship between Lutein and Crystallized Intelligence in Healthy, Older Adults.
Zamroziewicz MK, Paul EJ, Zwilling CE, Johnson EJ, Kuchan MJ, Cohen NJ, Barbey AK.
Front Aging Neurosci. 2016 Dec 6;8:297. doi: 10.3389/fnagi.2016.00297. eCollection 2016.

 

 

השפעה נוגדת סוכרת של פוליפנוֹלים 

סקירה המציגה את העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי ההשפעה האנטי-סוכּרתִית של פוליפנוֹלים ממקורות שונים (צמחי מרפא, ירקות ופירות) כגון אנתוציאנינים, אלגיטנין, חומצות רוזמריניות, קטכינים, קוורצטין, רזברטרול ועוד וכן את מנגנוני הפעולה שלהם כגון שמירה על תפקוד תאי בטא, שיפור פעילות האינסולין ועידוד כניסת הגלוקוז לתאים. 

Polyphenols: Potential Future Arsenals in the Treatment of Diabetes.
Solayman M, Ali Y, Alam F, Islam MA, Alam N, Khalil MI, Gan SH.
Curr Pharm Des. 2016;22(5):549-65.

 

 

נבטי כרוב אדום להורדת הכולסטרול

במחקר שנערך בקרב עכברים נמצא כי נטילת תוסף נבטי כרוב אדום הייתה יעילה לצמצום העלייה במשקל בדיאטה עתירת שומן וכן להורדת מדדי השומן בדם ובכבד ולהפחתת התגובה הדלקתית בכבד.

Red Cabbage Microgreens Lower Circulating Low-Density Lipoprotein (LDL), Liver Cholesterol, and Inflammatory Cytokines in Mice Fed a High-Fat Diet.
Huang H, et al.
J Agric Food Chem. 2016 Dec 7;64(48):9161-9171. Epub 2016 Nov 28.

 

 

פעילות אנטי-סרטנית לרכיבים מהעץ Juglans sinensis

במחקר מעבדה נמצאה פעילות אנטי-סרטנית של שני רכיבים שהופקו לראשונה מקליפת העץ Juglans sinensis. 

Cytotoxic Compounds from Juglans sinensis Dode Display Anti-Proliferative Activity by Inducing Apoptosis in Human Cancer Cells.
Lee YJ, Cui J, Lee J, Han AR, Lee EB, Jang HH, Seo EK.
Molecules. 2016 Jan 21;21(1):E120. doi: 10.3390/molecules21010120.

 

 

הגבלת השימוש בשוש קירח כממתיק טבעי

ממחקר מעבדה עולה כי למרות נכונות הצרכנים להשתמש בשוש קירח (Glycyrrhiza glabra) כממתיק טבעי, מומלץ להגביל את צריכתו בשל הרמה הגבוהה של חומצה גליצריזית שהינה בעלת השפעה ציטוטוקסית ומגבירה עקה חמצונית.


Consumer acceptability of liquorice root (Glycyrrhiza glabra L.) as an alternative sweetener and correlation with its bioactive content and biological activity.
Komes D, Belščak-Cvitanović A, Jurić S, Bušić A, Vojvodić A, Durgo K.
Int J Food Sci Nutr. 2016;67(1):53-66. doi: 10.3109/09637486.2015.1126563. Epub 2015 Dec 27.
 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם