עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

רפואת גוף ונפש

עודכן בתאריך 11/11/2018

 

רפואת גוף ונפש עוסקת בקשר בין בחירותיו של אדם בחיים ובין מצבו הרגשי, הגופני ואף למציאות בחייו – חברתית, תעסוקתית, זוגית וכיו"ב.

שורשיה של גישה זו עתיקים מאוד, והיא התפתחה במקביל בתרבויות רבות ושונות בעולם. אזכורים אודות הקשר בין איברי הגוף ומהויות רגשיות קיימים ביהדות, ברפואה הסינית בת 5000 השנים, ברפואה ההודית, בתרבויות האינדיאניות, הפגאניות ועוד.

בבסיס הגישה מצויה ההבנה כי האדם הינו מכלול שלם המורכב מגוף, נפש, רוח, ומציאות חיים, המצויים בקשרי גומלין ומשפיעים האחד על השני באופן דינמי ומשתנה כל הזמן.

 

הרוח, הנה האישיות הייחודית המתגלמת בכל אדם ושואפת להגיע לידי ביטוי במציאות חייו.
הנפש, היא המאפשרת את הביטוי הזה, או חוסמת אותו – דרך הבחירות שהאדם בוחר בחייו - וכל חסימה בביטוי זה משפיעה הן על ההרגשה של האדם, הן על גופו והן על המציאות שהוא יוצר בחייו.

בבואה לאבחן מחלה, רפואת הגוף ונפש מתבוננת על המצב שנוצר, ומתחקה אחורה אל הדפוס הרגשי שיצר אותו, ואל האספקט הרוחני המבקש לבוא לכדי ביטוי.

קיימות דרכים רבות להתבונן ולפרשן את הקשר בין התופעות השונות ובין מהויות רגשיות -

היהדות מקבילה אחד לאחד בין התפקוד הפיזי של כל איבר לתפקודו הרגשי. אזכורים לכך ניתן למצוא בשפה העברית, לדוגמה: פיק ברכיים – מתאר פחד, אשר אכן מקושר לברכיים. קשה עורף – מתאר אדם עקשן, ואכן בעיות בעורף מקושרות עם קושי לראות את החיים מזוויות שונות. 

הסינים מתבוננים על איברי הגוף ועל המרידיאנים (ערוצי זרימת אנרגיה), כמשויכים לאחד מ-5 מהויות הקיום (אלמנטים). האלמנטים והתנועה ביניהם מייצגים את התנועה הנכונה בחיי האדם, וכל חסימה בזרימה זו מתבטאת בפתולוגיה רגשית ופיזיולוגית כאחד.

ההודים מתייחסים אל 7 השאקרות – מרכזי האנרגיה הראשיים האחראיים לתפקודים הרגשיים והפיזיולוגים כאחד, ואל 'עודף' ו'חוסר' במרכזי אנרגיה אלו, כגורמים לחוסרי האיזון בחיי האדם.

למרות השוני, אין סתירה בין הפרשנויות השונות והן ברוב המקרים משלימות ואף חופפות, כדרכים שונות להביע את אותן הכוונות.

הטיפול ברפואת גוף ונפש מתייחס לכל חלקי המכלול שנפגעו: הן הגופני והן הרגשי והרוחני, ומטפל בכל אחד מהם ובמקביל, ביישום השיטות המתאימות. לכן הוא נקרא "טיפול הוליסטי", מהמילה whole – שלם.

מגוון שיטות הטיפול ברפואת גוף ונפש הינו אינסופי ומשתנה ממטפל למטפל, וממתודה למתודה. מנעדו נע בין טיפול בתזונה ובצמחי מרפא – המתייחס בעיקר להיבטים הגופניים, דרך עבודה על תת-המודע בדמיון מודרך, תטא-הילינג, פסיכותראפיה הוליסטית ועוד רבים – המתייחסים להיבטים הרגשיים, ועד רייקי, הילינג, מדיטציה, תפילה וטיפולים אנרגטיים שונים – המתייחסים להיבט הרוחני.

רפואת גוף ונפש אינה מדע מדויק, בדיוק בגלל שהיא מטפלת באדם ולא במחלה, וכל אדם הינו עולם ומלואו בפני עצמו.

למרות זאת, ניתן לצפות בבירור כי כאשר פותרים את הקונפליקט הראשוני הרגשי, לצד תמיכה בהיבטים הנוספים, ניתן לרפא רבות מן המחלות השכיחות כיום ולהפחית משמעותית את עוצמת והישנות התסמינים באחרות, זאת בשונה מהרפואה הקונבנציונלית אשר במקרים רבים אינה מציעה פתרון אלא מתמקדת בטיפול בתסמינים.

חשוב להדגיש כי רפואת גוף-נפש יכולה וצריכה להתקיים לצד רפואה קונבנציונאלית ואינה באה להחליפה.
קיימים תהליכים רבים ברפואה הקונבנציונאלית הכוללים בין השאר בדיקות מעבדה והדמייה, ניתוחים, תרופות וטיפולים רפואיים שונים אשר לא ניתן להחליפם ברפואה הוליסטית. לעיתים אף יש צורך בנטילת טיפול תרופתי במקביל לטיפול ההוליסטי, עד הגעת הגוף למצב בו ניתן להפחית את התרופה בהדרגה.

הטיפול בגוף דרך פתירת הקונפליקט הראשוני שיצר את המחלה, הוכיח עצמו כמשפר את תוצאות הטיפול, יעילותו ומהירותו ומביא לריפוי גם במקרים הנחשבים חשוכי מרפא ולכן מומלץ בכל מצב של חוסר איזון וחולי בגוף.

 

מקורות להיבטי גוף נפש שמופיעים בפתולוגיות השונות:

אנטומיה של הנשמה, מאת הרבי נחמן מברסלב. הוצאת ספרות עכשיו, 2003

אתה יכול לרפא את חייך, מאת לואיז ל. היי. הוצאת אור-עם, מהדורה ראשונה, 1994
גוף ונפש, מאת קן דיכטוואלד. הוצאת אלפא/זמורה-ביתן, 2001
על רוח וחומר – אנציקלופדיה לרפואה טבעית, מאת אילנה רוגל. הוצאת "מגדלור", מהדורה שניה, 2007
אהבה, רפואה וניסים, מאת ד"ר ברני סיגל. הוצאת כתר, מהדורה מחודשת, 2010
רפואה והחוש השביעי, מאת ד"ר נאדר בוטו. הוצאת מודן, מהדורה ראשונה, 2002


על מחברת המאמר:

מרווה לאורה ארז - נטורופתית ומטפלת הוליסטית.

עוסקת ברפואה משלימה לגווניה משנת 2003.

מתמחה בהבנת הקשרים בין מימוש ביטויו הייחודי של אדם בעולם, ובין מצבו הרגשי, הגופני והמציאות הנחווית בחייו – ומטפלת באדם השלם להבאת כל חלקיו לכדי איזון ומימוש מיטבי.

מרווה הצטרפה לצוות נטורופדיה על מנת לתרום מהידע שלה אודות הדפוסים הרגשיים העומדים בבסיס מחלות ותסמינים שונים.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם