עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2017 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 11/01/2017

את סקירת המחקרים השבועית שלנו נפתח בשתי שאלות חשובות – מה יגרום לנשים להאריך חיים? ומה משביע יותר – בשר או קטניות? נמשיך במחקרים קליניים הבודקים השפעות רכיבים טבעיים ואורח חיים בריא על מצבים בריאותיים שונים: תה לבנדר לנשים לאחר לידה, אומגה 3 לנשים הסובלות משמנות, פטל שחור ותפקוד כלי הדם, השפּעת ריצה על מפרקים ותוכנית פיילוט המשלבת מדיטציית מיינדפולנס וארומתרפיה במטופלים פסיכיאטריים. 
לאחר מכן, נסקור מחקרי עוקבה פרוספקטיביים, הבודקים גורמי תזונה ואורח חיים כמפחיתים או מעלים סיכון למחלות שונות: אלכוהול וסיכון למלנומה, תזונה וסיכון לתחלואה לבבית ולתמותה וויטמיני B וסיכון לדמנציה.
באמצעות מחקרים מסוגים שונים ננסה לענות על השאלות: מהי ההשפעה של אוכלוסיית החיידקים ברחם על הצלחת טיפולי פוריות? האם ממתיקים מלאכותיים דלי-קלוריות משפיעים על התיאבון ועל משקל הגוף? כיצד נגן על עצמנו מפני הרעלת ארסן? והאם צום יעיל כטיפול בלוקמיה?
הכותרות שלנו השבוע סוקרות שני מחקרים קליניים – אחד על השפּעת תוסף DHA על זרע הגבר והשני על השפּעת תה מיורן על נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות. בנוסף, מספר מחקרים העוסקים בגורמים הקשורים לתפקוד קוגניטיבי בקרב מתבגרים וילדים. מסקירה של מחקרים מסוגים שונים נבין האם מינון גבוה של נוגדי חמצון עלול לפגוע ב- DNA, מהי הרכיבים הפעילים האנטי-סרטניים של ויתניה משכרת, מהי השפּעת הרזרבטרול על פעילות המוח וכיצד הוא יכול להשתלב עם הטיפול בתרופה דיקלופנאק וכיצד בטא-גלוקן תורם להורדת הכולסטרול. נסיים עם סקירה שבדקה את בטיחות השימוש בג'ינסנג בתעשיית הקוסמטיקה. 

 

 

מחשבה חיובית יוצרת מציאות חיובית?

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין אופטימיות לבין תמותה מגורמים שונים בקרב נשים, תוך התייחסות לגורמים העלולים להשפיע על קשר זה כמו מאפיינים סוציו-דמוגרפיים, דיכאון, מצב בריאותי והתנהגויות לשמירה על הבריאות.

החוקרים ניתחו את הנתונים של כ-70,000 נשים שנאספו במסגרת מחקר האחיות, כאשר רמת האופטימיות נמדדה ב-2004 ונערך מעקב אחר שיעורי התמותה בין השנים 2006-2012.

באופן כללי נמצא כי רמת אופטימיות גבוהה יותר הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה. לאחר התאמה סטטיסטית למאפיינים סוציו-דמוגרפיים נמצא כי נשים שהיו בעלות רמת האופטימיות הגבוהה ביותר היו בסיכון נמוך ב-29% לתמותה מכל גורם בהשוואה לנשים בעלות רמת האופטימיות הנמוכה ביותר. מגמה דומה נמצאה גם ביחס לתמותה מגורמים ספציפיים, כולל סרטן, מחלות לב, שבץ, מחלות מערכת הנשימה וזיהומים.

החוקרים מציינים כי מחקרים קודמים מצאו כי אופטימיות היא תכונה הניתנת ללמידה כך שהתערבויות להעלאת רמת האופטימיות עשויות להיות בעלות משמעות לשיפור בריאות הציבור ותוחלת החיים.

Optimism and Cause-Specific Mortality: A Prospective Cohort Study.
Kim ES, Hagan KA, Grodstein F, DeMeo DL, De Vivo I, Kubzansky LD.
Am J Epidemiol. 2016 Dec 7. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27927621

 

 

מה משביע יותר – בשר או קטניות? 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב נבדקה רמת השובע לאחר צריכת ארוחה המכילה חלבון מהצומח לעומת ארוחה המכילה חלבון מהחי.

במחקר השתתפו 43 גברים צעירים בריאים במשקל תקין אשר צרכו 3 ארוחות בוקר עם הפסקה של לפחות שבועיים בין כל ארוחה. ביום שלפני כל ארוחה התבקשו המשתתפים להימנע מצריכת אלכוהול ומפעילות גופנית מאומצת, לצרוך ארוחת ערב אחידה ולצום עד הבוקר בו קיבלו את ארוחת המחקר. המשתתפים התבקשו לדרג את רמת השובע לפני הארוחה ועד 3 שעות אחריה. לאחר 3 שעות המשתתפים קיבלו ארוחת צהריים ממנה יכלו לאכול ללא הגבלה.

שלוש ארוחות המחקר היו בעלות ערך קלורי ומשקל ארוחה זהה; אחת הכילה רמה גבוהה של חלבון מהחי – בשר עגל וחזיר (19% חלבון, 53% פחמימות, 28% שומן ו-6 גרם סיבים ל-100 גרם), ארוחה שניה הכילה רמה גבוהה של חלבון מהצומח – שעועית ואפונה מיובשות (19% חלבון, 53% פחמימות, 28% שומן ו-25 גרם סיבים ל-100 גרם), וארוחה שלישית הכילה רמה נמוכה של חלבון מהצומח (9% חלבון, 62% פחמימות, 28% שומן ו-10 גרם סיבים ל-100 גרם). הרכב הארוחות היה קציצות ופירה, למשל: קציצות בשר + פירה תפוחי אדמה, קציצות שעועית ופירה אפונה, קציצות שעועית + תפוח אדמה ופירה אפונה + תפוח אדמה.
נמצא כי לאחר צריכת ארוחה המכילה רמה גבוהה של חלבון מהצומח רמת התיאבון, רמת הרעב ורמת הצריכה בארוחת הצהריים היו נמוכות יותר ותחושת המלאות גבוהה יותר בהשוואה לשתי הארוחות האחרות (p<0.05). בנוסף, רמת השובע הייתה גבוהה יותר בארוחה שהכילה רמה גבוהה של חלבון מהצומח בהשוואה לרמה גבוהה של חלבון מהחי (p<0.05). בהשוואה לארוחה שהכילה רמה גבוהה של חלבון מהחי או רמה נמוכה של חלבון מהצומח, צריכת הקלוריות בארוחת הצהריים לאחר ארוחה שהכילה רמה גבוהה של חלבון מהצומח הייתה נמוכה ב-12% ו-13%, בהתאמה (p<0.01).

החוקרים מסכמים כי צריכת ארוחה המבוססת על חלבון מהצומח הייתה מלווה בשיפור תחושת השובע וצריכת האנרגיה לעומת ארוחה המכילה כמות דומה של חלבון מהחי אך דלה יותר בסיבים תזונתיים.

Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) - a randomized cross-over meal test study.
Kristensen MD, Bendsen NT, Christensen SM, Astrup A, Raben A.
Food Nutr Res. 2016 Oct 19;60:32634. doi: 10.3402/fnr.v60.32634. eCollection 2016.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27765144

 

 

תה לבנְדר לנשים לאחר לידַה

במחקר אקראי מבוקר שנערך בטאיוואן נבדקה התרומה של תה לבנדר לנשים 6 שבועות לאחר לידה לשיפור איכות השינה, תחושת התשישות והדכאון וכן לחיזוק הקשר עם התינוק.

במחקר השתתפו 80 נשים עם איכות שינה נמוכה אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות. הנשים בקבוצת הניסוי התבקשו להריח ולשתות במשך שבועיים כוס אחת של תה לבנדר ליום, אשר הוכן מתיון המכיל 2 גרם פרחי לבנדר מיובשים ונצרך שעה לפני שנת הלילה. הנשים בקבוצת הביקורת קיבלו רק את הטיפול הסטנדרטי לאחר לידה.

נמצא כי קרא עוד

Effects of Lavender Tea on Fatigue, Depression, and Maternal-Infant Attachment in Sleep-Disturbed Postnatal Women.
Chen SL, Chen CH.
Worldviews Evid Based Nurs. 2015 Dec;12(6):370-9. doi: 10.1111/wvn.12122. Epub 2015 Nov 2.

 

 

אוֹמגה 3 להפחתת רמת הדלקת בקרב נשים הסובלות משמנוּת

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף אומגה 3 על הטרנסקריפטום (הרצף ודפוס הביטוי של כל הגנים שעוברים שעתוק) בקרב נשים הסובלות משמנות.

במחקר השתתפו 76 נשים בנות 46 בממוצע אשר נטלו תוסף אומגה 3 המכיל 1,290 מ"ג ליום DHA ו-EPA בכמות של 270-450 מ"ג ליום או פלסבו, למשך 3 חודשים, תוך שמירה על צריכה קלורית קבועה של 2000 קק"ל ליום.

נמצא כי קרא עוד

Omega-3 fatty acid supplementation influences the whole blood transcriptome in women with obesity, associated with pro-resolving lipid mediator production.
Polus A, et al.
Biochim Biophys Acta. 2016 Nov;1861(11):1746-1755. doi: 10.1016/j.bbalip.2016.08.005. Epub 2016 Aug 12.

 

 

פטל שחור לשיפור תפקוד כלי הדם

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של מיצוי פטל שחור (Rubus occidentalis) על תפקוד כלי הדם בקרב מטופלים עם תסמונת מטבולית, המצויים בסיכון קרדיווסקולרי גבוה. באופן ספציפי, החוקרים בדקו את ההשפעה על תאים מסוג EPC (Endothelial progenitor cell), המסייעים לחידוש רקמת האנדותל בכלי הדם, ועל נוקשות העורקים. במחקר השתתפו 51 מטופלים, אשר חולקו אקראית לנטילת 750 מ"ג ליום מיצוי פטל שחור או פלסבו במשך 12 שבועות. 
נמצא כי קרא עוד

Black Raspberry Extract Increased Circulating Endothelial Progenitor Cells and Improved Arterial Stiffness in Patients with Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial.
Jeong HS, et al.
J Med Food. 2016 Apr;19(4):346-52. doi: 10.1089/jmf.2015.3563. Epub 2016 Feb 18.

 

 

מהי השפּעת הריצה על המפרקים שלנו?

במחקר פיילוט אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של ריצה על מדדי הדלקת במפרק ובדם ועל התחדשות הסחוס בקרב משתתפים בריאים.

במחקר נכללו 6 משתתפים אשר התבקשו לבצע מבחן ריצה של חצי שעה ולאחר שבוע לשבת לאותו פרק זמן - כביקורת. כאשר המשתתפים ישבו, קרא עוד

Running decreases knee intra-articular cytokine and cartilage oligomeric matrix concentrations: a pilot study.
Hyldahl RD, Evans A, Kwon S, Ridge ST, Robinson E, Hopkins JT, Seeley MK.
Eur J Appl Physiol. 2016 Dec;116(11-12):2305-2314. Epub 2016 Oct 3.

 

 

מדיטציית מיינדפוּלנס וארומתרפיה למטופלים פסיכיאטריים

במאמר מתוארת תכנית פיילוט המשלבת מדיטציית מיינדפולנס וארומתרפיה לעידוד תהליך הריפוי ולהתמודדות עם מתח וחרדה בקרב מטופלים פסיכיאטריים באשפוז.

התכנית נמשכה 5 חודשים והשתתפו בה 32 מטופלים עם הפרעות מצב רוח. המטופלים השתתפו במפגשים שבועיים של שעה אשר חולקו ל-4 חלקים של רבע שעה: בחלק הראשון בוצעה הערכה ראשונית של רמת המתח והחרדה, לאחר מכן המשתתפים הונחו לבצע מדיטציית מיינדפולנס - בחלק האחד התמקדות בנשימות ובחלק השני התמקדות במודעות לגוף. בחלק האחרון של המפגש נערך דיון קבוצתי והערכה חוזרת של רמת המתח והחרדה. כל המפגשים נערכו בחדר עם תאורה מעומעמת בו הופץ ניחוח ארומתרפי.

נמצא כי קרא עוד

Mindfulness meditation and aromatherapy to reduce stress and anxiety.
Redstone L.
Arch Psychiatr Nurs. 2015 Jun;29(3):192-3. doi: 10.1016/j.apnu.2015.03.001. Epub 2015 Mar 13.

 

 

צריכת אלכוהול קשורה בסיכון גבוה יותר למלנומה

במחקר, בו בוצע ניתוח כולל של נתונים מ-3 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים שנערכו בארה"ב, נבדק הקשר בין צריכת אלכוהול לבין הסיכון למלנומה. בתקופת מעקב כוללת של 3,855,706 שנות אדם דווח על 1,374 מקרי מלנומה.

החוקרים העריכו את צריכת האלכוהול של המשתתפים על בסיס שאלוני תזונה ומצאו כי צריכה גבוהה יותר של אלכוהול הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-14% למלנומה פולשנית לכל כוס משקה ליום. קשר זה היה בולט במיוחד עבור יין לבן ועבור מלנומה באזורי הגוף שפחות חשופים לשמש (מרכז הגוף) לעומת האזורים החשופים יותר לשמש (ראש, צוואר וגפיים).

בהתייחס למינון, נמצא כי קרא עוד

Alcohol Intake and Risk of Incident Melanoma: A Pooled Analysis of Three Prospective Studies in the United States.
Rivera A, Nan H, Li T, Qureshi A, Cho E.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2016 Dec;25(12):1550-1558.

 

 

השפּעת תזונה בריאה על מטופלים עם מחלת כליוֹת כרונית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה נבדק הקשר בין דפוס התזונה לבין הסיכון לתמותה או לאי ספיקת כליות סופנית (ESRD) בקרב מבוגרים עם מחלת כליות כרונית.

בסקירה נכללו 7 מחקרים בהם 15,285 מטופלים. במחקרים השונים דפוס תזונה בריא כלל צריכה גבוהה יותר של פירות וירקות, דגים, קטניות, דגנים מלאים וסיבים וצריכה נמוכה יותר של בשר אדום, מלח וסוכרים מעובדים.

בהתבסס על שישה מהמחקרים, נמצא כי קרא עוד

Healthy Dietary Patterns and Risk of Mortality and ESRD in CKD: A Meta-Analysis of Cohort Studies.
Kelly JT, Palmer SC, Wai SN, Ruospo M, Carrero JJ, Campbell KL, Strippoli GF.
Clin J Am Soc Nephrol. 2016 Dec 8. pii: CJN.06190616. [Epub ahead of print]

 

 

האם תזונה עשירה במגנזיוּם טובה ללב?

במטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים נבדק הקשר בין צריכת מגנזיום בתזונה לבין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית, סוכרת סוג 2 ותמותה.

ניתוח הנתונים מבוסס על 40 מחקרים, בהם למעלה ממיליון משתתפים. תקופת המעקב במחקרים נעה בין 4 שנים ועד 30 שנים, בהן דווח על 7,678 מקרים של תחלואה קרדיווסקולרית, 6,845 מקרים של מחלת לב כלילית, 701 מקרים של אי ספיקת לב, 14,755 מקרי שבץ, 26,299 מקרים של סוכרת סוג 2 ו-10,983 מקרי תמותה.

במחקרים אשר בדקו את הקשר למחלות לב וכלי דם באופן כללי או למחלת לב כלילית, לא נמצא קשר לצריכת מגנזיום גבוהה יותר. כן נמצא כי קרא עוד

Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.
Fang X, et al.
BMC Med. 2016 Dec 8;14(1):210.

 

 

הקשר בין וִיטמיני B ודמנציַה

במחקר עוקבה שנערך בצרפת נבדק הקשר בין צריכת ויטמיני B בתזונה לבין הסיכון לדמנציה.

במחקר נכללו 1,321 משתתפים בני 76 בממוצע ללא דמנציה אשר דיווחו על הצריכה התזונתית שלהם במשך 24 שעות. בתקופת מעקב של 7.4 שנים בממוצע, כ-15% מהמשתתפים אובחנו עם דמנציה. ממוצע הצריכה של חומצה פולית היה באופן כללי נמוך (278 מק"ג ליום).

עם זאת, נמצא כי קרא עוד

Dietary B Vitamins and a 10-Year Risk of Dementia in Older Persons.
Lefèvre-Arbogast S, Féart C, Dartigues JF, Helmer C, Letenneur L, Samieri C.
Nutrients. 2016 Nov 26;8(12). pii: E761.

 

 

מהי ההשפעה של אוכלוסיית החיידקים ברחם על הצלחת טיפולי פוריות?

במחקר נבדק האם קיימת אוכלוסיית חיידקים ברירית הרחם, אזור שנחשב לסטרילי, והאם חיידקים אלה שונים מהחיידקים המצויים בנרתיק, זאת באמצעות דגימות נוזלים מהרחם ומהנרתיק שנלקחו מ-13 נשים פוריות בשלבים שונים של מחזור הווסת. בנוסף, נבדקה ההשפעה ההורמונלית על חיידקים אלה באמצעות דגימות נוזלי רחם שנלקחו מ-22 נשים פוריות. לבסוף, נבדקה ההשפעה של אוכלוסיית החיידקים ברחם על סיכויי ההצלחה של טיפולי פוריות מסוג IVF (הפריה, הריון ושיעור לידות חי) באמצעות בדיקות גנטיות שנערכו על דגימות נוזלי רחם שנלקחו מ-35 נשים שעברו טיפולי IVF. 
ראשית, מצאו החוקרים כי קרא עוד

Evidence that the endometrial microbiota has an effect on implantation success or failure.
Moreno I, et al.
Am J Obstet Gynecol. 2016 Dec;215(6):684-703. doi: 10.1016/j.ajog.2016.09.075. Epub 2016 Oct 4.

 

 

האם ממתיקים מלאכותיים דלי-קלוריות משפיעים על התיאבון ועל משקל הגוף?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים שנערכו גם בחיות מעבדה וגם על בני אדם, נבדקה ההשפעה של ממתיקים מלאכותיים דלי-קלוריות (low-energy sweeteners -LES) כגון אסולפאם-K, אספרטיים, סכרין, סטיביה וסוכרלוז, לעומת ממתיקים קלוריים (לרוב סוכרוז) על צריכת הקלוריות ועל משקל הגוף. במחקרים השונים נבדקה ההשפעה של חשיפה ל-LES לפני ארוחה שאיננה מוגבלת בקלוריות.

מבין 90 מחקרים שנערכו בקרב עכברים וחולדות, ב-62 מחקרים חשיפה ל-LES קרא עוד
במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של ממתיקים דלי-קלוריות מלאכותיים או טבעיים, לעומת סוכר, על הצריכה הקלורית ועל תגובת האינסולין והגלוקוז לאחר ארוחה. במחקר השתתפו 30 גברים בריאים אשר התבקשו בימים שונים לצרוך 4 משקאות הממותקים באספרטיים, פרי הנזירים (Siraitia grosvenorii), סטיביה או סוכרוז לאחר ארוחת בוקר אחידה ושעה לפני ארוחת צהריים שאיננה מוגבלת בקלוריות. ריכוזי הסוכר והאינסולין נמדדו עד שעתיים לאחר צריכת המשקה.

נמצא כי קרא עוד

•  Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies.
Rogers PJ, et al.
Int J Obes (Lond). 2016 Mar;40(3):381-94. doi: 10.1038/ijo.2015.177. Epub 2015 Sep 14.
•  Effects of aspartame-, monk fruit-, Stevia-, and sucrose-sweetened beverages on postprandial glucose, insulin and energy intake.
Tey SL, Salleh NB, Henry J, Forde CG.
Int J Obes (Lond). 2016 Dec 13. doi: 10.1038/ijo.2016.225. [Epub ahead of print]

 

 

כיצד נגן על עצמנו מפני הרעלת ארסן?

בסקירה עדכנית מסכמים החוקרים את הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי צמחי מרפא ורכיבים טבעיים שנמצאו יעילים להפחתת רעילות כתוצאה מחשיפה כרונית לארסן. החוקרים מציינים כי הרעלת ארסן כרונית הינה סכנה לבריאות הציבור ברחבי העולם אולם כיום אין לכך טיפול בטוח ויעיל, מלבד הימנעות משתיית מים מזוהמים וטיפול בחלק מן התסמינים.

הממצאים, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, מצביעים על 34 צמחי מרפא ו-14 רכיבים טבעיים בעלי השפעה מגינה מפני הרעלת ארסן. מבין אלה, צמחי מרפא רבים הינם צמחים הגדלים בתת היבשת ההודית ומוכרים ברפואה האיורוודית. צמחי המרפא העיקריים כוללים: קרא עוד

Medicinal plants and natural products in amelioration of arsenic toxicity: a short review.
Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):349-354.
Bhattacharya S.

 

 

האם צום יעיל כטיפול בלוקמיה?

במחקר שנערך בקרב עכברים נבדקה היעילות של צום כטיפול בלוקמיה. במסגרת המחקר העכברים חולקו למספר קבוצות עם הגבלות תזונתיות שונות לעומת קבוצת ביקורת שקיבלה דפוס תזונה רגיל.

נמצא כי קרא עוד

Fasting selectively blocks development of acute lymphoblastic leukemia via leptin-receptor upregulation.
Lu Z, et al.
Nat Med. 2017 Jan;23(1):79-90. doi: 10.1038/nm.4252. Epub 2016 Dec 12.

 

 

כותרות נוספות...

 

 

תוסף DHA לשמירה על המטען הגנטי בזרע

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו בו השתתפו 74 גברים נמצא כי בהשוואה לפלסבו, נטילת תוסף DHA) 1,500 מ"ג שמן מועשר ב-DHA) למשך 10 שבועות הייתה מלווה בשיפור הפעילות נוגדת החמצון בזרע ובירידה בנזק ל-DNA, ללא השפעה על מדדי איכות הזרע הרגילים כמו נפח, תנועתיות וכדומה.

Dietary supplementation with docosahexaenoic acid (DHA) improves seminal antioxidant status and decreases sperm DNA fragmentation.
Martínez-Soto JC, et al.
Syst Biol Reprod Med. 2016 Dec;62(6):387-395. Epub 2016 Oct 28.

 

 

תה מיורן לנשים עם תסמוֹנת השחלוֹת הפוליציסטיות

במחקר פיילוט אקראי מבוקר, בו השתתפו 25 נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות, נמצא כי שתיית תה מיורן (Origanum majorana) פעמיים ביום למשך חודש תרמה לשיפור הרגישות לאינסולין ולהורדת רמת ההורמון האנדרוגני DHEA-S. 

The effect of marjoram (Origanum majorana) tea on the hormonal profile of women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled pilot study.
Haj-Husein I, Tukan S, Alkazaleh F.
J Hum Nutr Diet. 2016 Feb;29(1):105-11. doi: 10.1111/jhn.12290. Epub 2015 Feb 9.

 

 

מהם המדדים בגיל ההתבגרות המנבאים את התפקוד הקוגניטיבי בהמשך החיים?

במחקר עוקבה, שנערך על ידי חוקרים מישראל וכלל 507 משתתפים בני 17 עם תקופת מעקב של כ-33 שנה, נמצא כי BMI גבוה החל מגיל ההתבגרות ניבא תפקוד קוגניטיבי נמוך יותר בגיל מבוגר, אך רק בקרב בני נוער ממצב סוציו-אקונומי נמוך. כמו כן, קומה גבוהה וצמיחה מאוחרת בקרב נשים היו מלווים בתפקוד קוגניטיבי גבוה יותר בגיל 50.

Body Mass Index, Height and Socioeconomic Position in Adolescence, Their Trajectories into Adulthood, and Cognitive Function in Midlife.
Cohen-Manheim I, Doniger GM, Sinnreich R, Simon ES, Murad H, Pinchas-Mizrachi R, Kark JD.
J Alzheimers Dis. 2017;55(3):1207-1221.

 

 

התרומה של יוגה לילדי פנימייה

במחקר תצפיתי נמצא כי להשתתפות במספר שיעורי קונדליני יוגה (יוגה דינאמית המתמקדת בנשימה ובתנועה) עשויה להיות תרומה לשיפור תחושת הרוגע והגישה החיובית בקרב ילדים המתגוררים בפנימייה והצוות המטפל.

Kundalini yoga as mutual recovery: a feasibility study including children in care and their carers. 
Elvira Perez Vallejos, et al.
Journal of Children's Services, Vol. 11 Iss: 4, pp.261 – 282

 

 

מינון גבוה של נוגדי חמצון עלול לפגוע ב-DNA

מסקירה של מחקרים פרה-קליניים וקליניים עולה כי אומנם פוליפנוֹלים בעלי פעילות נוגדת חמצון עשויים להגן מפני נזק ל-DNA בריכוזים נמוכים, בעיקר כאשר מגיעים מהתזונה, אולם במחקרים פרה-קליניים נמצא כי ריכוזים גבוהים (מעל 10 מק"ג/מ"ל) עלולים דווקא לפגוע ב-DNA.

Polyphenols and DNA Damage: A Mixed Blessing.
Azqueta A, Collins A.
Nutrients. 2016 Dec 3;8(12). pii: E785.

 

 

הפעילות האנטי-סרטנית של וִיתניה משכרת

בסקירה מוצגים ממצאים ממחקרים פרה-קליניים, בעיקר מחקרים על שורות תאים, לגבי ההשפעה האנטי-סרטנית של ויתניה משכרת (Withania somnifera) ורכיביה הפעילים.

במסגרת הסקירה מפרטים החוקרים את הממצאים בנוגע לפעילות האנטי-סרטנית של חלקי הצמח השונים (עלים ושורש) ושל הרכיבים הפעילים העיקריים. מהסקירה עולה כי בעיקר השורש, וכן שני הרכיבים הפעילים העיקריים – withanolides ו- withaferins וכמה סוגי מטבוליטים ביניהם withanone ו-withanosides, נמצאו יעילים כנגד סוגי סרטן שונים אולם יש להמשיך ולחקור מהם מנגנוני הפעילות העומדים בבסיס ההשפעה האנטי-סרטנית שנמצאה.

Anticancer activities of Withania somnifera: Current research, formulations, and future perspectives.
Rai M, Jogee PS, Agarkar G, dos Santos CA.
Pharm Biol. 2016;54(2):189-97. doi: 10.3109/13880209.2015.1027778. Epub 2015 Apr 7.

 

 

לרזברטרוֹל תרומה לשיפור המטבוליזם באמצעות השפעה על פעילות המוח

במחקר שנערך בקרב קופים שצרכו במשך שנתיים דיאטה בריאה, דיאטה עתירת סוכר ושומן או דיאטה עתירת סוכר ושומן עם תוסף רזברטרול, נמצא כי לנטילת רזברטרול הייתה השפעה על 12 חלבונים במוח בעלי תפקיד בשיפור המטבוליזם, מסלולי האיתות התאי וההעברה העצבית. 

Comparative proteomic analyses of the parietal lobe from rhesus monkeys fed a high-fat/sugar diet with and without resveratrol supplementation, relative to a healthy diet: Insights into the roles of unhealthy diets and resveratrol on function.
Swomley AM, et al.
J Nutr Biochem. 2017 Jan;39:169-179. doi: 10.1016/j.jnutbio.2016.10.006. Epub 2016 Oct 13.

 

 

יתרון השילוב של רזברטרוֹל ודיקלופנאק

במחקר פתוח, בו השתתפו 12 מתנדבים בריאים, נמצא כי לרזברטרול השפעה על הפרמקוקינטיקה (עיכוב ציטוכרוֹם CYP2C9) של התרופה דיקלופנאק, תרופה נוגדת דלקת שאינה סטרואידיאלית, ובכך עשוי לתרום להפחתת המינון הנדרש ולהפחתת תופעות הלוואי במערכת העיכול.

Effect of Resveratrol Treatment on the Pharmacokinetics of Diclofenac in Healthy Human Volunteers.
Bedada SK, Yellu NR, Neerati P.
Phytother Res. 2016 Mar;30(3):397-401. doi: 10.1002/ptr.5539. Epub 2015 Dec 3.

 

 

כיצד בטא-גלוּקן תורם להורדת הכולסטרול?

במחקר שנערך בקרב חזירים נמצא כי העשרת התזונה בבטא-גלוקן תרמה להורדת הכולסטרול גם באמצעות הפחתת הספיגה מחדש של חומצות מרה וכולסטרול וגם באמצעות הורדת הרמה הכללית של חומצות המרה בגוף.  

Reduction in circulating bile acid and restricted diffusion across the intestinal epithelium are associated with a decrease in blood cholesterol in the presence of oat β-glucan.
Gunness P, Michiels J, Vanhaecke L, De Smet S, Kravchuk O, Van de Meene A, Gidley MJ.
FASEB J. 2016 Dec;30(12):4227-4238. Epub 2016 Sep 14.

 

 

בטיחות השימוש בגִ'ינסנג בתעשיית הקוסמטיקה

סקירה יסודית שנערכה על ידי פאנל מומחים קבעה כי 4 זנים של צמח הג'ינסנג (Panax spp.), המשמשים בצורות הכנה שונות בתעשיית הקוסמטיקה, הינם בטוחים לשימוש (Panax ginseng, Panax japonicas, Panax notoginseng, Panax quinquefolium).

Safety Assessment of Panax spp Root-Derived Ingredients as Used in Cosmetics.
Becker LC, et al.
Int J Toxicol. 2015 Nov-Dec;34(3 Suppl):5S-42S. doi: 10.1177/1091581815610508.

 

 

צמחי מרפא בעלי השפעה דמוית אינסולין

במחקר מעבדה נחקרה הפעילות האנטי-סוכּרתִית של הצמחים Portulaca oleracea ו- Coccinia grandis ונמצא כי מיצוי צמחים אלה תרם להגברת הפעילות דמוית האינסולין של נשא הגלוקוז GLUT4 ובכך להורדת רמת הגלוקוז בדם. 

Biomolecular Characterization of Putative Antidiabetic Herbal Extracts.
Stadlbauer V, et al.
PLoS One. 2016 Jan 28;11(1):e0148109. doi: 10.1371/journal.pone.0148109. eCollection 2016.
 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם